Sahabe efendilerimiz (r.anhum) Peygamber Efendimiz’e (sas) hep bu sozlerle hitap ettiler. O’na değil bir zarar erişmesi, kılına bile halel gelmesi yerine bin tane canları olsa vermeye hazırdılar. Efendimiz’in izzeti onların izzetiydi, Efendimiz’in namusu onların namusuydu, soz soyletmediler, toz kondurtmadılar. O’nun kutlu davası uğrunda yakıcı colleri, engin denizleri ve karlı dağları aştılar. O’nun sevgisi, O’na olan iştiyak sahabeleri ayakta tutan, ruhlarını gaşyeden muhteşem bir sevgiydi. Bu halleri bizlere de ornek olmalıdır.

Efendimiz (sas) mubarek bedeniyle aramızdan ayrılmış olsa bile hÂl ummetinin sevinc ve kederlerinden haberdardır. Ummeti olarak biz Muslumanlar O’nunla irtibatımızı ortaya koyarsak O’nun ahirette en zor durumda kaldığımız anlarda ‘O benim ummetimdendi!’ referansını vermesini bekleyebiliriz.

Kendisine cokca salÂt u selam getirilmesini tavsiye eden Efendimiz, bunu bir hadisiyle de şoyle ifade eder: “Şayet icinizden biri bana salavat getirirse onun selamını almak uzere Allah ruhumu bana iade eder, ben de onun selamını alırım.” (Ebu Davud, MenÂsik 96) Bu hadisten hareketle şunu soyleyebiliriz ki, O’na salÂt u selam getirmekle biz de manen dirilişe geciyoruz.

Peygamberimiz (sas)’in ifadelerine gore cuma, gunlerin en hayırlısıdır. Cunku insanlığın atası Hz. Adem o gun yaratılmıştır. Yeryuzunde hayat o gun başladığı gibi, yine aynı gun dunyanın omru bitecek ve kıyamet kopacaktır. İcindeki duaların kabul edildiği bir vaktin bulunduğu cuma, muminler icin ozel bir gundur. Bu bilgileri ashabına veren Efendimiz, cuma gunu kendisine cokca salÂt u selam getirilmesini ister. Zira o gun salÂt ve selamlar melekler vasıtasıyla O’na ulaştırılmaktadır.

Allah Rasulu bunu soyleyince sahabeye biraz garip gelir. Ve merakla sorarlar, “Sizin bedeniniz o gun curumuş olacak. Getirdiğimiz salÂt u selamlar size nasıl ulaşacak ey Allah’ın Rasulu?”

Bu vesileyle Efendimiz’in, ashabına bir hakikati de oğrettiği cevabı şu şekilde olur: “Allah, peygamberlerin cesetlerini curutmeyi yeryuzune haram kılmıştır.” O (sas) bizim gonderdiğimiz salÂt u selam ve diğer hediyelerden haberdar oluyor. (Ebu Davud, Salat 207)