İmam-ı Azam'ın Cevabı
İmam-ı Azam Ebu Hanife zamanında onu sevmeyen ve ona buğzeden muhaliflerinden bir tanesi, talebelerinin ve sevenlerinin huzurunda onu cevapsız bırakıp mahcup etmek icin aldatıcı bir soru hazırladı. Ve buyuk imamın bulunduğu meclise gelip bu aldatıcı ve karmaşık soruyu sordu.
-Bir adam var ki onun kamil bir Musluman olduğuna herkes şehadet eder, fakat bazı sozleri var ki kufur kokuyor. Onun hakkındaki hukmunun ne olduğu oğrenmek istiyorum. Bu kimse şunları soyluyor:
"Cenneti umid etmiyorum,
Cehennemden ve Allah'tan korkmuyorum.
Olu etini severek yerim.
Rukusuz ve secdesiz namaz kılarım.
Hakka buğzeder, fitneyi severim.
Yahudi ve Hıristiyanları da tasdik ederim.
Gormeden şahitlik ederim."
Işte boyle bu kimse hakkındaki hukmunuz nedir?
Imamı Azam Ebu Hanife hazretleri bunu soran kimseye;
"Peki bu kimse hakkında senin bir fikrin var mı?" deyince, o; "Ben ne diyeyim, bunu sana soruyorum."dedi.
Imamı Azam talebelerine dondu ve aynı soruyu onlara sordu. Talebeleri de; "bu soylenenler kufur alameti olduğu icin, soyleyen kimsenin kufrune delalet eder." diye cevap verdiler.
Bunun uzerine Imam-ı Azam Ebu Hanife Hazretleri sozu aldı ve hafif bir tebessum le bu soylenenlerin ne manaya geldiğini tek tek şoyle acıkladı:
"Bu adam gercekten de kamil bir mumindir. Zira onun soylediği bu sozler hep mecazidir, tevili vardır. Şoyle ki: Bu kimse cenneti umit etmiyor. Yani Cennetin sahibi olan Hz. Allah'ı umit ediyor.
Cehennemden korkmuyor, Cehennemin sahibinden korkuyor.
'Allah'tan korkmuyorum' derken, Allah'ın adaletle hukmedeceğini bildiği icin, Allah'ın kendisine zulmedeceğinden korkmuyor.
'Olu eti yerim' derken, soylemek istediği balık etidir.
'Rukusuz ve secdesiz namaz kılarım' demekle, cenaze namazını kastediyor.
'Hakka buğz ederim' sozuyle kastettiği şey, olumdur. Herkes icin Hak (olum) vaki olacak. Mevla Teala'ya daha fazla kulluk yapabilmek icin olumu istemiyor.
'Fitneyi severim' derken fitneden kastı ise evlatlarıdır. Cunku Mevla Kur'an-ı Kerimde Mal ve evladı fitne olarak zikredilmiştir. (Teğabun: 15)
Yahudi ve Hıristiyanları tasdik etmesinden murat ise onların birbirleri hakkındaki sozlerini tasdik etmesidir.
Gormeden şehadet ettiği ise, Allah'a ve ahiret gunune iman etmesidir.
Bu acıklamaları dinleyen adam Imam-ı Azam'a hayran kaldı. Kendi kendine: "Bu ne ilim, bu ne feraset, bu ne zeka ... Demek ben boyle bir dahiye duşmanlık ediyormuşum." diye duşundu. Hemen Imamı Azam'ın ellerine sarıldı. Ve bu gune kadar kendisine yaptığı duşmanIıktan dolayı af etmesini istedi ve helallik diledi.
Kasr-ı Arifan
Aralık 2009
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İmam-ı Azam'ın Cevabı
-
13-09-2019, 00:31:21