Evliya Celebi’nin seyahatnamesinde; ''Cennet bu Niksar’ın ya altında ya da ustunde olmalı.' 'diyerek guzelliğini kaleme aldığı ve Turkiye’nin en verimli ovalarından birisine sahip olan Niksar’da Kayseri Şeker’in uygulamalarının ciftciler tarafından buyuk beğeni topluyor. Uygulamalardan memnun kalan ciftciler, İlerleyen yıllarda Şeker Pancarı tarımının Niksar icin de birinci urun olma yolunda olduğu belirttiler.
Ciftciler aynı zamanda bereketli Niksar ovasında ve dağlarında yetişen Ceviz sayesinde ceviz uretiminde Niksar’ın başkent konumunda olduğunu ve Niksar’da ayrıca Nar, İncir, Trabzon Hurması, Zeytin, Yenidunya, Kızılcık ve Boğurtlen Doğal olarak yetiştiğini belirterek Bağcılık ve Tutun ekimi yanı sıra, sebze ve meyve yetiştiriciliği bakımından da ileri seviyede tarımın yapıldığı Niksar’da şu anda Şeker Pancarının, Danelik Mısır'dan sonra ikinci urun konumunda bulunduğunu soylediler.
Niksar Belediye Başkanı Ozdilek Ozcan; Cocukluğum ve gencliğimde şeker pancarı tarlasında cok calıştım. O yuzden toprağın kokusunu ve ciftciliğin ne kadar zahmetli bir uğraş olduğunu bilirim. Rabbim işlerini kolay eylesin.
Tokat Niksar Yolkonak ciftcilerinden Mustafa Ergokmen; Yirmi beş senedir pancar ekiyorum. Seksen donum yer ektim 640 ton pancarı aldım. Turhal Şeker Fabrikası ozelleştiği icin bu sene şeker pancarımızı traktorlerimizle Niksar kantarına getirmek yerine tarladan kamyonlara yukleyip direk olarak Turhal’a fabrikaya gonderdik.
Bence hem kamyonlarla gondermemiz iyi oldu. Kayseri Şeker hem ton başına yedi bucuk TL bize prim veriyor. Pancarımızdaki şire oranımız da yuksek cıkıyor. Hem daha rahat. Onceki yıllarda nakliye yapan ciftcilerimizden bazıları traktorlerle Turhal pancar taşıma aşamasında olumlu kazalara uğruyordu şimdi bu da onlenmiş oldu. Ciftcimiz bu şekildeki trafik kazalarında olmuyor. Rahatlıkla kamyona yukleyip Turhal'a gonderiyoruz. Bunlardan dolayı ben Şeker pancarı ekimini geliştirmeyi duşunuyorum. Ben bu sene seksen donum ektim seneye 120 donum ekeceğim. Verimliliği de yukseltmeye calışıyorum.
Niksar ciftcilerinden Naci Gulec; Şekerpancarı tarımı Niksar icin Niksar ciftcisi icin cok buyuk alternatif bir urundur. Kayseri Şeker’in urunumuzu kamyonlarla tarladan alıp Fabrikaya taşıması cok guzel bir uygulama Ciftci icin cok buyuk bir Nimet. Onceden traktorlerimizle ve tarladan kantarımıza cekiyorduk. Şimdi kamyonlarımız tarlalarımıza geliyor. Tarlalarımızdan yukleniyor direk Turhal Şeker Fabrikasına gidiyor. Kamyoncu acısından da ciftci acısından da bu uygulama cok iyi oldu. Bu uygulama sayesinde Niksarda Şeker Pancarı tarımı gelişir. Ama gelişmesi icin de arazi toplulaştırma calışmalarının bir an once tamamlanmasını bekliyoruz. Şimdiye kadar pancar ekimi ve az bir olcudeydi bundan sonra ekimin coğalacağını umidindeyiz.
Tokat Niksar Boğazbaşı koyu ciftcilerinden Vedat Koseoğlu; Şeker pancarı ekimi ve hasadında onceki yıllara gore biraz daha şartlarımız rahatladı. Teslimatlarımız da rahat hasatımız iyi geciyor. Onceden pancar kantarlarında kuyruklarda beklerdik. Saatlerce camurda batakta beklerdik. Ama şimdi tarladan direkt kamyonla pancarlarımızı yukluyoruz. Bu sayede maliyetlerimizi biraz aşağı cektik mazottan da tasarruf etmiş olduk.110 donum pancar ektim 800 ton gibi bir teslimatımız olacak. Allah bereket versin. hasatımız iyiydi. Bu uygulamalar Niksar’da pancar tarımının gelişmesine katkı sağlar.
Niksar Yolkonak ciftcilerinden Menderes Eroğlu; Merkez kantarına pancar teslim ediyorum. Yıllardır pancara ulaşıyorum 200 ton kotam var. Eskiye gore verimimiz de şire oranımızda daha guzel hale geldi.
Kayseri şekerin Turhal şeker fabrikasını alması biz ciftciler uzerinde olumlu etki yaptı.
Onceden 200 ton pancarı on beş yirmi gun ya da bir ay zarfında teslim edebiliyordun. Ama şuan uc gun icerisinde teslimatını yapabiliyorsun. Kamyonlar tarladan yukluyor. Kantara urunu taşımak icin Mazot harcamıyorsun. Kayseri Şeker artı olarak bir de prim veriyor. Cok guzel yanı bu şekil devam ederse Niksar’da pancar ekimi coğalır. ciftci rahat nefes alır. Ciftci rahatladıkca ekim oranı da artar.
Şu anda danelik mısır ekimi Niksar'da on planda. Ancak Turhal Şeker Fabrikasını Kayseri Şeker’in almasından sonra şimdi şeker pancarında fiyatlar guzel, teslimat kolay bu uygulamalar sayesinde şeker pancarının birinci urun olacağını duşunuyorum.
Niksar Hacılı Koyu Muhtarı ve Pancar ciftcisi Ayhan Şahin; Pancar ekiciliği bize babadan kalmadır. Koyde pancarı ilk eken benim babamdı. Koydeki bir traktor ile koyun butun şeker pancarını ekip her turlu işciliğini yapmışlar. Şekerpancarı Niksar icin birinci urun olması lazım. Cunku Niksar’da onceleri şeker pancarı ekimine yoğun ilgi vardı. Kantara ben kuyruğa girdimde koprunun ta ote başında sıralarda oluyordum. Ama son senelerde ekim azaldı. Ben pancar ekimine ara vermeden her sene ekiyorum. Ciftci pancar ekimi esnasındaki uygulamalardan dolayı ekimi azaltmıştı. Şeker pancarının Niksarda yeniden birinci urun olması icin Mudurlerimiz, cavuşlarımızın koy koy dolaşılıp bu uygulamaları anlatılması gerekir diye duşunuyorum.
Biz ciftciler olarak diğer urunlerin getirisi ile Pancarın analizini yaptık. Pancar biraz daha fazla kazandırıyor. Şekerpancarı bence daha masrafsız pancarın getirisi biraz daha fazla. Pancar ekmek benim kolayıma geliyor.
tarımpusulası