Yunan askerleri Bursa’ya girmiştir. Askerlerin başında Venizelos’un yedek subay olan oğlu Sofokles vardır. Osmanlının Taht şehrinde. Sanki tarih 600 sene oncesine donmuştur. Sanki Bizans, asırların arkasından donup gelerek yarım kalan bir kavganın rovanşına cıkmıştır.Tutsak şehirde ezanların hıckırdığı bir Ramazan gunudur. Sofokles’in gunlerden beri beklediği Atina’lı fotoğrafcı nihayet şehre gelmiştir. Sofokles fotoğrafcıyı da yanına alarak bir manga askerle birlikte Osman Gazi’nin turbesine yonelir. Turbenin yanına vardıklarında kapının kilitli olduğunu gorurler. Venizelos’un askerleri, bir kale burcuna saldırırcasına turbe kapısına yuklenirler. Tahta kapı catırdıyarak devrilir. Sofokles onde, Fotoğrafcı arkada turbeye girerler. Ne yapacağını anlamayan askerler de her an birileri cıkıverecekmiş gibi sungulu tufeklerini turbe kapısına doğrulturlar. Osman Gazi’nin sandukası, başındaki sarığıyla oylesine vakur oylesine haşmetlidir ki... ister istemez irkilirler. Sofokles şaşkın bakışlar arasında sandukanın yanına gelir. Mahmuzlu cizmelerini kaldırarak sandukaya ust uste uc tekme savurur. Fotoğrafcı donuk bir sırıtışla ne yapacağını duşunmektedir. Turbedeki uhrevi havanın sırlı sessizliği, kalp atışlarını esir almış gibidir. Sofokles kılıcını cekip hayali duşmanına doğru hamle yapar gibi sallarken bağırır:“ Koca Osman! Kurduğun devleti yıktık. Seni oldurmeye geldim...”Bir muddet turbenin icinde kılıcını sallayarak dolaştıktan sonra zafer kazanmış bir kumandan edasına burunur. Bir ayağını sandukanın uzerine koyar. Kılıcına dayanır. Fotoğrafcıya seslenir:“ Cek bakalım bir Bursa hatırası...”Sofokles, Don Kişot tavrıyla cektirdiği bu fotoğrafın arkasına şu satırları yazarak Atina’ya gonderecektir.“Ordularımız Bursa’ya hakimdir. Şu anda Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman ayaklarımın altındadır. Bizans’ın intikamını aldım.”Evet... O intikamını almıştır ve şimdi sıra Osman Gazi’dedir.Hayır, o mezarından kalkıp da bir zamanlar Bizans’ın boğrune soktuğu kılıcıyla Sofoklesi yere seremiyecektir. Sadece sandukasının tekmelenmesiyle, yeni bir dirilişin yurek kıvılcım larını oluşturacak mesajı verir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Yunan subayının intikamı
-
13-09-2019, 00:28:59