Mısır'da Tolunoğulları hanedanının kurucusu Ahmed b. Tolun, Halife Memun zamanında Bağdat'da saray kumandanlığı yapmış olan Buhara Turklerinden Tolun'un oğluydu. Pek dindar ve durust biriydi.

Ahmed'in genclik yıllarında bir gun, babası Tolun onu bir iş icin hukumet konağına gondermişti. Ahmed orada Tolun'un cariyelerinden birinin bir hizmetciyle fuhuş halinde olduğunu gormuştu. Fakat babasının yanına donunce, bu olaydan hic bahsetmemişti. Ancak cariye, Ahmed'in gorduğu durumu babasına anlatacağından korktu, Tolun'a gidip şoyle soyledi:

- Biraz once falan yerdeyken Ahmed yanıma geldi, beni yoldan cıkarmak istedi. Ben de ondan kacarak koşkume gittim.

Bu sozlere kanan Tolun, Ahmed'i yanına cağırdı. Yazdığı bir mektubu muhurleyip kapatarak, bunu kumandanlardan adını belirttiği birine goturmesini emretti. Cariyenin anlattıklarından ona bir şey soylemedi. Mektupta ise şoyle yazıyordu:

'Bu mektubu taşıyan kişi sana gelince boynunu vur, kesik başını da bana gonder.'

Ahmed mektupta yazılanları bilmiyordu. Mektubu aldı, cıkıp gitti. Giderken sozu gecen cariye onu gordu ve yanına cağırdı. Tolun'a soylediği yalan sozlerin nasıl karşılandığını iyice anlamak istiyordu.

Cariye, Tolun'a bir mektup yazdıracağı bahanesiyle Ahmed'i yanında eyledi. Gideceği yere gondermek icin Ahmed'in elindeki mektubu aldı. Mektupta bir hediye emri olduğunu sanıyor, bu hediyeyi de kendisiyle fuhuş ortağı olan şahsın kazanmasını istiyordu. Bunun icin mektubu onunla ilişkide bulunan hizmetciye teslim ederek, bahsedilen kumandana gonderdi. Kumandan mektubu okuyunca emir gereği onu getiren hizmetcinin başını kestirip Tolun'a gonderdi.

Bu duruma şaşıran Tolun, olanlardan habersiz Ahmed'i aratıp yanına getirtti. Mektubu ne yaptığını sorunca, Ahmed gorduklerini aynen anlattı. Durumu anlayan cariye de korkuya kapıldı, Tolun'a gidip yaptığını itiraf etti, bağışlanmasını istedi.

Aynı cariye yuzunden idama mahkum olup yine idamdan kurtulan Ahmed b. Tolun ise, babasının yanında ayrı bir değer kazanmıştı.