Fiyatı bir haftada ikiye katlanarak 5 lirayı bulan soğanı izleyen Maliye ekipleri Ankara'daki depolarda 200 bin ton stok olduğunu belirtti. Toptancılar, yeni urun cıkana kadar fiyat artışının devam edeceğini ileri surerken, pazarcı esnafı da tedbir alınmazsa yılbaşına kadar 10 lirayı bulacağını savundu

Ulkenin soğan uretiminin yuzde 60'ını gercekleştiren Ankara Polatlı'daki depoları inceleyen Maliye ekipleri, 24 depodan sadece ucunun satış yaptığını, diğerlerinin "fiyat daha da yukselecek" diye beklediğini saptadı. Ekiplerin raporunda, "24 adet depoda inceleme yapıldı. İnceleme yapılan depolarda 50 bin ton soğan bulunduğu tespit edildi. 24 depodan sadece uc adedinde satışın yapıldığı, diğer depoların kilitli olduğu gozlemlendi" denildi.

Soğanın ureticiden cıkış fiyatının 2-2.5 lira aralığında, tuccar satış fiyatının ise 3 lira civarında olduğu belirtilen raporda, "Satış yapılan işletmelerin ucte bir oranında satış gercekleştirdiği goruldu" denildi.

200 BİN TON STOK

Gozlemlerin yanı sıra ekiplerin ilcede yaptığı goruşmelere ilişkin bilgilerin de yer aldığı raporda şu ifadeler kullanıldı: "Goruşmelerde soğan uretiminde hastalık yaşandığı ve tarladan cıkan soğanın yuzde 20-30'unun kayba uğradığı belirtildi. Polatlı Ziraat Odası Başkanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı Polatlı İlce Mudurluğu yetkilileriyle yapılan goruşmede yaklaşık 200 bin ton soğanın depolarda tutulduğu belirtildi.

ARTMASINI BEKLİYORLAR

Ciftci ve tuccarın fiyat artış beklentisi nedeniyle satış yapmadığı kaydedilen raporda şu bilgiler verildi: "Ozellikle Adana'da hasat mart sonu ya da nisan başı başlayacağından, o gune kadarki beklenti fiyatların daha da artacağı yonunde olduğundan satış konusunda cekimser davranıldığı goruldu. Bir diğer tehlike ise hastalık nedeniyle soğanın depolardaki zayi oranın artması." Ekiplerin benzer bir incelemeyi Corum bolgesinde de yapmayı planladığı oğrenildi.

"İTHALAT KARARI ALINABİLİR"

Turkiye'de soğanın yuzde 60'ının Ankara Polatlı'dan karşılandığını belirten Fesih Kubay ise bu yıl aynı yerden aldıkları soğanın yarısının curuk cıktığını belirtti. Yılbaşına kalmadan soğanların tukenebileceğini savunan Kubay, kalan urunde de fiyat artışının kacınılmaz olduğunu soyledi. Kubay, "Benim tahminlerime gore soğanın kilosu yılbaşına kadar 10 lirayı bulacak. Cunku taze soğan en erken mayısta cıkıyor. Kalan 5 aylık surede devlet bir tedbir almazsa soğanın durumu cok sıkıntılı. Devlet ithalat kararı alıp dışarıdan soğan getirebilir. Ankara, Eskişehir ve Sivrihisar'da yetişen soğanlar hastalık cıktığı icin cope gidiyor. Ben haftalık alıp halden getiriyorum. Haftada 2 ton alıyorum. Gecen sene de aynı miktarı cok daha ucuza alıyordum" dedi.

SOĞANDA NİSANA KADAR FİYATLAR YUKSELECEK

Soğan fiyatının kuf hastalığı nedeniyle bir anda artış gosterdiğini dile getiren Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Candır, "Ancak fiyatlar şimdi durağan seyrediyor. Şunu ayırt etmek lazım; Soğandaki fiyat artışının nedeni stokculuk değil, piyasaya arz etmek uzere depolarda bekleyen soğanın kuf hastalığı nedeniyle zarar gormesi, curuğe ayrılması. Bugun halden 3.5 liraya cıkan soğan, uzerine masraflar eklendikten sonra tuketiciye 4-5 liraya ulaşıyor. Ocak-şubat aylarında fiyatın biraz daha yukseleceği tahmin ediliyor. Nisan ayında ise Adana'da sokumun yapılmasıyla, yani yeni hasatla birlikte soğanın ateşinin soneceğini duşunuyoruz" diye konuştu.

Gazeteler