Birgun İslÂm Âlimlerinden Ali Dekkak hazretlerine sordular:
-Namazda iken, sinek kovalayan kimse icin ne dersiniz?
-Allahu teÂlÂnın huzurundaki edep, Ayaz adındaki bir Turkun, Sultan Mahmud-i Gaznevi’nin yanındakinden az olmamalıdır. Şoyle anlatırlar:
”Ayaz isminde bir genc, bir gun Sultan Mahmud-i Gaznevi’nin resmi hizmetinde bulunurken, aniden ayakkabısının burnunu salladı. Sultan, Ayaz’ın bu haline şaştı. O zamana kadar kendisinden hicbir zaman edepsizlik gormemişti. Sultan firasetle, Ayaz’ın bir ozru olduğunu anladı.Memurlarından birisine Ayaz’ı takip edip, durumu incelemesini emretti. Sultanın adamı, Ayaz’ı takip etti.Ayaz bir koşeye cekilip, ayakkabısını cıkardı.İcinden bir akrep duştu. Ayaz,ayakkabısıyla akrebi ezer:
- Bugun, bana Sultanın huzurunda edebimi bozdurdun. Bugune kadar sultanın huzurunda bir edepsizliğim gorulmemiştir” diyordu. Memur, durumu Sultan’a arz etti. Ayaz geri donunce Sultan:
-Ey Ayaz! Bugun nicin edepsizlik yaptın? Ayağını hareket ettirdin, durdun? dedi. Ayaz ozur diler bir eda ile cevap verdi:
- ‘Kabahat işlemek hizmetcilerin, kolelerin işindendir.Affetmek ise, sultanların şÃ‚nındandır”.
-Akrep hikayeniz bize ulaştı, deyince:
-Madem ki, haberiniz oldu anlatayım: Sizin saltanat ni’metlerimize kavuşmuş biriyim .Akrep yedi defa ayağımı soktu, dayandım. Ayağımı oynatmadım. Sekizincisinde takadım kalmadı. Ayağımın ucunu yerden kaldırdım.
Ey kardeşim, iyi dikkat et! Bir sultanın yanında, kolenin, hizmetcinin gosterdiği edebe bak! Bir de makamların en yukseği olan Allahu teÂlÂnın huzurunda ibÂdet hÂlinde olanların ne edepsizlikler ettiklerini, onlardan ne curetkÂr işler meydana geldiğine bir bak! O zaman, bu ibÂdetlerimizden utanmamız gerektiğini hatt omur boyu hÂy sebebi ile başımızı kaldırmamamız lÂzım olduğunu anlarsın.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sultanin KarŞisinda İken Pdt
-
13-09-2019, 00:24:48