İran da İslam'ın yeni yeni yayılmaya başladığı bir zaman... İhtiyar bir mecusi bir odaya cekilmiş, kapıyı uzerine kapamış, kimse ile goruşmuyordu. Bunun bir putu vardı. Vaktini hep onun hizmetine hasretmişti.
Zaman olur mecusinin bir sıkıntısı zuhur eder, kime koşacak, tabi yıllarca hizmetyinde bulunduğu putuna ve koşar, sıkıntısının giderileceği umuduyla, putunun onunde yalvarır, yakarır, yatar, yuvarlanır ve derki.
-Hey put! Aciz kaldım, canıma tak etti. Ban merhamet et, yardım et, sıkıntımı gider.
Huzurda bir muddet daha kalır, fakat işleri yoluna girmez, hani nerdeyse daha da kotuye gider. Put'un ne kabahati varki, altı ustuğ bir put, ne karşısındaki mecusinin anlattıklarını, yalvarmalarını, yakarmalarını duyabiliyor, ne de kendine yaptığı hizmeti gorup ona şahit olabiliyor, altı ustu bir taş bir odun parcası, uzerine konan sineği kovalamaktan aciz, başına eden guvercinlerin pisliğini mecusi temizlemezse pislik camurundan cıkmaktan aciz.
Mecusi, isteği olmayınca butun bu duşunceler ister istemez aklından bir filim şeridi gibi bir anda akıp geciyor, kızıyor ve başlıyor puta soylenmeye:
- Bu kadar sene sana taptım, saclarımı, sakallarımı senin yolunda ağarttım, Yapılması, muhim olan bir işim var. Yapmıyacaksan beni bırak, şu anda Muslumanların Allah'ından diliyorum, der ve diler.
Mecusi daha putun karşısında, yuzu toprakta iken, Allah onun muradını yerine getirir. Odadan cıkmadan sıkıntısının giderilmiş olduğu mujdesini alır. Olanı biteni bir mecliste anlattığıda oradaki hakikatleri aramakla meşgul olan bir zat, duşuncelere dalar ve aklından şunları gecirir:
-Bir sersem, adi, batıla tapan, başı henuz puthane şarabı ile sarhoş, gonlunu kufurden, elini hıyanetten cekmemiş olan boyle birinin Cenab-ı Hak dileğine anında cevap verdi.
O anda gonul kulağına şu kelimeler dokulur:
-O aklı eksik ihtiyar, putun onunde cok yalvardı. Fakat sozu makbule gecmedi, istediği olmadı. Onun niyazı eğer bizim dergahımızda kabul edilmeseydi, sanem ile Samed arasında ne fark olurdu?" Ey dost! Gonlunu Samed'e bağla ki, insanlar sanemden daha acizdirler. Eğer bu kapıya baş koyarsan, eli boş donmezsin.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İhtiyar Mecusi
-
13-09-2019, 00:20:13