Abdullah b. Omer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Herkes gelir Allah Resûlu’ne ruyasını anlatır, O (sallallahu aleyhi vesellem) da tabir buyururdu. Ben de hep, ‘keşke bir ruya da ben gorsem de gelip Allah Resûlu’ne anlatsam’ diye icimden gecirirdim.
Bir gun bir ruya gordum. Tanımadığım bazı kişiler beni ellerimden tutup zorla bir istikamete doğru surukluyorlardı. Beni bu halde surukleye surukleye derince bir cukurun yanına kadar getirdiler.
Cukur alev alev kaynıyordu. Bana buranın Cehennem olduğunu soylediler. Onlar beni orada tutuyorlardı. Ben de kan revan icinde tir tir titriyordum ki ‘Buraya atılmayacaksın. Senin icin tasa ve endişe yoktur’ dediler.”
(Evet, bu ruyayı goren Hz. Omer’in oğlu Abdullah’tı. Bu, her yonuyle babasıyla atbaşı giden nadide bir insandı.. Duşunun ki, babasından sonra onu, hem de o gunun insanları, başlarında halife gormek istiyorlardı.
Eğer Hz. Omer, bizzat buna mani olup ‘Bir evden bir kurban yeter’ demeseydi, belki de ummet onu halife sececekti. O, hem bir ilim okyanusu hem de takva ve zuhdun zirvesinde bir insandı...
İşte bu ruyayı o goruyordu.) Sonra sozlerine şoyle devam etti: “Ben gorduğum bu ruyayı ablam Hafsa’ya anlattım. O da Efendimiz’e intikal ettirmiş. Allah Resûlu ruyayı dinledikten sonra şoyle buyurmuşlar: ‘İbn-i Omer ne guzel insandır. Keşke bir de teheccud kılsaydı!” (Buhari, Teheccud, 2)
Zira Cehennem şeklinde onun nazarına arz edilen, berzah azabına ait bir tablodur. O tablo ile gosterilen belaya maruz kalmamanın tek yolu ise gecenin teheccudle aydınlatılmasıdır. İbn-i Omer diyor ki: “Ben Allah Resûlu’nden bunu duyduktan sonra artık bir defa bile teheccudu terk etmedim.”
Aynı hassasiyet ifadesini Hz. Ali’den de duyuyoruz. O, şoyle buyuruyor: “Ben Resûl-i Ekrem’den onemli bir dua ile alakalı fermanı duyduktan sonra onu okumayı hic mi hic bırakmadım. Bunu duyan yardımcısı soruyor: ‘Sıffîn gecesinde de mi?’ Hz. Ali cevap veriyor: Evet, o gece de terk etmedim.”
MevlÂn İkbal şoyle diyor: “Allah’a hamd ederim ki onbeş-yirmi sene İngiltere’nin o loş, karanlık, isli ve pis havası altında kalmama rağmen bir tek gece bile teheccudumu terk etmedim.”
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İbretli Bir Ruya
-
13-09-2019, 00:18:15