
Devlet Tiyatroları’nın kapatılmasına yonelik calışmalarda sivil toplum orgutlerinin de goruşu alınacak.
Aslıhan Aydın ve Ayhan Hulagunun Zaman gazetesinde yer alan haberine gore Kultur ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları dışında, orkestralar, opera-bale ile guzel sanatlar gibi bakanlığa bağlı sanat birimleriyle ilgili yapılacak duzenlemeyi sivil toplum orgutlerinin goruşlerine acıyor.
Konu ile ilgili Kultur ve Turizm Bakanı Omer Celik’in başkanlık edeceği belirtilen bir toplantı 22 Ocak’ta yapılacak. Toplantıya tarafların temsilcileri katılacak. Toplantıda, bakanlık tarafından daha once hazırlanan yasa taslağı ilk kez ilgili kesimlerle goruşulecek.
Bakanlığın hazırladığı “ Turkiye Sanat Kurumu ile Sanatın Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” başlıklı calışma, gectiğimiz sanat sezonunun sonunda gundeme gelmişti. Ancak bakanlık taslakla ilgili acıklama yapmamıştı. Soz konusu toplantıda ise bakanlık, adı gecen taslağı sahiplenerek, sivil toplum orgutlerinin, ilgili tarafların goruşune acacak. Taslağın ilgili kurumların goruşleri alındıktan sonra Meclis’e getirilmesi hedefleniyor. Taslak, devlete bağlı Devlet Tiyatroları, Guzel Sanatlar Genel Mudurluğu, Opera Bale Genel Mudurluğu ile orkestraların faaliyetlerinin tamamının Turkiye Sanat Kurumu’na (TUSAK) bağlanmasını iceriyor.
Kurum, Kultur ve Turizm Bakanlığı’nın tavsiyesi ve Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak 11 kişiden oluşan Turkiye Sanat Kurulu ve hizmet birimlerinden oluşacak. Turkiye’de desteklenecek tum kultur-sanat faaliyetleri 11 kişinin uhdesinde olacak. Tasarının ‘gerekce’ bolumunde, yeni duzenlemede, İngiltere ’nin 1940 yılında kurulan ‘İngiliz Sanat Konseyi’, İtalya’da 1976 yılında kurulan Kulturel Faaliyetler Bakanlığı ile Avustralya’da 1975 yılında kurulan Sanat Konseyi’nin ornek alındığı belirtiliyor.
KURUMLAR TUSAK'A DEVREDİLECEK
Tasarıda, kanunun yururluğe girmesi ile birlikte soz konusu devlete bağlı sanat kurumlarının kapanarak, yoneticilerinin bakanlık muşavirliği kadrosuna, personelinin ise Kultur ve Turizm Bakanlığı’na devredileceği belirtiliyor. Emeklilik donemine yakın personelin de emekliliğini istemesi halinde emeklilik ikramiyesinin yuksek miktarlarda odeneceği taahhut ediliyor. 30 yaşını gecmemiş ‘sanatcı memur’ statusundeki personelin bir kısmının da TUSAK’ta ‘uzman yardımcısı’ olarak başvuru yapabileceği belirtiliyor. Boylece devlette ‘sanatcı’ kadrosu tamamen ortadan kalkacak. Taslakta, TUSAK’ın gorev tanımlarına bakıldığında, Turkiye’deki tum kultur-sanat faaliyetlerinin bu kurum eli ile gercekleştirileceği goruluyor.
Sanat projelerinin değerlendirilmesi, desteklenmesi ve yaptırılması TUSAK’a ait olacak. Kurum, mali ve idari ozerkliğe sahip, ozel butceli, kamu tuzel kişiliğini haiz, Kultur ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini surdurecek. Devlet tiyatroları oyuncuları ise bu karara tepki gosteriyor.
BİNDİKLERİ DALI KESERLER
Ayten Gokcer(Oyuncu): Eski koye yeni Âdet getirmeye gerek yok. Devlet Tiyatroları’nı kapatmaya calışıyorlarsa acıkca soylesinler. Bunu yapamazlar, onları aşar. Dunyanın her yerinde sanat ozgurdur. Kuruma destek verenler tabii ki orada neler olduğuna bakacaklardır ama direkt mudahale edemezler. Bu bindiğin dalı kesmektir. Boyle bir karar almayacaklarını duşunuyorum. Aklı başında kişiler oldukları kanısındayım.
KAPATMAK COZUM DEĞİL
Nevra Serezli (Oyuncu): Devlet Tiyatroları, uzun yıllar suren bir geleneğe sahip. Kendi ic tuzukleri, işleyişi var. Bunları yok sayıp onu atıyorum, bunu kapatıyorum tutumu cok yanlış. Bu kokten değişim, her şeye kokten el koymak oluyor. Cok uzucu. Mevcut sistemin sorunu varsa onu gidermeye calışırsın, kapatarak sorun cozemezsin. Sanat kurulunu iktidarın belirlemesi sanatın siyasallaşması anlamına geliyor. Sanat, ozgurluk demek. Onu kısıtlarsan, bariyerler koyarsan hicbir şey uretemezsin. Olamaz boyle bir şey. Umarım keyfe keder boyle duzenleme yapılmaz.
DEHŞET İCİNDEYİM
Haldun Dormen Oyuncu-Yonetmen): Boyle bir şeyi nasıl yaparlar, sanatı boyle nasıl baltalarlar anlamıyorum. Dehşet icindeyim. Sanatı bir yerlere getirmek icin bu kadar yıldır calışıyoruz. Muzikte, tiyatroda, sinemada dunya capında isimler yetiştirdik. Boyle bir duzenleme, bunları yok etmektir.
kaynak: nefius.com
__________________