Ahmed ZiyÂeddîn GumuşhÂnevî hazretleri Beykoz taraflarındayken bir gun elinde kemanla serseri serseri dolaşan birini gordu. Fısk ve gunah icindeydi. Başını o kişiden yana cevirdiler ve hizmetcisine;

- Git o zavallıyı cağır buraya gelsin, buyurdular.

Bundan sonrasını hizmetci şoyle anlatır:

“O calgıcı kişinin yanına vardım ve ona;

- Gel seni hocamız ZiyÂeddîn GumuşhÂnevî hazretleri istiyor, dedim.

Calgıcı gulmeye başladı ve bana;

- Hocanız beni ne yapacakmış? dedi.

Ben de;

- Bilmiyorum. Seni cağırmamı soyledi, dedim.

BerÂberce geldik. ZiyÂeddîn hazretleri ona; “Yaklaş!” buyurup kulağına gizlice bir şeyler fısıldadı. Bunun uzerine kemancı titreyip ağlamaya başladı. Tovbeler etti. Sonra hocama talebe oldu. DergÂhta yıllarca sadÂkatla hizmet etti. Guzel hallere kavuştu. LÂkin ZiyÂeddîn hazretlerinin ona gizlice ne soylediğini kimse anlayamamıştı.”

DergÂhtaki talebeler bir gun tovbekÂr kemancıya;

- Kardeşim! Hayli zamandır gizler durursun. Acıkla bu sırrı! dediler.

Bunun uzerine o şoyle anlattı: “Onceleri bir zÂtın talebesiydim. LÂkin o zÂtın etrÂfındakiler bozuk inanışlı kimselerdi. Hocamsa îtikÂdı duzgun temiz birisiydi. Bid'atı sevmez, Allahu teÂlÂdan korkardı. VefÂt edeceğinde bana;

- Oğlum! Seni Allahu teÂlÂnın sÂlih kullarına ısmarlıyorum. Âkıbetin iyi olacak. Sakın evliyÂyı inkÂr etme! buyurdu.

Sonra vefÂt etti. Bunun uzerine ben bozuk inanışlı kimselerden ayrıldım. Bircok yerler dolaştım. LÂkin nefsime uyup serseri bir hÂle duştum. Calgıcı oldum. CenÂb-ı Hak karşıma Ahmed ZiyÂeddîn GumuşhÂnevî hazretlerini cıkardı. Beni de ona yaklaştırdı. GumuşhÂnevî hazretleri o gun gizlice kulağıma;

- Oğlum! Hocan seni bize ısmarladı. Artık hak yolu bizden oğrenirsin, buyurdu.

Bu sozu işitince hemen hocamın yıllar once bana soylediklerini hatırladım ve talebesi oldum. Allahu teÂlÂya şukurler olsun ki kalb gozum acıldı. Gonlum Rabbimin sevgisiyle doldu. Yaptıklarıma candan pişmanlık duydum. Şimdi hak yolu buldum. Rabbim bana hidÂyet etti. Zîr nefsim beni aldatmıştı. Ahmed ZiyÂeddîn GumuşhÂnevî hazretleri merhamet edip beni bu zilletten kurtardı.”