Bu yaşanmış gercek bir hikaye. Mısırlı bir dava adamı olan doktor Saffet Hicazi'den dinledim bir Tv kanalında... Kendisi de, olayın kahramanından bizzat dinlemiş.
İbrahim Amca bir Turk. Fransa'da yaşıyor ve mutevazı bir bakkal dukkanı var, daha doğrusu kucuk bir marketi..
O'ndan alışveriş yapan bir suru site sakini var dukkanının cevresinde. Her milletten, her dinden, her renk ve ırktan pek cok insanlar..
Olayımızın kahramanı Cad, 7 yaşında bir Yahudi cocuğudur.

Cad, hergun gelir ve İbrahim Amca'dan alışveriş yapar, her gelişinde de sahibine hissettirmeden(!) bir cikolatayı cebine indiriverir..
Bu aylarca boyle devam eder.
Birgun yine gelir, alışveriş yapar ama her zaman yaptığı gibi cikolata almaz, cıkar..
İbrahim Amca, arkasından seslenir şefkatle;
"Caad, bugun cikolatanı almadın " Ve uzatır ona her zaman Cad'ın aldığı cikolatayı..
Şaşırır cocuk ve; "Biliyor muydun?" der hayretle.
İbrahim Amca başını okşar Cad'ın ve; "Sakın bir daha calma Cad, hırsızlık buyuk bir suctur..Başkasının hakkına tecavuzdur! Buraya geldiğinde yine al cikolatanı, ama benden hediye olarak" der şefkatle..

Bundan sonra Cad ile arkadaş hatta dost olurlar..İbrahim Amca 50 yaşında, Cad ise 7 yaşında bir cocuktur. Aradan yıllar gecer. Ne zaman Cad'ın bir sıkıntısı olsa, doğru İbrahim Amca'sına koşar Cad. O'nun şefkatli sinesine sığınır; Ailesiyle, arkadaşlarıyla vb. tum sorunlarını anlatır bu dostuna ve nasihatlarini, cozumlerini hayranlıkla dinler, uygular.
Ne zaman sıkıntıyla İbrahim Amca'sına koşsa Cad, İbrahim Amcası cekmecesinden bir kitap cıkarır ve Cad'a vererek;

"Hadi ac bir yeri" der, sonra Cad'ın actığı yeri okur, Cad'a anlatır ve sorununu boylece cozumlerler birlikte. Hayrettir ki, her defasında da teşhis ve cozumler doğrudur!..

Boylelikle tam 17 yıl gecer; Cad 24 yaşında koca bir genc delikanlı, İbrahim Amca da otelere yuruyen bir fani..Ama dostlukları hep bu minval uzeri devam etmiştir..

Bir gun emr-i Hakk vaki olur ve İbrahim Amca, Hakk'ın rahmetine kavuşur..Olmeden once cocuklarına bir vasiyeti vardır İbrahim Amca'nın;

"İcerideki kucuk Sandık olduğu gibi hic acılmadan Cad'a verilecektir."
Cad, bu en buyuk dostunun olumuyle yıkılır... Cok ağlar, cok yanar. Artık elinden yureğinden tutan, sorunlarına cozumler bulan, sırdaşı-dert ortağı yoktur.

Vasiyet uzerine sandık Cad'a ulaştırılır. Ama ilk anların huznuyle acmak bile istemez Cad..

Neden sonra yine buyuk bir sorunla baş başa kalır Cad ve icinden cıkamadığı, cok daraldığı bir vakit aklına İbrahim Amcası gelir, gozleri dolar; seslenir dostuna;

"Ah keşke burada olsaydın da, cozumleseydin yine, bak yalnız kaldım, bak ortada kaldım." derken aklına sandık gelir. Koşar acar sandığı. Bir de bakar ki sandıktan, İbrahim Amca'sının eline verip actırdığı ve okuduğu boylelikle sorunlarını her seferinde cozumlediği o Kitap cıkar.

Kur'an'dır O!..
Ama bilmez bunu Cad.. Koşar, okutmak icin birini arar, herkese gosterir kitabı. Sonunda bir Tunuslu okur actığı sayfayı ve tercume eder Cad'a. Sorun yine cozumlenmiştir o Kitap sayesinde..

Merak eder Cad, sorar

"Bu Kitap nedir?"

Tercume eden Tunuslu;

"Bu Kur'an-ı Kerim'dir, Muslumanların kitabı"

Cad şaşırır, şoktadır!
Demek ki yıllarca bilmeden okudukları, her derde deva olan o esrarengiz kitap Kur'an'dır ha? Zerre tereddut etmez Cad ve sorar hemen;

"Musluman olmam icin ne yapmalıyım?"
Tunuslu gerekeni soyler-oğretir-yonlendirir ve Cad musluman olur.

Cadallah Kur'an adını alır..

Hikaye burada bitmiyor..
Cadallah Kuran, oyle ilerler, oyle kendini yetiştirir ki bu yolda, sadece Avrupa'da 5000 kişinin Musluman olmasına vesile olur..Her gecen gun artar, hidayetine vesile oldukları..

Daha sonra Cadallah Kuran, Afrika Kıtasına gecer, orada da 5 milyondan fazla kişi, sayesinde Musluman olur..

Dr. Saffet Hicazi, Bizzat tanışır O'nunla ve hikayesini dinler, elinden hic bırakmadığı hayli yıpranmış Kur'an'ı sorduğunda Cadallah;
"Ammu İbrahim'in Kur'an'ı işte bu" der, yanında gezdirmektedir hep..

Dr. Saffet;
"Nicin Afrika Kıt'ası diye sorunca da;
Acar elindeki İbrahim Amca'nın Kur'an'nını ve kabını sıyırıp son sayfasında cizili Afrika haritasını gosterir ve der ki;

"İbrahim Amcam biliyordu benim Musluman olacağımı ve bana işaret etti ki bu haritayla, Afrika'ya gideyim ve bu Nur'u gonullere koyayım Rabbimin izniyle"

Yine Dr. Safet'in anlattığına gore, bir gun Nijerya dan bir heyet gelir Mısır'a, yardım heyeti. Bu heyetin sozcusuyle konuşurken Saffet Bey, kabilesini, nerede oturduğunu vb sorar adama. O da soyleyince,
"Sen der Cadalllah Kur'an'ı tanıyor musun?..

Bunu sorunca, adam cok şaşırır ve heyecanla; "
Evet!" der ve
"Sen nerden tanıyorsun, yoksa gordun mu O'nu, konuştun mu O'nunla?" peşpeşe sıralar sorularını.

"Evet" deyince Saffet Bey, ellerine sarılır, elini-yuzunu oper, oper gozyaşlarıyla..

Ve der ki; "Ben O'nun sayesinde Musluman oldum. Madem bu eller O'nun elini tuttu, madem bu gozler O'nu gordu, ben sanki O'nu opuyorum"

2004 yılında vefat etmiş Cadallah Kur'an..Rabbim mekanını cennet eyleye, amin..

Rabbim İbrahim Amca'ya da rahmet ede, O gibilerin emsallerini arttıra..
Avrupa'nın batağında bir Nur..

Dirayet, şefkat, din, ırk ayırmadan seven yuce bir gonul..
Her yaşa hitabetmesini bilen bir kocaman bir yurek,
O'na sallallahu aleyhi ve sellem benzeyenbir can..

Sana, senin gibilerine ne kadar muhtacız ya Ammu İbrahim!
Bir Arap kanalında Kur'an'ı, O'na sarılmayı, Kur'an'la amel etmenin luzumunu anlatan bir Mısırlı Tebliğci, konuşmasının sonunu senin kıssana ayırmıştı. Gozyaşlarıyla anlattı seni. Gozyaşlarıyla dinledik. Gurur duyduk seninle İbrahim Amca!
Hele zerafetle, hic orselemeden yetiştirdiğin fidanının, dunyanın dort bir koşesinde, ab-ı hayat dağıtması hic olacak şey miydi İbrahim Amca?

Hele bu asırda!..Herkesin maddeye meftun olduğu, herkesin "ben ben" dediği, kendi cocuklarını bile onemsemeyip, nefsinin bitmez tukenmez arzularının peşinde olduğu şu talihsiz asırda...

Senin amel defterin mahşere kadar hic kapanmayacak ne mutlu sana İbrahim Amca.
Sana, senin gibilerine ne kadar muhtacız ya Ammu İbrahim! Nefesini yolla bize, diriltici yureğindeki o nefhaları. Silkinip dirilelim, şu olum uykusundan kendimize gelelim..

Sedat Ertekin