İNTERNETHABER- OZEL ROPORTAJ
MEHMET KOCAK / MERSİN

Yonettiği oyunların yanı sıra oynadığı tiyatro oyunlarıyla buyuk beğeni toplayan, Mersin Buyukşehir Belediyesi Şehir tiyatrosu oyuncusu ve Altan Erkekli Tiyatro sahnesi genel sanat yonetmeni Mehmet Tekkanat, Mersin’de yapılan sanat, oyunculuk eğitimi ve kurumların yerel tiyatrolara verdiği onemi" İNTERNETHABER’e değerlendirdi.

SENDEN OYUNCU OLMAZ GİT SİMİT SAT DAHA İYİ

- Oncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?
- Gecmişe donuk bahsedecek olursak eğer, doğu kokenli, 9 cocuklu bir ailenin 7.ferdiyim. Aile icinde ilkokuldan sonra tek okuyan kişiyim. Tiyatroyla lise yıllarımda tanıştım. O zamanlar icine kapanık, konuşmasını bilmeyen ve kendini asla ifade edemeyen biriydim. Bu nedenle senden oyuncu olmaz, git simit sat daha iyi diyerek, beni sahneye cıkarmadılar. Ama benim icimde fırtınalar kopuyordu. Cok calışarak ve mucadele ederek, kucukte olsa bir rolle sahneye adım attım ve bir daha da o sahneden inmedim. Şu anda, Mersin Buyukşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kurucu kadrosunda yer almaktayım ve aynı zamanda kurucusu olduğum ilk ozel Yenişehir Tiyatrosu Altan Erkekli Sahnesi’nin genel sanat yonetmenliğini yapmaktayım.

YUZLERCE COCUK VE GENC YETİŞTİ

- Mersin’de ilk ozel tiyatro salonu kurmuşsunuz. Bu nereden aklınıza geldi?
- Mersin’de eksik olan en onemli şey, genclere gercek anlamda eğitim verebilecek bir kurumun ve eğitmenlerin olmamasıydı. Bende bu nedenle, 2004 yılında Mersin’in ilk ozel tiyatro salonu olan ve usta tiyatrocu Altan Erkekli’nin adını taşıyan, Yenişehir tiyatrosu Altan Erkekli Sahnesi’ni kurdum ve halen devam etmekteyim. Şehir Tiyatrosu ve Altan Erkekli Sahnesi’nde verdiğimiz tiyatro eğitiminden yuzlerce cocuk ve genc yetişti. Bunlardan 60 kadarı konservatuar kazandı.

TİYATRO UCUZ İNSANLARIN ELİNDE

- Peki, Mersin’de sizden başka tiyatro eğitimi veren kurumlar var mı?
- Mersin’de bircok tiyatro eğitimi veren yer elbette var. Ama gercek anlamda eğitim veren cok az. Cunku Mersin’de tiyatroya yalnızca ticari acıdan bakılmakta. Ama olan genclere oluyor. Hemen hepsi ya tiyatrodan soğuyor, ya da onların kotu bir kopyası olarak tiyatroyu kirletiyorlar. Mersin’de diğer şehirlerde de olduğu gibi tiyatro Maalesef ucuz insanların elinde kaldı ve hala da oyle devam ediyor. Sahneye bir bicimde cıkan herkes oyuncu, sonra da yonetmendir. Bunlar genclerin hayallerini kotu bir şekilde, kendi cıkarları icin kullanan insanlardır. Yıllarca bu turlerle mucadele ettim, var ve ayakta olduğum surece de mucadeleye devam edeceğim.

TİYATRO SAHNEDE OĞRENİLİR

- Oyuncu olmak icin eğitim şart mı?
- Tiyatro icin eğitim olmazsa olmazdır. Ben alaylıyım, ama genclerin akademik eğitim almaları icin elimden gelen her şeyi yapıyorum. Ama asıl olan şudur, tiyatro usta-cırak ilişkisiyle ve sahnede oğrenilir. Ben eğitimimi Zeki Goker, Cevat Capan, Yavuzer Cetinkaya ve Zafer Diper gibi ustaların yanında calışarak aldım.

YEREL TİYATROLARA ONEM VERİLMİYOR

- Devlet ozel tiyatrolara odenek veriyor. Siz bu odenekten yararlanıyor musunuz?
-Devletten her hangi bir odenek icin talepte bulunmadım. Ama şunu belirtmeliyim ki Mersin’de ozel bir tiyatro kurmak kelimenin tam anlamıyla kahramanlık yapmaktır. Hicbir yerden destekte alamadan kendi yağımızla kavrulmaya ve bu imkÂnsızlıklar icerisinde elimizden geldiğince guzel şeyler cıkarmaya calışıyoruz. Ozellikle Mersin’de yerel kurumlar ne de belediyeler yardımda bulunmuyorlar. Mersin dışından gelen unlulere yardımda bulunulmakta destek olunmaktadır fakat biz elimizle kuş tutsakta sıradan insanlarız ama biz bunlara aldırış etmeden kendi bildiğimiz doğruyu yapıyoruz.

CABA VE EMEK VERİLMELİ

- Son olarak oyuncu olmak isteyenlere neler soylemek istersiniz?
-Tiyatro bir yaşam bicimidir. Bu işi hakkıyla yapmak isteyen gencler; buyuk bir caba harcamalı, emek vermeli ve en onemlisi doğru yerde, doğru insanlarla ve doğru zamanda olmalıdırlar. Bu işe oncelikle para-şohret icin değil, insan olabilmek icin başlamalıdırlar.’’

kaynak