"bugun Annem vefat etti"
Medine' ye yerlesmesinin uzerinden dort sene gectiginde Efendimiz s.a.v. yengesi Hz. Fatıma' nın vefat haberini alır. O gun o kadar uzulur ki, " iste annem bu gun vefat etti " buyurur.
Efendimiz s.a.v. kendisine annelik yapan bu muhterem hanıma, vefanın en guzel ornegini gosterir. Kendi sırtındaki gomlegi cıkarıp annesine kefen yapması icin Hz. Ali' ye r.a. verir. Cenaze namazını da bizzat kendisi kıldırır. Onun kabrine iner ve yanı uzerine biraz uzanır. Gozyasları icinde kabrinden cıktıgında yasların kabri ıslattgı gorulur. Sonra Hz. Fatıma binti Esed'in r.a. nazik bedeni kabre konur.
Ashab-ı Kiram o gune kadar boyle bisey gormemistir. Merakla Efendimiz' e s.a.v. ;
- Ya Rasulallah! Sizin bu kadına tutumunuzu baska hic kimseye gosterdiginizi gormedik.
Fahr-i Kainat Efendimiz s.a.v. ;
- O benim annemden sonra annemdi. Amcam Ebu Talip' ten sonra bu kadıncagız kadar bana iyiligi dokunan bir kimse olmamıstır. Ona Cennet elbiseleri giydirilsin diye gomlegimi kefen olarak verdim. Kabir hayatı kendisine kolay ve rahat gelsin diye de bir muddet kabrine uzandım.
Hz. Fatıma binti Esed' in r.a. kabri uzerine toprak atıldıktan sonra Rasul- i Ekrem Efendimiz s.a.v. sevgili annesi icin dua etti ve son vazifesini yaptıktan sonra tebessum etmeye basladı. Ashabına donerek;
- Cebrail geldi ve ' bu kadın cennetliklerdendir ' diye bana haber getirdi. Ayrıca yuce Allah meleklerinden yetmis binine bu kadının cenaze namazına katılmalarını emretti. Melekler de onun cenaze namazını kıldılar.

alıntı