"Unlu yonetmen Atıf Yılmaz Batıbeki, bu akşam İstanbul'daki evinde vefat etti. Atıf Yılmaz Batıbeki'nin cenazesinin, Pazar gunu duzenlenecek torenin ardından toprağa verilecek.
Turk sinemasında 100'den fazla filme imza atan yonetmen Atıf Yılmaz Batıbeki, bircok unlu yonetmenin yetişmesinde de pay sahibi oldu. Atıf Yılmaz Batıbeki, 1926 yılında Mersin'de doğdu. Lise oğrenimini Mersin'de tamamlayan Batıbeki, İstanbul Universitesi Hukuk Fakultesi ve Guzel Sanatlar Akademisi'nin Resim Bolumu'nde eğitim gordu. Batıbeki, bir sure film eleştirmeni, ressam ve senaryo yazarı olarak calıştıktan ve iki filmde yonetmen yardımcılığı yaptıktan sonra, 1951 yılında ilk konulu filmi ''Kanlı Feryat''la yonetmenliğe başladı. O tarihten beri 100'den fazla filme imza atan Batıbeki'nin filmleri bircok ulusal ve uluslararası festivale katıldı ve pek cok odul kazandı. Zeki Okten, Yılmaz Guney, Şerif Goren, Ali Ozgenturk, Halit Refiğ gibi unlu yonetmenlerin yetişmesinde payı olan Atıf Yılmaz'a, 1991 yılında Hacettepe Universitesi tarafından ''Sanatta Onursal Doktora'' payesi verildi. Batıbeki'nin belli başlı bazı filmleri şunlar: Gelinin Muradı, Ah Guzel İstanbul, Bu Vatanın Cocukları, Tacsız Kral, Adak, Selvi Boylum Al Yazmalım, Dağınık Yatak, Bir Yudum Sevgi, Mine, Adı Vasfiye, Aaahh Belinda, Hayallerim Aşkım ve Sen, Duş Gezginleri, Nihavend Mucize, Eğreti Gelin. "
gercekten ne denilebilirki gercek bir ustayı kaybettik.Yıllarca turk sinemasına dev yapıtlar kazandıran bu buyuk insana sonsuz şukranlarımı iletiyorum.Allah rahmet eylesin
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Sinema
- Bir Ustayı kaybettk.ATIF YILMAZ
-
13-09-2019, 00:05:17