Turkiye'nin kaz yetiştiriciliği merkezi konumundaki Kars'ta, kışın vazgecilmez lezzetlerinden olan kazlar kesimden once gollerde yuzduruluyor
Turkiye'nin kaz yetiştiriciliği merkezi konumundaki Kars'ta, ozellikle kış aylarında sofralarda yer alan kazların kesiminden once bir dizi hazırlık yapılıyor.
Kars'ta, kar yağışının ardından kaz ciftliklerinde hummalı bir calışma başladı. İlkbaharda meralarda otlatılan, ekim ayından bu yana da besiye alınan kazlara irileşmeleri icin sadece arpa yediriliyor.
Kazlar, kesim hazırlıkları kapsamında citfliklerdeki suni gollere veya sulak alanlara cıkarılıp yuzduruluyor.
Belli bir sure kapalı ciftliklerde kalan kazların acık havada suyla buluşması ilginc goruntuler oluşturuyor. Golde suru halinde yuzen kazlara turistler de ilgi gosteriyor.
Kazlara, etinin lezzetli olması icin kar yediriliyor.
- "Kaz uretimi zahmetli"
Kentte kaz besiciliği yapan Fatma Nagaş, AA muhabirine yaptığı acıklamada, kaz yetiştiriciliğine 3 yıl once başladığını belirterek, "6 kaz ile başladım 5 bine yakın kaz urettim, şimdi kazları tuketicilere sunuyorum. Severek, isteyerek yaptığım bir iş. Kendi imkanlarımla, gucumle yapmış olduğum uretimden cok mutluyum." dedi.
Nagaş, kaz uretiminin zahmetli bir seruveni olduğunu ifade ederek, "Anneden yumurtayı, yumurtadan civcivi, civcivden de kazı uretmek cok buyuk bir mutluluk, bu benim icin başarıdır. Yumurtaları dezenfekte edip makinelere yerleştiriyoruz, gununu, saatini sayıyoruz. Makineden sapsarı civcivlerimizi alıyoruz ve hijyenik bir ortamda belirli sıcaklıkta beslemeye devam ediyoruz." diye konuştu.
- "Bu lezzetin dunyada duyulmasını istiyorum"
Kış mevsiminin gelmesiyle kazların besiye alındığını ve kar yağmasıyla da kesimlerinin başladığını anlatan Nagaş, "Kars'ın en lezzetli yemeği kazdır. Bu lezzetin sadece Kars'ta değil dunyada duyulmasını istiyorum. Kazlarımız artık kilolarına geldi, canlı olarak tarttığımızda 7,5-8 kilo geliyor. Kesimlerimize kısa sure sonra başlayacağız. Uretmesi bizden tuketmesi vatandaşlarımızdan olsun." şeklinde konuştu.
Nagaş, ciftlikte beslediği kazları toptan olarak satışa sunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Şu an kaz etinin kilosu 55-60 liradan satılıyor. Restoranlara, iş adamlarına toptan olarak satıyorum ama beni kurtarmıyor. Sadece bana kalan manevi guzelliği. İsteyerek yapıyorum bu işi. Anne cocuğuna nasıl bakıyorsa, sevgiyle buyutuyorsa kazlara da o şekilde bakıp uretiyoruz. Hedefim zoru başarmak."
Kaynak: AA
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Kar Yağışının Ardından Kaz Ciftliklerinde Hummalı Bir Calışma Başladı