CHP Niğde Milletvekili Omer Fethi Gurer, KİT Komisyonu toplantısında soz alarak, hayvancılık sektorunun ve sut ureticinin yaşadığı sorunları gundeme getirdi. Gurer, “Bu sorunları cozmek zorundayız, bunlar ulkemizin geleceğinin, coluğumuzun cocuğumuzun geleceğimizin sorunudur” dedi.
ESK’NIN BİLANCOSU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Omer Fethi Gurer, Et ve Sut Kurumu’nun (ESK) 2015 ve 2016 yıllarına ait bilancolarının goruşulduğu TBMM Kit Komisyonunda soz olarak, kurumla ilgili sorunlar, et ve sut uretiminde yaşanan problemler, ithal edilen et ve canlı hayvanlarla ilgili olumsuzluklar, Sayıştay raporlarına yansıyan sorunlar ile besiciler ve sut ureticilerinin beklentileriyle ilgili değerlendirme yaptı.
BUZAĞI OLUMLERİ ONLENMELİDİR
Gurer, konuşmasına ulkemizde artış gosteren buzağı olumlerine dikkat cekerek başladı. Buzağı yılı ilan edilmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının butcesinin goruşulduğu toplantıda, buzağı olumleriyle ilgili konuya değinilmemesini eleştiren Gurer, Turkiye’de et sorununun cozulebilmesi icin buzağı olumlerinin asgari duzeye indirilmesi gerektiğini anlattı.
OZEL SEKTORUN İTHAL ETTİĞİ ETLER…
ESK’nın adeta ithalat burosuna donuşturulduğunu ifade eden CHP Milletvekili Gurer, son donemde ozel sektore de ithalat yolunun acılmasının getirebileceği risklere dikkat cekti. Gectiğimiz yıl ağustos ayında ithal edilen etlerdeki sorunun ancak 5 ay sonra acıklanabildiğini hatırlatan Gurer, ‘Denetleniyor’ denilmesine rağmen et ithalatında yaşanan sorunu eleştirdi. Gurer, kemiksiz et ithalatında ithal edilen etlerin icine, at, eşek ve domuz eti katılması halinde bunu ayırt edebilecek sistemine bulunmadığını belirtti.
BOZUK ETLER İMHA EDİLİYOR, BUNUN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK?
Et ve Sut Kurumunda uretilen etlerin Milli Savunma Bakanlığı tarafından iade edilmesini de anımsatan Gurer, “Et ve Sut Kurumu, Millî Savunma Bakanlığına et teslim ediyor, kendi laboratuvarında ‘Bu etler temizdir’ raporu alınıyor. Millî Savunma Bakanlığı ‘Etini inceledim, reddediyorum kardeşim’diyor, iade ediyor. Ben bunu sordum, ‘Bu etleri ne yapıyorsunuz?’ diye, ‘İmha ediyoruz’ dediler. Bu zararı kim karşılıyor? Bu kamunun zararı, bu hepimizin parası; vergilerimizle oluşmuş bir kurum. Bunu kim karşılıyor?” diye sordu.
SUT TOZU İTHALATI
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yurtdışından sut tozu ithal edildiğini belirten Gurer, bu durumun yerli sut ureticilerini ciddi manada olumsuz etkilediğine dikkat cekti.
CHP Milletvekili Omer Fethi Gurer, Et ve Sut Kurumuna yeterli veteriner alınsın, yeterli ziraat muhendisi alınsın. Bu kurumlar desteklensin. Bizi yabancının ne idiği belirsiz yiyeceğine, muhtac kılmasın” diye konuştu.
SORUNLARI DİLE GETİRMEK SORUMLULUKTUR
Et ve Sut Kurumu gibi kuruluşların buradaki denetimlerinde eksikliklerini dile getirmenin bir sorumluluk olduğuna işaret eden Gurer, “Turkiye genelinde bugun hayvancılığın ve sut ureticilerinin yaşadığı sorun ulkenin gelecek sorunudur, coluğumuzun cocuğumuzun sorunudur. Et ve Sut Kurumunun bu anlamda geliştirilmesi, desteklenmesi, laboratuvarının da mutlaka yaptığı analizler başka taraftan reddedilemeyecek şekilde kapasiteli hÂle getirilmesi gerekir. Keşke elimizde olanak olsa, şu satışı yapılan etleri... bunları kim getiriyor bu ulkeye? Soruyorum: "Ticari sır." Arkadaş, bunun sırrı ne ya? Turkiye'ye kim satıyor bu Eti?” diye sordu.
İTHAL EDİLEN ETLERDEKİ HASTALIKLAR
CHP Niğde Milletvekili Gurer, konuşmasında yurtdışından ithal edilen etlerde ortaya cıkan hastalıklar ile yine yurtdışından getirtilen buyukbaş hayvanlarda ortaya cıkan şarbon hastalığı gibi konuları da hatırlatarak, “Et ve Sut Kurumunun -Sayın Bakana da o gun sordum- Golbaşında yerine -Golbaşında şu hastalığın cıktığı alanda, o bolgede hayvan bulundurulması karantina uygulandığı icin yasakmış- şimdi o bolgeye Et ve Sut Kurumu nasıl oldu da goturdu hayvan koydu? Madem boyle bir yasak var, uygulama var, bitkide de var, hayvanda da var cunku belli bir donem sorunu olan bolgeye karantina uygulanır. Golbaşı’nda şarbonun cıktığı bolge karantina bolgesiymiş. Nasıl oldu da gitti oraya Et ve Sut Kurumu koydu? Ha, bunu kim soyluyor, onu da soyleyeyim kayıtlara gecsin. Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı, daha once kurumda, Tarım Bakanlığında calışmış bir veteriner hekim televizyonda acıklıyor. Bununla ilgili bir yanıt verildi mi bugune kadar? Kurum aklı, kurumun dunu, yapılanlar bir butunluk icinde ele alınması ihtiyactır. Bu anlamda et ve sutteki sorun bitecekse kamuya ait kurum ve kuruluşların ciddi anlamda desteklenmesi ve bu anlamdaki problemlere doğru yaklaşılması gerektiğini ifade etmek istiyorum…” şeklinde konuştu.
…..
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN – Yani birincisi bu, ben şimdi acıklayayım da birinci elden.
İkincisi, bu kemiksiz et ithalatıyla ilgili, kemiksiz et ithal edilen ulkelerde hem gıda kontrolorunun gorevlendirdiği 2 veteriner hekim hem bizim gorevlendirdiğimiz 2-3 veteriner hekim kesim oncesi, kesim sırasında, parcalanma esnasında ve araclara yuklenip kapısı muhurlenene kadar, ki Turkiye’de olmadığında belki daha hassas...
OMER FETHİ GURER (Niğde) – Kac hayvan kesiliyor peki?
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN – Araclara yuklenip kapısı muhurlenene kadar bizim...
OMER FETHİ GURER (Niğde) – Ama toplum doğru bilgilensin Başkan. Diyor ki: “Veteriner var, 2 kişi.” Diyelim ki, 10 bin hayvan kesildi, 2 veteriner 10 bin hayvanı nasıl kontrol edecek?
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN – Şimdi, gunde 1-2 tır kesiliyor, 1 tırda da 60-65 hayvan var. Yani 2 tır, 3 tır ve kesim oncesi muayene, kesim esnasında, kesimden sonra, parcalanması ve araclara yuklenip kapısı muhurlenene kadar bizim Turkiye’den veteriner hekimlerin kontrolunde. Ayrıca, ulkeye girişte tekrar VSK’lerde numune alınıyor, tahlil yapılıyor ve bu etlerin icerisine farklı etler katılırsa bu yapılan serolojik ve histolojik muayeneden de ortaya cıkıyor. Yani cıkmıyor diye bir şey yok ama “Hepsinden yapabiliyor musunuz?” derseniz, yok, ornekleme yapıyoruz mecburen.
OMER FETHİ GURER (Niğde) – Bosna-Hersek’ten gelen etler nasıl cıktı?
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN – Onu da izah edeyim: Bosna-Hersek’ten gelen 1 tır kemiksiz ette VSK’nede yapılan muayenede koli basili buldu. Bunu bize verdi, biz de onu şokladık, dondurduk taze omru gecmesin diye ,firma itiraz etti cunku depoya koyduk. Firmanın bu eti alıp geri goturme talebi oldu, yasal haklarını kullandı,en sonunda da firma bunu geri goturemeyeceğini anlayınca “Ben vazgeciyorum, size teslim ettim.” dedi, biz de goturduk, Erzincan’da tavuk kombinasında imha ettik.
OMER FETHİ GURER (Niğde) – Ama gelebiliyormuş.
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN – Gelebilir, tabii. Ama Sayın Vekilim, koli basili havada olup bulaşabilen bir şey yani,
yoksa şey değil. Et olayı, bu.
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN –
Et ve Sut Kurumunun şu anda 42 kesimhaneyle... Bazı illerde 2, bazı illerde 1 hizmet satın alıyoruz. Bizim şu andaki sıkıntımız depolama sıkıntımız ve pazarlama sıkıntımız. Yoksa, dediğim gibi, bir ayda 50 bin hayvanı, bunları bizim kendi kombinalarımızda bunu kesme şansımız yok.
Şarbonla ilgili bir olay vardı. Şarbon Turkiye kaynaklı cunku şarbon basili vucuda bulaştığı zaman en fazla yedi gun icinde hayvan olur. Yirmi beş gunde Brezilya’dan geldi, bir aydır ciftlikte hayvanlar, şarbonun oradan gelme şansı yok, Turkiye kaynaklı. Zaten bunu Kars Veterinerlik Fakultesi tespit etti, diyorlar ki: “Bu suc Turkiye’de, Erzurum Pasinler’de, Kırıkkale Delice’de, Ankara Golbaşı’nda olan bir suctur.” bizim hayvanların olduğu yer. Kesim olunca numune alındı, Etlik’e gonderildi, bu hastalık tespit edildi ve bu kesilen hayvanlar imha edildi, ikinci aşıları alındı, hic piyasaya verilmedi. Boyle bir şey olamaz, olmaz şansı da yok zaten.
Bir de “Bu zincir marketlere verilen etten kurumun zararı var mı?” dediler. Doğru, kurumun zararı var, bu tuketiciyi koruma amacıyla yapılan bir faaliyettir. Tuketiciye ucuz et, uygun fiyatlı et tuketsin diye yapılan bir faaliyettir. Bu kurumun zararını da Maliye Bakanlığa bize kaynak olarak aktaracak cunku ithalatı durdurduk ve iceriden 28 liraya, 29 liraya aldığımız bu etleri 20 liraya veriyoruz.
Bunun haricinde de yazılı cevap veririz Sayın Başkanım. Yani bunlar bilinsin, kayıtlara gecsin diye soyledim cunku cok konuşuldu, gundeme geldi.
OMER FETHİ GURER (Niğde) – Peki, karantina var mıydı o bolgede?
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN – Cevap vereyim
mi?
BAŞKAN – Yazılı gonderin, yazılı.
ET VE SUT KURUMU GENEL MUDURU OSMAN UZUN – Tamam.
OMER FETHİ GURER (Niğde) – Cevaplasın efendim, onemli.
BAŞKAN – Yazılı verecek, yazılı.
Sayın Gurer’e de gondereceğiz, sayın milletvekili arkadaşlarımıza da
gondereceğiz.
Kaynak: Tarım Pusulası
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- 28 Liraya Et Alıyoruz Marketlere 20 Liraya Veriyoruz