Kış mevsiminde fazlaca tuketilen kestane, carşı ve caddelere kurulan tezgahlarda satılmaya başlanırken, kestane kebap satıcıları, fiyatın yuksek olmasından yakındı.
Satıcılar, 150 gram kebap kestanenin fiyatının 10 lira olduğunu belirtirken, pahalı bulanların almaktan vazgectiğini ya da tadımlık aldığını soyledi. Sokakta 10 yıldır tezgah acarak, kestane kebap satan Sait Arık, "150 gram kestaneyi 10 liraya satıyorum. Piyasada durgunluk var. Kestane de bol değil, satan da az ustelik pahalı. Kestane kebabı gunluk en cok 10 kilo satıyoruz. Cumartesi gunleri satış biraz artıyor. Fiyatlar muşteriye yuksek geliyor" diye konuştu.
’TADIMLIK ALIYORLAR’
Muşterilerin 10 liralık kebap kestane alacakken, 5 liralık aldığını dile getiren Arık, "En azından tadımlık olarak alıyorlar. Pişmiş kestanenin kilosu 80 lira, ciğ kestane ise yaklaşık 30 liradan satılıyor. Yabancı turistler genelde fiyatını sormadan alıyorlar ama fiyatlar bizim insanımızı etkiliyor. Kışın kestane yapıyorum. Yılın diğer zamanları erik ve mısır satıyorum. Carşı eskisi gibi kalabalık değil. İnsanlar gecim derdinde. Doğal gaz yakmaya başlandı, elektriğe zam geldi, kiralar yuksek; bu durumlar piyasayı cok etkiledi" dedi.
’ESKİDEN KİLOYLA ALIYORDUK ŞİMDİ GRAMLA’
Kestane kebabın, Bursalılar icin vazgecilmez tat olduğunu vurgulayan kent sakinlerinden Sebahattin Kurdeş ise "Kestaneyi seviyoruz. Carşıya cıktığımızda mutlaka kestanecilere uğrayıp alıyoruz. Kestane pahalı ama mumkun olabildiği kadar almaya calışıyoruz. Eskiden kiloyla alıyorduk şimdi ise gramla. Yapabileceğimiz bir şey yok; ama canımız isteyince mecburen alıyoruz. Eskiden kiloyla alıp, cocuklarımıza goturuyorduk ama şimdi tane tane alıyoruz. 5 liralık alıyoruz, 5 tane veriyorlar" diye konuştu.
AA