Vaktiyle bir yerde Hz.Suleyman'ın otağı kurulmuş, butun kuşlar huzurunda toplanmışlardı. Hz.Suleyman'ın kendi dillerini anlayıp konuşabildiğini oğrendikleri icin sırlarını acıklamak uzere, istekli bir şekilde, birer birer onun huzuruna cıkıyorlardı. Tum kuşlar cik cik otmeyi bırakmışlar, sen kendi kardeşinle nasıl konuşuyorsan onlarda Hz. Suleyman ile oyle konuşuyorlardı. Butun kuşlar sırlarını, hunerlerini, bilgilerini, kendi istekleriyle birer birer anlatıyor, kendilerini tanıtırken ovunuyorlardı. Sıra huthute ve mesleğini soylemeye geldi. Sanatını ve duşuncelerini soyleyecekti.
Huthut:"Padişahım, kucuk bir hunerim var, bunu kısaca anlatmak istiyorum".
Hz.Suleyman:"Soyle bakalım, neymiş hunerin? Ama kısa olsun".
Huthut:"Ben goğun yukseklerinde ucarken şaşmaz bir bakışla bakar, yeryuzunun derinliklerindeki suyu gorurum. Suyun yerini, derinliğini, rengini, nereden doğduğunu, topraktan mı taştan mı cıktığını bilirim. Ey Suleyman, seferde ordugah kuracağın zaman beni haberdar et".
Hz.Suleyman:"Ey can dostum, peki, ordugahı susuz engin collerde kuracağım zaman bizimle olursun". Karga bunları duyunca kıskanclığından Hz.Suleyman'a o yalan soyluyor dedi. Padişahın huzurunda boyle konuşması edepsizlik. Ustelik, bu sozler yalan yanlış ve gercekleşmeyecek şeylerle ilgiliyse. Madem Huthut, bu kadar etkili, keskin bir goruşe sahipti de, oyleyse neden toprağın altında kendi icin kurulan bir avuc tuzağı goremedi? Boyle bir yeteneği olsaydı tuzağa yakalanır mıydı? Kafese girer miydi hic? diye de ekledi. Bunun uzerine Hz. Suleyman:"Ey huthut, onun dedikleri doğru. Daha başlangıcta yalanın ortaya cıktı. Ayran icmişsin ama kafayı bulmuş gibi rol yapıyorsun. Ustelik benim yanımda yalan yanlış laflar ediyorsun.
Huthut cevap verdi:"Padişahım, Allah aşkına benim gibi yoksul biri aleyhinde duşmanın soylediği sozleri dinleme. Dediklerim cıkmazsa işte başımı onunde eğiyorum vur boynumu kes başımı. Kaderin hukmunu inkar eden şu karga, ne kadar zekiyse de ne kadar akıllıysa da kafirdir. Eğer Allah boyle dilemeseydi, kaderimde yazılmış olmasaydı ben tuzağı gorurdum. Fakat takdir boyle olunca, bilgi işe yaramaz, ay kararır, guneş tutulur.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz. Suleyman ile Huthut Kuşu
-
12-09-2019, 23:54:35