Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Muduru Sancı, kırmızı soğan uretim merkezi olan Kapıdağ Yarımadası'nda yer alan Ballıpınar koyune soğan, kiraz, zeytin hastalık ve zararlıları ile mucadelede amacı ile iklimsel veri cihazı (Hobo) kurulduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili duzenlenen bilgilendirme toplantısına Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Bitkisel Uretim ve Bitki Sağlığı Şube Muduru Mustafa Başoğlu, şube teknik personelleri, Erdek İlce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muduru M.Murat Yazar, Erdek İl Genel Meclisi uyeleri Hikmet Onay, Ali Cetin Şahin ve vatandaşlar katıldı.

İl Muduru Sancı, “Soğan uretiminde erken uyarı sistemi sayesinde yıl boyu bolgedeki nem ve sıcaklık oranı takip edilerek soğan hastalık ve zararlıları ortaya cıkmadan ciftcilerimiz uyarılarak onceden ilac kullanması icin bilgilendirilecektir. Dolayısıyla soğan ureticimiz hem daha az ilac kullanacak, hem de urunlerimiz daha doğal olacak.” dedi.

Ballıpınar koyunun Kapıdağ Yarımadası'nın kırmızı soğan ve kiraz uretiminde soz sahibi nadide bir merkez olduğuna dikkat ceken Kaymakamı Kaygısız, “Kurulan olan erken uyarı sistemiyle soğan zararlı ve hastalıkları onceden oğrenilip gerekli tedbirler alınarak ureticimiz daha fazla doğal urun hasat etme imkÂnı bulacak. Sistem sıcaklık ve nem verilerini Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Mudurluğu'ne aktaracak olup yetkililerce ilgili veriler takip edilecek. Emeği gecen herkesi tebrik ediyor, ciftcimize bol urun ve kazanclı yıl diliyorum.” diye konuştu.

ilkhabergazetesi.com