Şemseddin-i Sivasi'nin Menakıh-i İmam-ı a’zam isimli eserinde şoyle yazılıdır:
İmam-ı a’zamın babası Sabit (rahmetullahi aleyh) kucuk yaştan beri ahlakı temiz, takva ve vera sahibi idi. Yuzu gayet nurlu olup zuhdu, salahı ve ilmi pek cok idi.
Bir gun bir dere kenarında abdest alıyordu. Suda bir elma gordu. Abdestten sonra suda curuyup gidecek olan bu elmayı alıp yedi. Fakat tukruğunde kan gordu. Şimdiye kadar boyle bir hÂl gormediği icin tukrukteki kanın bu elmadan ileri geldiğini tahmin etti. Yediğine pişman oldu. Elmanın sahibini bulup helalleşmek icin dere boyunca gitti. Nihayet yediği elmaya benzeyen bir meyve bahcesi gordu. Sahibini sordu. Bu zatın gayet comert ve ihsan sahibi olduğunu, hatta ağacta bulunan butun elmaları toplayıp goturulse yine bir şey demeyeceğini, bir elmanın ne ehemmiyeti olacağını soylediler. Buna rağmen elmanın sahibini buldu, meseleyi anlattı, ya parasını almasını veya helal etmesini istedi.
Bahce sahibi gencin bu halini gorunce takva ve verasının doğru olup olmadığını oğrenmek icin şoyle dedi:
- Yediğin elmam icin ne vereceksin?
- Altın gumuş neyim olsa veririm.
- Ben altın gumuş istemem ama, eğer kıyamette senden davacı olmamı istemezsen bir teklifim var, onu kabul etmen gerekir.
- Teklifin nedir?
- Yapacaksan soyliyeyim...
- Şeriata uygunsa yapabilirim.
- Kor, sağır, dilsiz ve koturum bir kızım var, bununla evlenmeye razı olursan o zaman elmayı sana helal edebilirim.
Sabit hazretleri ahirete kul hakkıyla gitmemek icin bu teklifi kabul etti. Duğun hazırlığı yapıldı. Sabit hazretlerinin ilk gece odaya girmesiyle cıkması bir oldu. Hemen kayınpederine koşup, (Efendim, bir yanlışlık var galiba, iceride sizin bahsettiğiniz vasıflarda bir kız yok, tam tersi!) Kayınpederi tebessum ederek, (Evladım o benim kızımdır, senin de helalindir. Ben sana kor dediysem, o hic haram gormemiştir. Sağır dediysem, o hic haram duymamıştır. Dilsiz dediysem, o hic haram konuşmamıştır. Koturum dediysem, o hic harama gitmemiştir. Var git helalinin yanına, Allahu teÂl mubarek ve mesut etsin.)
İşte bu evlilikten, yani boyle ana babadan imam-ı a’zam Ebu Hanife hazretleri dunyaya geldi.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bir elma ve imam-ı a’zamın babası
-
12-09-2019, 23:47:53