TAYİN EDİLMEYEN UCRET
*
O gun Suleyman bin Cafer Caferi ve İmam Rıza (a.s) birlikte dışarı cıkmışlardı. Guneş battı ve Suleyman evine gitmek istedi. Ali ibni Musa’r-Rıza (a.s) ona
- Bizim eve gel, bu gece bizle beraber ol” dedi. İtaat etti ve İmamla birlikte onun evine gittiler.
İmam, hizmetcilerini cicek dikmekle meşgul gordu ve yine İmamdın gozu, onlarla birllikte cicek dikmekte olan yabancı birine ilişti.
- Bu kimdir?” diye sordu.Hizmetciler bunu bu ğun bize yardım etsin diye ucretli tuttuk.
-Cok guzel, ona ne kadar ucret tayin ettiniz?
- Sonra bir şeyler verip onu razı edeceğiz.
İmamda rahatsızlık ve ofke izleri belirdi. Ve hizmetcileri cezalandırmak uzere onlara dondu. Suleyman Caferi:
- Nicin kendinizi rahatsız ediyorsunuz?dedi.
İmam buyurdu:
- Bunlara tekrar tekrar talimat verdim. Bir işe başlanırken, işin ucretini tayin etmeden once asla bir kimseyi gorevlendirmeyin, dedim. İş ucretini tayin ederseniz, iş sonunda karşınızdakine bir miktarda fazladan verebilirsiniz. Elbette o da kendisine verilen muayyen ucretten fazlasını aldığı icin size muteşekkir ve sizden memnun kalır. Sizi sever, aranızdaki ilgi daha da sağlamlaşır boylelikle yalnız kararlaştırdığınız miktara iktifa etseniz bile karşınızdaki sizden rahatsız olmayacaktır. Fakat ucreti tayin etmez de karşınızdakini gorevlendirirseniz işin sonunda ona verdiğiniz her miktara rağmen, kendisine gosterdiğiniz sevgiye inanmayıp belki de sizin ona daha az ucret verdiğinize inanacaktır.
*
Bihar al-Envar
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Tayİn Edİlmeyen Ucret
-
12-09-2019, 23:37:03