Halife Memun zamanında ve Rum gazalarından birinde, İslÂm askerleri ile kÂfir askerleri karşılaşmıştı. KÂfir askerlerinden pehlivan Buteyrak, meydana cıkıp: «Bir İlÂh'a inanan kim varsa, benimle cenge cıksın. Benim uc ilÂh'ım vardır.» diyerek İslÂm askerlerinden meydana bir er istedi.

Halife Memun, kendi kendine: «Acaba buna kim mukabele eder?» diye duşunurken, İslÂm askeri icinden, arkasında pembe kaftan, elinde Âs ve at uzerinde olduğu halde, bir ihtiyar cıktı. Ve «Benim Rabbim birdir, seninle cenk ederim.» dedi. Buteyrak:

— İlk evvel sen mi hamle yaparsın yoksa ben mi? İhtiyar:

— Sen hamle yap, dedi.

Buteyrak hamle yaptı, fakat ihtiyar atının altına girdi. Hamle gectikten sonra yine ustune cıktı. Hamle sırası ihtiyara geldi. İhtiyar bir hamle ile, elindeki ÂsÂyı attı ve ÂsÂ, Buteyrak'ın goğsunu delip gecti. Atından yere yuvarlandı. İhtiyar da hemen atından inerek mel'unun goğsu uzerine oturdu. Hancerini cıkararak, sakalından yapıştı

ve:

— Ey mel'un! Sana uc putun yardımı olmadı. Fakat bana bir olan Rabbimin yardımı oldu» diyerek kÂfirin başını kesip İslÂm askerlerine getirdi.