'Dunyanın en populer TV şovu' unvanını, diziyi 66 farklı ulkede izleyen 81.8 milyon kişi de destekliyor. Dizi, Turkiye'de 4 Haziran'da yayınlanan son bolumuyle ekrana veda etti. Peki neden? Bunun cevabını başroldeki isim, Dr. Gregory House yani Hugh Laurie ve yapımcı David Shore, The New York Times gazetesine verdikleri roportajda acıklığa kavuşturuyor...

GİZEM İCİNDE KAYBOLACAK

Ekranın saygısız, benmerkezci ve eşsiz doktoru 'House'u canlandıran Laurie, kendisine ilham veren, takıntılı hale getiren ve urkuten karakteri yıkmaya tam olarak hazır olmadığını soyluyor. Sekiz yılda, toplam 177 saat boyunca hayranlarını Fox kanalına kilitleyen dizinin bitme nedeni, reytingler değil. Yapımcılar, esrarengiz kişilik House'un, havada hÂl biraz gizem varken kaybolmasının en iyisi olduğunu belirtiyor. Fox Başkanı Kevin Reilly, "Uzulsek de, boğazımız duğumlense de Hugh Laurie'yle yapımcılar David Shore ve Katie Jacobs'ın kararına saygı duyuyoruz" diyor.

IMDB reytinglerinin 10 uzerinden 8.6 verdiği dizinin başrolundeki Hugh Laurie, "Belki titreyen bir dağ gibi olurum, belki de arkama bakmadan uzaklaşır giderim. Ama bildiğim tek bir şey var ki, onu cok ozleyeceğim" diyerek finali nasıl karşılayacağını hÂl bilemediğini soylemişti.

HERKES OZLEYECEK

Aktor, bu konuda yalnız değil. 45 dakikalık diziyi her hafta 'kucaklayan' izleyiciler, Sherlock Holmes edasıyla, tanı ve teşhisleriyle hastalıkları veya olayları cozen 'Doktor'u bağrına bastı. Dizinin bu kadar ilgi gormesi, Laurie'yi biraz şaşırtmış, "Karakter ve olayların anlatımı cok fazla soze dayalı. Yani bir dilin ifade ozelliklerini ve metaforlarını fazlasıyla belirtiyor. Mesela diyalogları Turkce'ye nasıl cevirdiler anlayamıyorum."

Ama ceviriyorlar, tıpkı diğer dillere cevirenler gibi. İncinmiş ve zayıf karakter 'Dr. Foreman'ı oynayan Omar Epps, İtalya'nın kucuk, sakin bir kasabasında bile tanınıp, "Dr. Foreman!" olarak kendisine seslenilmesini yadırgıyor. Epps, durumu "İnanılmaz!" olarak nitelendiriyor.

BAŞARI VE HUZUN BİR ARADA

David Shore, finalin yonetmen koltuğunda da oturan isim oldu. Final bolumunun adı, 'Everybody Dies/Herkes Olur'. Bu isim, Dr. House'un yaşam felsefesi, "Everybody lies/Herkes yalan soyler' mottosundan geliyor. Bitişi kabullenen Shore, dizinin bu kadar uzun surmesini ve artık bir sona yaklaşmasını teselli olarak goruyor. Yonetmen, "Bir yanım, 'Daha yeni başlamamış mıydık? Altıncı bolumdeyiz değil mi?' diye soruyor. Bir yanımsa, 'Bu denli başarıyı hicbir zaman hayat etmemiştim' diyor" diyerek şaşkınlığını ozetliyor.

'HOUSE'U DİĞERLERİNDEN AYIRAN NE?

Produksiyona onem verilmesi ve başını Hugh Laurie'nin cektiği calışanların yazma ve oynamadaki başarısı, projeyi yukarılara taşıdı. Projeden once 'Tony Soprano' serisi, kablolu televizyon dunyasını yeni ceşit anti-kahramanlar icin bir cennet haline getirdi.

'Breaking Bad', 'Mad Men', 'Homeland' ve 'Nurse Jackie' gibi dizilerde hep bu kahramanlar vardı ama onlar sadece kablolu kanallardaydı. 'House' ise daha geniş bir network'e dalarak, burada bukalemunlar değil geleneksel şampiyonlar yaratmayı amacladı.

Dr. House karakteri, hastalarının evlerine izinsiz girmek ve calışanlarının aşk hayatlarına mudahale etmek gibi rezilliklere acıktı. Seksle ilgili yaptığı yorumlar ve ilac bağımlılığını da unutmayalım. Shore, "Kanallara boyle bir karakterin ilginc olabileceğini bir an bile duşundurmuşsem ne mutlu bana" diyor.

'DOĞRU SOYLEME ŞOVU'

Dr. House, aynı zamanda muziplikleriyle unlu. Bu muzipliklerinin bircoğunu da dizideki tek arkadaşı, Robert Sean Leonard'ın oynadığı 'Dr. James Wilson'a yapıyor. Leonard, "İnsanlar, karakterimin nasıl olur da boyle bir adamla arkadaş olabildiğine şaşırıyor. Ben de, 'Peki siz neden onu izliyorsunuz?' diye soruyorum onlara. Dr. House; anti-sosyal, zeki, sinir bozucu, saygısız, piyano calan, burbon icen ve genel kulturu geniş bir adam. Neden ondan hoşlanmayalım ki?" diyor. Bu sozlere David Shore da katılıyor, eklemeler yaparak: "Dr. House, geleneksel kahramanlardan farklı olarak, başka bir kategorideki kahraman. Cunku o da sadece gerceğin peşinde. Dizi, medikal bir şov değil, doğru soyleme şovu."

"AYARI FARKLI"

Peki Hugh Laurie, karakterini nasıl goruyor? İşte cevabı: "Alaycı, hastalıklı, coğu zaman intihara hazır bir karakteri canlandırmak insanı etkiliyor. Ve bir sure sonra sonra size oyunlar oynamaya başlayabiliyor. Bunu neden yaptığını sorgulamaya başlıyorsun. Aklı başında biri bunun, sacma olduğunu ve sadece bir TV şovundan bahsettiğimizi soyleyebilir. Ama sadece TV şovu olduğunu duşunseydik, o zaman TV şovu değil, iptal edilmiş TV şovu olurdu. Onu seviyorum. Cok yalnız bir adam. Harika bir şaka anlayışı var, kendiyle dalga gecebiliyor. Sadece farklı şekilde ayarlanmış. Meleklerin tarafında ama melek olmak zorunda değil. Coğunlukla da değil zaten. Ama icinde bir yerlerde şiddetli ve erdemli bir alev olduğunu biliyorum."

DR. HOUSE KiMDiR?

Anti-sosyal, ağrı kesici bağımlısı, esprili, aksi, huysuz ve kustah bir doktor Gregory House. Fakat kesinlikle cok akıllı, cok pratik, işinde fazlasıyla iyi. Sağ bacağındaki rahatsızlığı yuzunden koltuk değnekleriyle butunleşmiş karizmatik doktor tam bir dahi. Kimsenin tanı konamadığı hastalıkları bir bakışta anlıyor ve ekibiyle birlikte herkesi iyileştirmeye calışıyor. Dolayısıyla unu tum ulkeye yayılmış durumda. Fakat hastalarını iyi ederken, ekibindeki doktorların da psikolojisini bozmaktan cekinmiyor.

Kaynak: www.doktorlarsitesi.net