Bel onleme duası
Ehl-i sunnet yolunu bundan on yıl kadar once, Osman Unlu hocanın sohbetleri vesilesiyle tanıdım. Radyo programını her sabah, hic kacırmadan buyuk bir şevkle dinliyordum ve oğrendiklerimi de uygulamaya geciriyordum. Radyonun yanı sıra, Osman Unlu hocanın tavsiye ettiği kitapları da okumaya başladım. Ozellikle Tam İlmihal, elimden hic duşurmediğim bir kitap olmuştu.
Osman Unlu hocanın konuşmalarında dikkatimi cok ceken bir husus vardı. Sıkıntısı, derdi olanlar icin şu hadis-i şerifi naklediyordu:
(İstiğfara devam edeni, Allahu teÂlÂ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Ummadığı yerden rızıklandırır.)
Bu hadis-i şerifi naklettikten sonra, (Bunu Allahu teÂlÂnın Peygamberi bildirdiğine gore, muhakkak doğrudur. Eğer sıkıntısından kurtulmayan varsa, hatayı kendisinde arasın) diyordu.
Bundan cok etkilenmiştim. Osman hoca, şu hadis-i şerifi de bildirmişti:
(“BismillÂhillezî lÂ-yedurru ma’ asmihî şey’un fil-Erd-ı vel fissemÂi ve huves-semî’ul’alîm” duasını sabah uc kere okuyana akşama kadar, akşam okuyana da sabaha kadar hic bela gelmez.)
Tam İlmihal’de de şoyle yazıyordu:
(İmÂm-ı RabbÂnî “rahmetullahi aleyh”, talebeleri ile, uzak bir yere gidiyordu. Gece, bir handa kaldılar. (Bu gece, bu handa bir bela hasıl olacak. Şu duayı okuyunuz!) buyurdu: (BismillÂhillezî lÂ-yedurru ma’ asmihî şey’un fil-Erd-ı vel fissemÂi ve huves-semî’ul’alîm.) Gece buyuk yangın oldu. Bir odada eşyalar yandı. Bu odaya haber verilmemişti. Duayı okuyanlara bir şey olmadı. Dertlerden, belalardan, fitne ve hastalıklardan korunmak icin, sabah ve akşam, İmÂm’ın bu sozunu hatırlayarak, uc kere okumalıdır.)
Bu duayı oğrendiğim gunden itibaren, hic aksatmadan her gun sabah akşam uc kere okumaya başladım. Benden sonra annem, kardeşlerim, babam da bu duaya başladı. Artık iyice dilimize yerleşmişti. Okumayan var mı diye, ev halkı birbirini uyarır olmuştu. Tabii bunu okurken Osman hocanın sozleri hep aklımdaydı. Allahu teÂlÂnın Peygamberi soyluyorsa muhakkak doğrudur diyordum.
Bir yaz gunuydu. Anadolu’da yaz mevsimi biterken, kış icin yoğun şekilde yiyecek hazırlıkları yapılır. Biz de o gun, annem ve kardeşlerimle, kış icin mantı, makarna ve erişte kesecektik. Yorucu bir iş olduğundan, sabah erken saatlerde mutfakta işe başladık. Tabii hepimiz duamızı okuduk. İkindi saatlerinde işimiz bitmişti ve hem cok yorulmuş, hem de cok acıkmıştık. Karnımızı doyurmak icin kestiğimiz mantıdan pişirip yemeye karar verdik. Ocağa mantı icin suyu koyduk, kaynadıktan sonra mantıları icine attık. Ocağın en buyuk gozunde olduğu icin, mantı suyu taşıp ocağı sondurmuş. O kadar yorgun ve telaşlıydık ki, bizim bundan hic haberimiz olmadı. Bir zaman gectikten sonra kardeşim gelip, ocağın yanmadığını gorunce, taştığını anlamış ve taşan gozu kapatmadan, Besmele cekerek ocağın diğer gozunu yakıp, tencereyi onun uzerine koymuş. O kadar korkunc bir olay ki, ocağın en buyuk gozu gaz kacırıyor, diğer gozunde de mantı pişiyordu. Bu arada ben de gelip, mantı pişmiş mi diye, elimde catalla kontrol ediyordum. Ocağa başımı eğip kaldırıyordum. Surekli yanında uğraşıyordum. En sonunda tencereyi uzerinden aldım ve yemeği hazırlamaya başladım. Butun bunlar olurken, mantı suyu taşan ocak hÂl acıkmış, gaz cıkıyormuş ve gaz yanında ateş olduğu halde yanmamış. Sonra mutfağa oturup yemeğimizi yemeye başladık. Yorgun olduğumuz icin sofradan kalkmak istemiyorduk. Yani gaz kacıran tuple, bir saat kadar mutfak icinde vakit gecirdik. Sonra kardeşim tekrar kalkıyor ve yine sıcak su lazım oluyordu. Yine ocağın diğer gozunu cakmakla yaktığında, fark ediyor ki, ocağın bir gozu acık, gaz kacırıyor. O andaki panikle, ne yapacağımızı şaşırıp ocağın butun gozlerini kapatıp kendimizi balkona attık. Korkudan mutfağa epey bir sure giremedik. O andaki korkumuzun derecesini anlatmak mumkun değil. O anda anladık ki, okuduğumuz dua sayesinde bir felaketten kurtulmuştuk.
Bu olayı yaşadıktan sonra, bu duanın hayatımızdaki yeri daha bir farklılaştı. Evet, Osman hoca doğru soyluyordu: (Allahu teÂlÂnın Peygamberi soylemişse, muhakkak doğrudur) diyordu.
Meliha Oven – Nevşehir
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=6086
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bel onleme duası (İSLAM TİM)
-
12-09-2019, 23:19:11