Ashabı Ağlatan Aşkın Hikayesi
Hz. Suheyf ve Şifa Hatun
Peygamber Efendimizin (s.a.v) zamanında Şifa hatun diye biri varmış bu hanım sahabe cok ama cok guzelmiş onunla evlenebilmek icin bircok sahabe kese kese altın yollamış kimi develer hediye etmiş ama Şifa hatun hic birini kabul etmemiş.
Bir gun Şifa Hatun Peygamber Efendimize Ey Allahın Resulu bana oyle bir ibadet buyurun ki Allahın rızasını kazanayım. Şifa Hatun Peygamber Efendimizden namaz veya oruc gibi şeyler beklerken Peygamber Efendimiz "Ey Şifa! BekÂr insanın imanı yarımdır sen evlen ki imanın tamam olsun" Şifa Hatun; "Ey Allahın resulu ben yalnız Allah rızası icin evlenirim o zaman evleneceğim kişiyi de siz belirleyin" der. Onunla Evlenmek isteyenler Peygamber Efendimize merakla bakıp acaba Peygamber Efendimiz kimi sececek Şifa Hatunla kimin evlenmesini isteyecek. Peygamber Efendimiz yarın sabah namazına ilk gelenle Şifa Hatunu evlendireceğim der. Onunla evlenmek isteyenler sabah ilk ben mescide gideceğim. Hatta bazıları acaba uyumasam da sabah ilk ben mi gitsem diye iclerinden gecirirler. Ote yandan Adı Suheyf Olan Bir Sahabe da varmış bu sahabe ise parası olmadığı hatta başını sokacak bir evi bile olmadığı icin hic boyle bir niyete dÂhil olmamış. Suheyf nerde yemek bulursa orda yemek yer nerde uykusu gelse orda uyurdu. Devamlı Allah TeÂlÂ'ya ibadetle meşguldu. Kendisini Şifa Hatuna asla layık gormezdi. Allah TeÂlÂ'nın takdirine bakın ki Şifa Hatunla evlenmek icin niyetlenen her sahabenin uykusu gelir ve hepsi uykuda kalır. Mescide ilk giden ise Hz. Suheyf olur namaz kılındıktan sonra Efendimiz Şifa Hatunu cağırtıp Seni Suheyf İle evlendirmek istiyorum. Suheyf'e donerek sen eşine mehir olarak ne verebilirsin buyurmuş. Hz. Suheyf her iki elini acıp Ey Allahın Resulu benim bir şeyim yok ki diyecekken Şifa Hatun Hz. Suheyf Diğer sahabelerin icinde mahcup olmasın diye bir kese icerisinde ona altın vererek bunun Mehir'i olmasını kabul eder. Evlendikleri ilk gun Hz. Suheyf hanımı Şifa Hatuna der ki Ey Şifa! Sen benimle sadece Allah (cc) rızası icin evlendin. Bu nedenle sen sabretmek bende senin gibi musluman ve dinine Sadık biri ile evlendiğim icin Şukretmek zorundayız. Gel iyisi mi biz seninle bu ilk gecemizi ibadetle gecirelim. Sabaha kadar ibadet ederler. Her secde de gozyaşı dokerler. Sabah olunca Hz. Suheyf Mescide gider namazdan sonra Peygamber Efendimiz Ey Suheyf gece ne yaptığınızı sen mi anlatırsın yoksa ben mi anlatayım buyurur... Bunun uzerine Hz. Suheyf Allah (cc) Resulu daha iyi bilirler der. Peygamber Efendimiz Sizin gece ki halinizden dolayı Allah (cc) sizin tum gunahlarınızı affetti. Bunun uzerine ise Hz. Suheyf Ey Allah Resulu ne olur bana dua edin de o halde ben bir daha gunah işlemeden Allah (cc) benim ruhumu alsın der ve oracıkta ruhunu Rahman'a teslim eder.
Bu olay uzerine sahabeler Ey Allahın Resulu gece onların hali nasıldı diye merakla sorarlar. Bunun uzerine Peygamber Efendimiz buyururlar ki; Onlar butun gecelerini Allah icin ibadetle gecirdiler. Orada bulunanlar şaşırınca Efendimiz size şaşıracağınız bir haber daha veyim mi? Az once Şifa Hatun da evde vefat etti.
-
12-09-2019, 23:18:34