Şeytan'ın Kalbe MudahalesiŞeytan Allah-u TeÂlÂ'nın yarattığı oyle bir yaratıkdır ki, şerri, kotuluğu vaad eder. Cirkin (munker) şeyleri emr eder. Nefsi bu gibi işleri yapmağa davet eder.
imam GazÂli (İhyÂyı ulûmid-din)
Şeytan Allah-u TeÂlÂ'nın yarattığı oyle bir yaratıkdır ki, şerri, kotuluğu vaad eder. Cirkin (munker) şeyleri emr eder. Nefsi bu gibi işleri yapmağa davet eder.
Peygamber (S.A.V.) bir mubarek sozunde "...Vesvese de şeytandan gelir ve şerri davet eder, hakkı tekzib eder ve hayırdan men'eder. Kalbinde bunu bulan, şeytanın şerrinden Allah'a sığınsın" buyurdu ve sonra "Şeytan fÂkirlik ile korkutur ve fuhşiyat (kotu işler ve ameller) ile emr eder" meÂlindeki Âyet-i celileyi okumuştur. İbn-i Mes'ud
(Tirmizi ve Nesei)
İnsan şehvet ve gazaba uyarsa, istekleri vasıtasıyla şeytanın istilÂsma uğrar. Kalb şeytana yataklık yapar. Zira hev (istek) şeytanın barınağıdır. Allah (c.c.) nıuhafaza buyursun. Amin.
Resul-i Ekrem (S.A.V.) "Sizden her birinizin bir şeytanı vardır. Evet, benim de şeytanım var, fakat Allah-u TeÂl bana yardım etti ve şeytanını musluman oldu, bana yalnız iyiliği emr eder" buyurdu. İbn-i Mes'ud (Muslim)
NefsÂni arzulara uyularak dunya sevgisi kalbe galebe calarsa, şeytan vesvese icin care bulmuş olur.
Resûl-i Ekrem (S.A.V.) "Şeytan, insan oğlunun ceşitli yollarında oturur. Once İslÂm yolu uzerinde durur ve (Ananın, babanın dinini terk edip musluman mı olmak istersin?" der. [ kandıramaz ise] ...hicret yolu uzerine oturur... sonra cihad yolu uzerine oturur... İnsan bunu da dinlemez ve mucahedesini yapar. Kim bu şekilde hareket ederek olurse, Allah-u TeÂlÂ'nın Cerınetini hak etmiş olur." buyururdu.
Subre b. Ebi FÂkih (Nesei)
Şeytanın hilelerinden biri de şerri-hayır gibi. kotuluğu-iyilikmiş gibi gostermeye calışmaktır.
Allah-u TeÂl Kur'an-ı Kerîm'in bir cak Yerinde Şeytan'ın duşmanlığından bizlere haber vermiştir.
"Şuphesiz, şeytan, sizin icin buyuk bir duşmandır. Siz de onu duşman tanıyın..."
Fatır Sûresi: A. 6
"Ey Âdem oğulları, şeytana tapmayın. O size apacık bir duşmandır diye size bildirmedim mi?"
YÂsin Sûesi; A. 60
"Allah'tan korkanlar kendilerine şeytan'dan bir vesvese iliştiği zaman, duşunurler de derhal basiretlerine sahip olurlar."
(A'raf S. A. 201)
"Eğer şeytandan bir vesvese gelirse hemen Allah'a sığın..."
A'raf S. A. 200
"Şeytanların kardeşlerine (insanlardan) gelince: Onları şeytan sapıklığa surukler ve yakalarını bırakmazlar."
(A'raf S. A. 202)
İblis, İsa (a.s.) a gozukerek onu şehÂdete davet etti. İsa (a.s.) cevaben "Bu soz hak sozdur. Fakat senin emrinle ben bunu suylemem." Onun boyle bir hayır tavsiyesi altında bir mel'Âneti olduğunu bilirdi.
Şeytan'dan asla kurtuluş yoktur. Ancak onu uzaklaştırmak ve zayıflatmak mumkundur.
Resûl-i Ekrem (S.A.V.) "Yolculukta insan, devesini zayıflattığı gibi, mu'minde şeytanını zayıflatabilir." buyurdu. Ebû Hureyre
İbn Mes'ud "Mu'minin şeytanı zayıftır"
Kays B. Haccac "Şeytanını bana
- senin yanına geldiğim zaman besili hayvanlar gibi idim. Şimdi kuş kadar kalmadım. - dedi. Neden? sualime:
- Zikrullah ile beni erittin - dedi."
Bilmiş ol ki, kalb bir kal'a, şeytan da kal'aya girmek isteyen bir duşman gibidir.
Kalbi şeytanın vesveselerinden korumak borc ve herkese "farz-ı ayn"dır. Şehvet ve gazap şeytanın giriş yollarıdır.
CÂhil sofu, şeytanın maskarasıdır. İşsize (boş gezene) şeytan iş bulur. İnsan şeytan gibidir, fakat insana benzer şeytan yoktur.
Boş karın şeytanın zindanıdır. Cunku ekmek derdi onun hîlesine, duzenine manidir.
MEVLÂNA

Şeytan'ın Kalbe Giriş Yolları

1) Şerri - hayır gibi gostermek,
2) Kotuluğu - iyilik gibi gostermek,
3) Haramı - helÂl gibi gostermek,
4) Mekruh'u - mubah gibi gostermek,
5) Şehvet ve Gazaplı anlarında insanları aldatmak,
6) Hased ve hırs: Kul bir şeye haris oldumu artık hakkı gormekten kor ve hakikatı duymaktan sağır olur.
7) HelÂl bile olsa - doyasıya fazla yemektir. Zira insan fazla yeyince şehveti artan. Şehvet ise şeytan'ın silahıdır.
8) Dunya susune tama' etmek, arzu duymak. Oyle ki Âdeta tama' ettiği şey onun ma'budu olur,
9) Âdem oğluna işlerinde acelecilik ettiği zamanlarda ona vesvese vermek.
Resûl-i Ekrem "Acele şeytandan teenni ise Allah'tandır." buyurdu. Sehl b. Sa'd (Tirmizi)
10) Cimrilik ve yoksulluk korkusu vermek,
11) Mezhep taassubu ile hasımlara kin tutmak, onları kucumsemek ve hakaretle bakmaktır.
Bir imÂmın mezhebinden olduğunu iddia edip onun ahlÂkı ile ahlÂklanmayanın kıyamet gununde hasmı o imamdır.
12) Allah (c.c.) ın zat ve sıfatları hakkında akıllarının almadığı meselelerde duşunceye sevk edip, şupheye duşurmek. Dinini zayıflatmak,
13) Şeytanın kalbe giriş kapılarından biride sû'i zan (kotu zan) dır.

Musa (a.s.)'ın Şeytanla Olan HikÂyesi
Bir Rivayet'de İblis Musa (a.s.) mulÂki oldu ve:
- Ya MusÂ, sen Allah-u TeÂlÂ'nın risÂletle sectiği bir peygambersin. Benim durumum sence mÂlum. Tevbe etmek isterim. Benim icin şefaatci ol. der.
Tûr-i SinÂ'da Allah (c.c.) ile mukÂlemesinden donerken, kendisine Allah-u TeÂlÂ
- Emanetini yerine getir. buyurur. Mus (a.s.) meseleyi anlatır. Allah-u TeÂlÂ
--- Âdem'in kabrine secde etsin, dileğini yerine getireyim ve tevbesini kabul edeyim, buyurur.
Musa (a.s.) vaziyeti İblis'e anlatınca,
- Ben onun dirisine secde etmedim, olusune secde edermiyim? diye boburlenip kibirlendi ve kızdı. Sonra Mus (a.s.) a
- Sen ki benim icin calıştın, bana hakkın gecti. Uc yerde beni hatırla. Zira o zamanlar sen en zayıf ve ben de en guclu olurum. İnsan oğlunun kalbini feth eder ve kendime uydururum.
Birincisi kızdığın zaman. O zaman ruhum kalbinde, gozum gozunde, ve kanın damarda cereyÂnı gibi vucuduna dahil olurum. İnsan kızdığı zaman nefsini koruklerim, artık ne yaptığını bilmez olur.
İkincisi cihad zamanlarında beni 1ıatırla. O zamanda ben mu'minlere yanaşır; karısını cocuğunu geride bıraktıklarını hatırlatır ve onu ihlÂsla cihÂd'den soğuturum.
Ucuncu de mahremin olmayan kadınlarla yalnız kalınca. Sakın ola yalnız kalma. Ben arada elcilik yapar ve mutlaka fitneyi ve şehveti uyandırırım.
Denildi ki: Velilerden biri şeytan'a
- Âdemoğluna nasıl galip olur onu saptırırsın, diye sorar. Şeytan cevaben.
- Kızdığı, hevÂ-i nefsinin galeyana geldiği zaman. Zira keyfi oldumu kalbine, kızdığı zaman başına (aklına) girerim.
Resul-i Ekrem "Bir şey'i (cok) sevmen, seni ktir ve sağır ederıı buyurmuştur.
Sevdiğimiz şeye dikkat edelim. Şeytana değil, Allah (c.c.) a sevgi ile (şeytana karşı) kor ve sağır olalım.
- o -
Şeytanın en buyuk oyunu, muslumana gunahını gostermemek ve tevbe ettirmemektir.
- o -
Şu iki haslet şeytanı cok kızdırır! Şeytanın vesveselerine aldırmamak, Allah (c.c.) ın zatı hakkında tefekkuru terketmek.
Şakik-i Belhi

Resûl-i Ekrem (S.A.V.) buyurur.
"İblis yeryuzune indiği zaman Allah-u TeÂlÂ'ya:
- YÂ Rab, beni kovdun ve yeryuzune gonderdin. O halde bana bir mesken ver, dedi.
Allah-u TeÂlÂ:
- Meskenin hamamdır buyurdu.
- Bana oturacağım bir toplantı yeri ver.
- Toplantı yerin sokak başları ile carşı ve pazarlardır.
- Bana yemek ver.
- Yemeğin, Besmelesiz yenen yemeklerdir.
- Bana icecek ver.
- Keyif veren her icki senin iceceğindir.
- Bana bir dellÂl ver.
- Butun calgılar senin dellÂlindir.
- Bana okunacak bir şey ver.
- Şiirler senin okuyacağın şeylerdir.
- Benim de hadisim, sozlerim olsun.
- Senin sozlerinde yalanlardır.
- Bana av Âletleri ve tuzaklar ver.
- Senin tuzakların kadınlardır, Hz. Aişe (R.A.) diyor ki: Resûl-i Ekrem (S.A.V.)
"Şeytan birinize gider hulûl eder ve vesvese yolu ile:
- Seni kim yarattı, diye sorar. Adam:
Şeytan ise ona:
- Allah (c.c.) yarattı, diye cevap verir.
- Ya Allah (c,c.) ı kim yarattı? der. Sizde biriniz boyle bir suÂl ile karşılaşınca, Allah ve Resulune imÂn ettim,
desin, Zira bu, o vesveseyi giderir" buyurdu. Ebû Hureyre (Buhari, Muslim)