Milattan onceki donemde gunumuz darbukasına benzer calgılar, ceşitli bicim ve buyukluklerde Anadolu, Mezopotamya ve Orta Asya uygarlıklarında kullanılmışlardır. Daha sonra ki surecler icinde değişip gelişerek yine aynı coğrafyalar icinde kullanılmıştır. Bu calgı zaman icinde ve bolgelere gore farklı isimler ile anılmıştır. Bunlar arasında “dumbek, dumbelek, deplek, deblek, donbek, tombek, darbeki,debulak” gibi isimleri sıralayabiliriz.
Darbuka

Milattan onceki donemde gunumuz darbukasına benzer calgılar, ceşitli bicim ve buyukluklerde Anadolu, Anadolu kelimesi Yunanca guneşin doğduğu yer anlamına gelen “Anatoli”dan doğmuştur. Romalılar, kendi topraklarına gore doğuda kaldığından buraya doğu toprağı anlamında Thema Anadolia demişlerdir. Anadolu isminin bir bolge adı olması ise Selcukluların Anadoluya gelmesiyle başladı.
...Detaylı bilgi icin linke tıklayınız.Mezopotamya ve Mezopotamya, Turkiye'nin Guneydoğu Anadolu Bolgesi’nden Basra Korfezine kadar uzanan Fırat Nehri ve Dicle Nehri arasında kalan bolgenin ilk cağdaki adıdır.
...Detaylı bilgi icin linke tıklayınız.Orta Asya uygarlıklarında kullanılmışlardır. Daha sonra ki surecler icinde değişip gelişerek yine aynı coğrafyalar icinde kullanılmıştır. Bu calgı zaman icinde ve bolgelere gore farklı isimler ile anılmıştır. Bunlar arasında “dumbek, dumbelek, deplek, deblek, donbek, tombek, darbeki,debulak” gibi isimleri sıralayabiliriz. Onceleri pişmiş toprak kullanılarak uretilen bu vurmalı calgı, giderek sırsız toprağın yanı sıra bakır, aliminyum, ceşitli metal alaşımlar, alcı, porselen, ağac ve cam elyaf v.b. gibi malzemeler kullanılarak da yapılmıştır. Genellikle bir tarafı geniş, diğer tarafı dar bir boru gorunumundeki calgıda, hayvan derisi ve son zamanlarda ise coğunlukla sentetik deri kullanılmaktadır. Deri bir kasnağa gerilir ve vidalar yardımıyla gerdirilerek ton sağlanır. Bu calgının govdesi uzerine, ceşitli yore ve kulturel yapıya uygun suslemeler de yapılmış ve gunumuzde de devam etmektedir