Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hedefimiz, hammadde veya birkac tarım urunu ihracatına bağımlı kalmaktan ziyade, katma değeri yuksek, etkin bir uretim ekonomisi inşa etmek olmalıdır. Bu kapsamda, urun yelpazemizi ve ozellikle başta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ulkeleri arasında olmak uzere ticaret ortaklarımızı ceşitlendirerek katma değeri yuksek uretim ekonomisi kurma yolunda adımlar atmalıyız." dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde duzenlenen İİT (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 34. Toplantısı'nın kapanış oturumuna katılan Oktay, verimli gecen goruşmelerin ardından toplantıyı başarıyla sonuclandırdıklarını soyledi.

Bu yıl ki toplantıda, "ticaretin kolaylaştırılması" ve ozellikle "gumruklerde risk yonetimi" konusunda bircok faydalı ozel oturum gercekleştirdiklerini anlatan Oktay, katılımcılara teşekkur etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "?Yakından bildiğiniz uzere bugun, dunya ekonomisinde ve dunya ticaretinde ulkeler, korumacı politikalara daha fazla yonelirken, uluslararası alandaki rekabetci ortam ve belirsizlikler de gitgide artmaktadır. Bu acıdan ekonomik verimliliğimizi ve kuresel pazarlarda rekabet gucumuzu azaltan yapısal sorunlara odaklanmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Yatırım ortamını iyileştiren ve katma değerli uretimi destekleyen yapısal ekonomik reformları uygulamak icin acilen harekete gecilmesi gerektiğini vurgulayan Oktay, konuşmasını şoyle surdurdu:

"Hedefimiz, hammadde veya birkac tarım urunu ihracatına bağımlı kalmaktan ziyade, katma değeri yuksek, etkin bir uretim ekonomisi inşa etmek olmalıdır. Bu kapsamda, urun yelpazemizi ve ozellikle başta İslam İşbirliği Teşkilatı ulkeleri arasında olmak uzere ticaret ortaklarımızı ceşitlendirerek katma değeri yuksek uretim ekonomisi kurma yolunda adımlar atmalıyız. 2017 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı uyesi ulkelerin kuresel ticaretteki payı yuzde 9,5 olmuştur. İslam İşbirliği Teşkilatı coğrafyasının dunya nufusunun yuzde 23'u civarında olduğunu duşunursek, dunya ticaretinden aldığımız payın oldukca duşuk kaldığı aşikardır."

Fuat Oktay, 2017 yılı itibarıyla yuksek beceri ve teknoloji ağırlıklı urunlerin İİT ulkelerinin mal ihracatındaki payının yuzde 44 olarak gercekleştiğini belirterek, "Bu son derece sevindirici bir gelişmedir. Fakat kuresel uretim ve ticaretten daha fazla pay alabilmek ve gecmiş kayıplarımızı telafi edebilmek icin bu gostergelerin cok daha uzerine cıkmamız elzemdir." dedi.

"Muslumanların karşılaştığı her turlu yanlışa karşı birlikte mucadele etmeliyiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, konuşmasına şoyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dun yaptığı acılış konuşmasında da vurguladığı uzere, dunyanın icinden gectiği sancılı ekonomik sureclerin yanı sıra İslam dunyasının durumu hepimizin yureklerini dağlamaktadır. Suriye'de, Yemen'de, Libya'da ve Filistin'de oluk oluk Musluman kanı dokulmekte, dunyanın bircok bolgesinde Muslumanlar zor şartlarda hayatta kalma mucadelesi vermektedir. Muslumanlar arasında catışmalar koruklenerek birliğimiz, beraberliğimiz, her anlamda zenginliğimiz ve istikbalimiz hedef alınmakta, İslam ulkeleri iceriden cokertilmeye calışılmaktadır. Bir taraftan karanlık guclerin maşası olan teror orgutlerinin isimleri İslam ile yan yana telaffuz edilirken, diğer yandan Muslumanlara yonelik İslam karşıtlığı ve ayrımcılık vakaları tum dunyada artış gostermektedir. Bu gidişata 'dur' demek bizlerin sorumluluğudur ve bu boynumuzun borcudur."

Muslumanların karşılaştığı her turlu yanlışa karşı birlikte, kardeşce mucadele etmeliyiz. Mucadeleye yarını beklemeden bugunden başlamalıyız. Bizlerin gayretleriyle, İslam toplumu dışarıdan dayatılan tum sorunlara rağmen dirayetini koruyarak dimdik ayakta kalmaya devam edecektir."

Kaynak : SonDakika
İyi Forumlar.