OTUZ SENEDE NELER OĞRENDİN?
•Şakîk-ı Belhî hazretleri talebesi Hatim-i Esam'a sordu: Otuz senedir benden ilim tahsil ediyorsun? Neler oğrendin?
• Sekiz şey oğrendim efendim.
• Neymiş bu sekiz şey?
• Birincisi, halka baktım,herkes kendine bir arkadaş, birdost secmiş. Herkesin dostu,kabre kadar arkadaş oluyor. Definden sonra cekip geliyor. Du
şundum, ben oyle bir dost bulmaluyım ki, devamlı arkadaşım olsun, kabirde de beni yalnız bırakmasın. Boyle bir arkadaş ise ancak sÂlih amel olurdu. Ben de onu sectim.
•Guzel secmişsin. Diğerleri ne?
•İkincisi, halka baktım, coğu nefsine esir olmuş. HÂlbuki Kur'Ân-ı kerîmde, nefsine hÂkim olan kimsenin yerinin Cennet olduğu bildirilmektedir. Kur'Ân-ıkerîmin hak olduğunu bildiğim icin nefsime esir olmadım, onunla mucÂdele edip Hakkın emrine boyun eğmek mecburiyetinde bıraktım.
•Allah seni mubarek etsin!..
Ucuncusu, halka baktım, dunyanın fÂidesiz meşgalesi icine boğulmuş didinip duruyorlar. Bir şey kazandık zannederek onunla seviniyorlar. HÂlbuki Kur'Ân-ı kerîmde, insanların kazandıkları ne kadar cok olursa olsun tukeneceği, fakat Allah'ın indindeki-lerin ise bakî olduğu bildirilmektedir. Senelerdir kazandıklarımın tukenmemesi icin, Âhıret azığı olarak hep bakî kalmak uzere Allah'ın indine emÂnet ettim. Ya'nî dine hizmet eden muesseselere ve diğer hayır hasenata verdim.
• Cok guzel etmişsin.
•Dorduncusu, halka baktım, kimisi şerefi akrabasının cokluğunda goruyor, kimisi kibirlenmekle şeref sahibi olacağını zannediyor, kimisi sulÂlesi ile iftihar ediyor. HÂlbuki KurÂn-ı kerîmdeen şereflilerin takva sahihleri olduğu bildirilmektedir. Ya'nî butun haramlardan kacarak Allahemrine uymaktır. Ben de takvasahibi olmayı sectim.
•Cok guzel...
• Beşincisi, halka baktım, bazısı mal ve makam sevgisi yuzunden birbirine haset ve buğz ediyorlar. HÂlbuki taksimatın ezelde sabit olduğunu ve bunu kimsenin değiştirmeğe gucunun yetmiyeceğini bildiğim icin hic kimseye haset etmedim. Hak TeÂlÂ-nın taksimatına razı oldum. Kimseye buğz etmeden helÂlinden kazanmağa calışdım.
• Ne iyi yapmışsın ve ne iyi soyluyorsun.
• Altıncısı, halka baktım,bazılan nefsÂnî garaz ve şeytanî vesveseler yuzunden birbirine duşmanlık ediyor. HÂlbuki Allahu TeÂlÂ, "Şeytan sizin duşmanınızdır." buyuruyor. Şeytanı kendime duşman bildim. Onun hilesine duşmemeğe calıştım. Alla-hın emrine uyarak doğru yolda yurumeğe gayret ettim.
• Guzel etmişsin ey Hatim.
• Yedincisi, halka baktım.
Bazısı dunyalık ihtiyÂclarını kazanmak icin nefsine esir duşerek haram ve şupheli şeylerden kacamıyorlar. Halbuki Kur'Ân-ı kerîmde her canlınınrızkının Allahu teÂlÂya ait olduğu bildirilmektedir. Ben de yeryuzundeki canlılardan birisiyim. Allahın benim de rızkımı tekefful ettiğinibildim. Bu bakımdan harama el uzatmadım. Rızkımın helÂl yoldan gelmesine calıştım.
• Guzel etmişsin.
• Sekizincisi, halka baktım.Kimi malına mulkune, kimi mesleğine, kimi sanatına, kimi bileğine guveniyor. Kimi diplomasına, kimi oğluna kızına, kimi
kendine bırakılan mirasa guveniyor. HÂlbuki herkesin guvendiği bir şey vardır. HÂlbuki Kur'Ân-ı kerîmde, tam bir tevekkul ile Allah'a guvenip dayanan kimseye Rabbimizin kÂfi geleceği bildirilmektedir. Sebeplere sarılaraktam bir tevekkul ile AJlah'a itimat edip O'na guvendim.
•En guzelini yapmışsın ey Hatim. Allah seni muvaffak etsin. Hakîkaten dort kitapta mevcut olan ilim ve ma'rifetin bu sekiz temel uzerinde bulunduğunu gordum. Bu sekiz usûl ile ameleden kimse dunya ve Âhıret saadetini kazanmış olur.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Otuz Senede Neler OĞrendİn?
-
12-09-2019, 22:54:03