Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Denizbank ve Hurriyet gazetesinin iş birliğinde Selcuklu Kongre Merkezi'nde duzenlenen, Konya Tarım Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, salondaki ciftcileri gordukce enerji aldığını soyledi.
Bakan Pakdemirli'nin, konuşmasının başında programa katılan Denizbank Genel Mudurune hitaben, "Ciftcimizin faiz miktarlarını duşureceksiniz, bunun takipcisiyim." sozleri salondaki katılımcılardan buyuk alkış aldı.
Konya'da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Pakdemirli, ciftcilerle beraber olmanın kendisi icin son derece onemli olduğunu ifade etti.
Turkiye'nin 24 Haziran'da farklı bir sisteme gectiğini anımsatan Pakdemirli, şoyle konuştu:
"Turkiye, başkanlık sistemine gecti. Başkanlık sistemiyle ilgili milletin refahının ve hizmetin artırılması konusunda beklentileriniz var. Bunlar da tabii normal. Beklentilerin yavaş yavaş semerilerini gormekle beraber, birkac yıl icerisinde bu sistemin Turkiye'nin yapısına daha uygun olduğunu hep birlikte goreceğiz. İlk semerilerinden biri, azalan bakanlık sayısı. Yani burokrasimiz azalacak. İki bakanlık birleşti, Tarım ve Orman Bakanlığı oldu."
"Havzaların başına yonetici atıyor olacağız"
Pakdemirli, bakanlığın birleşmesiyle toprağı ve suyu birlikte yonettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"İnşallah yakın zamanda havza bazlı uretim yapıyoruz. 81 ili dolaşıyorum, şunu gordum. İncir cekirdeğini doldurmayacak kadar kucuk problemler Ankara'ya gelene kadar ya cok buyuyor veya hic Ankara'ya ulaşmıyor. O zaman biraz daha yerinde yonetim. Sizin urun deseninizi bizim Ankara'da yapmamamız lazım. Alacağınız desteğin ne olacağını Ankara'da bizim karar vermememiz lazım. Cok iyi niyetlerle işler yapıyoruz. Ama biraz sizden uzak olunca bazen de yanlış kararlar alabiliyoruz. Danışmanlık firmalarımız, ciftcilerimiz, ureticilerimiz... Onlara gideceğiz, dinleyeceğiz. Henuz 4 aydır gorevde olmama rağmen 35 ile gittim. Onumuzdeki 3-4 ay icinde 81 ili tamamlamayı hedefliyorum. Size daha yakın olacağız. Sizlerle yerinde yonetimi hallediyor olmamız lazım. Sene başından sonra havzaların başına yonetici atıyor olacağız. Onlar karar veriyor olacak. Yetkilerimizi biraz daha devrediyor olacağız ama doğru kararlar sizin ihtiyacınız."
Konya'ya son 16 yılda 7 milyar lira hibe verdiklerini dile getiren Pakdemirli, orman ve su işlerinde de 7 milyar lira yatırımın gercekleştirildiğini vurguladı.
Pakdemirli, Konya'nın patates uretiminde de onemli bir şehir olduğuna işaret ederek, uretimin 567 bin tonla yuzde 300’un uzerinde arttığını aktardı.
"Tarım bana gore savunma sanayisinden daha onemli"
Tarımın oneminin bilmesi gerektiğini anlatan Pakdemirli, sozlerini şoyle surdurdu:
"Tarım bana gore savunma sanayisinden daha onemli. Cunku fuzeleriniz, uzay mekiğiniz, helikopter ve ucağınız olabilir ama buzdolabınız boşsa bunların hicbir anlamı yok. O yuzden tarımın onemini hakikaten bilmemiz lazım. Turkiye'de goruyorum bircok insan yazmadan katip, okumadan alim. Herkes bu konuda yorum yapmaktan cekinmiyor. Mutlaka bu işin ciddiyetini ele alıp siyasetiyle, iktidarıyla, muhalefetiyle, STK'larıyla topyekun bu zor ev odevi yapmamız gerekiyor. Bu ev odevi ne, yuzde 50 tarımsal hasılayı artırmamız lazım. Cok akıllıca, doğru iş planıyla, ureticiyle el ele aşacağımız bir iş. Turkiye'de her şey kotu mu, yok. Avrupa'da tarımsal hasılada birinciyisiz. Bunun lamı cimi yok. Bu sizlerin başarısı. Uluslararası istatistiklerle on plana cıkmış rakamlardır. Bunlara dahi muhalefet şoylesin, boylesin diyebiliyor. Rakamlar uzerinde oynamayalım."
Ziraat fakultesi oğrencilerine burs
Ziraatin eskiden olduğu gibi değerli hale getirilmesi gerektiğine dikkati ceken Pakdemirli, "Bu hafta YOK'te rektorlerle bir araya geldik. Goruş alışverişinde bulunduk. Bakanlık olarak ozellikle ziraat fakultesini sececek arkadaşlarımıza, kardeşlerimize ve ozellikle universitenin ilk 15 bininde olan, 20 bininde olan arkadaşlarımıza bir burs programı uzerinde calışmaya başladık, yakın zamanda acıklayacağız." diye konuştu.
"6 ay, 1 sene daha Turkiye'nin ithalata ihtiyacı yok gibi"
Pakdemirli, Turkiye'de et ithalatının surekli konuşulduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Et konusu cok konuşuluyor ama bugun itibarıyla bir hesap yaptık, 6 ay, 1 sene daha Turkiye'nin ithalata ihtiyacı yok gibi gozukuyor. Vatandaş 6 kilo et yiyorken, şimdi 15 kilo et yemeye başlamış. Bu, bir yılda tabii, altını cizelim. Bir yılda 15 kilo vatandaşımız et yemeye başlamış. Balığı 2002'de 6 kilo yiyormuşuz, şimdi 5 kilo yiyoruz. Gıdadan sorumlu bakan olarak ben de doğru diyet tavsiyesinde bulunmayı kendime odev ediniyorum. Doğru diyet, balığı yiyeceğiz, tavuğu yiyeceğiz, eti de yiyeceğiz."
Zirveye, Vali Cuneyit Orhan Toprak, Buyukşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, bakanlık burokratları, ciftciler ve sektorun paydaşları katıldı.
dunya.com
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Pakdemirli: 6 ay, 1 sene et ithalatı yok