Dunya Âlimleri» ile bilgiden amaclari dunya menfÂati olan ve ilim yolu ile sÂdece dunyalilar katinda rutbe ve sohret kazanmak pesinde olan kotu Âlimleri belirtmek istiyoruz.

Peygamber\'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

\"Kiyamet Gunu en agir azaba carptirilacak olan kimse, Allah\'in ilminden kendisine fayda bagislamadigi Âlimdir.\"

\"Insan, ilmî iie amel etmedikce Âlim olamaz.\"

«— Ilim ikidir: Biri sozde dile gelen ilimdir, bu Allah\'in insanlara bagislad
igi acik delildir. Oburu kalb ilmidir ki, fayda veren ilim budur.»

\"Âhir zamanda cÂhil ibadetliler iie fasik Âlimler cogalir.\"

\"Âlimlere ustunluk taslamak, aptallar ile catismak ve halkin dikkatlerini uzerinize cekmek maksadi ile ilim ogrenmeyiniz. Boyle yapanlarin yeri cehennemdir.\"

\"Kim bildigini kendisine saklarsa Allah onun agzina atesten gem vurur.\"

\"Ben sizin hesabiniza deccaldan baska, fakat ondan daha korkunc bir seyden korkuyorum.» SahÂbeleri (Nedir o) diye sorarlar. Peygamber\'imiz onlara yoldan cikaran imamlardan korkuyorum.\" cevabini verir.

«— Kim bilgice gelisir, fakat hidÂyet yonunden gelismezse, gunden gune AllÂh\'dan daha da uzaklasir.»

Hz. Is (A.S.) buyurur ki; «Ne zamana kadar saskinlar ile dusup kalktiginiz halde istikametini kaybetmislere yol gostereceksiniz!»

Buraya kadar naklettiklerimiz ile diger deliller, ilmin oneminin cok buyuk oldugunu ve Âlimin ya ebedi bir helak ile veya ebedî saadet ile karsi karsiya oldugunu, ilme dalan elimin sÂadete eremedigi takdirde kendine kurtulusu haram kildigini gosterir.

Hz. Omer buyurur ki; «Bu ummet hesabina en korktugum sey, munafik Âlimdir.» Dinleyenler «munafik Âlim nasil olur» diye sorarlar. Hz. Omer onlara. «LÂfla bilgili, fakat kalbi ve ameli cÂhil kimsedir» diye cevap verir.

Hasan-ul Basrî buyurdu ki: «Âlimlerin bilgisini ve hikmet sahihlerinin incilerini biriktirdigi halde tatbikatta aptallarin cigirindan gidenlerden olma.»

Adamin biri Hz. Ebû Hureyre\'ye «ilim ogrenmek istiyorum, fakat bir yandan da ona ihanet etmekten korkuyorum» der. Ebu Hureyre da ona «ilimden uzak kalmak, ona ihanet etmeye kÂfidir» buyurur.

Ibrahim Ibni Uyeyne\'ye «En uzun pismanlik cekenler kimlerdir» diye sorarlar. O da «Dunyada nankorlere iyilik edenler, olurken de sapik Âlimler» diye cevap verir.

Halil Ibni Ahmed buyurur ki; «Insanlar dort cesittir:

1 — Anlar ve anladiginin farkindadir. Iste bu Âlimdir, ona uyunuz.

2 — Anlar, fakat anladiginin farkinda degildir. Bu da uykudadir, onu uyandiriniz.

3 — Anlamaz, fakat anlamadiginin farkindadir. Bunun yol gostermeye ihtiyaci vardir, ona yol gosteriniz.

4 — Anlamaz, fakat anlamadiginin da farkinda degildir. Iste bu cÂhildir, ondan uzak durun.»

Sufyan-us Sevrî buyurmus ki; «Ilim ameli cagirir, eger cagriya uyarsa (ilim kalir), uymazsa gocer.»

Fudayl Ibni Iyaz buyurdu ki; «Ben uc kimseye acirim:

1 — Bir kavmin, sonradan dusmus ulusuna.

2 — Bir kavmin sonradan fakir dusmus zenginine,

3 — Dunyanin oyuncagi olmus Âlime»

Hasan-ul Basri der ki, «Âlemlerin en buyuk cezasi, kalblerinin olmesidir. Kalblerî olmesi de Âhiret ameli ile dunyayt istemekdir.»

Sairin biri bu konuda der ki:

«Sasarim hidÂyeti delÂlet ile degistirene.

Dunyasini dini karsiliginda satin alan kimseye daha da sasarim.

Bunlarin her ikisinden de daha sasirticisi.

Dinini baskasinin dunyasi ugruna satandir.

Bu her ikisinden de acayiptir.»

\"Âlim oyle agir bir azaba carptirilir ki, cektigi azabin siddetinden dolayi ilgileri uyanan cehennemlikler onu gormeye gelirler.\"

Bununla sapik Âlimi kasdetmistir.

Usame Ibni Zeyd buyurur ki; «Peygamber\'imizin soyle buyurdugunu duydum:

«— Kiyamet Gunu bir Âlim getirilerek cehenneme atilir. Kalin bagirsaklari disari sarkar ve esegin dolap cevresinde donmesi gibi onlarin etrafinda doner. Bu hÂlini gormeye gelen diger cehennemlikler «Ne oldu sana» diye sorarlar. Âlim de onlara «Dunyada iken iyiligi emreder, fakat kendim yapmazdim. Buna karsilik kotulugu yasaklar, fakat kendim islerdim» diye cevap verir.»

Âlimin isledigi gunaha karsilik, katmerli bir azaba carptirilmasi, bilerek gunah islediginden dolayidir. Bu yuzden Ulu Allah;

«Hic suphesiz, munafiklar cehennemin en alt katindadirlar» buyuruyor.

(Nisa - 145)

Cunku onlarin hakki inkÂr etmesi bilerektir. Yine Ulu Allah yahudileri hiristiyanlardan daha kotu ilÂn etmistir. Oysa ki, onlar Ulu Allah\'a ogul yakistirmamislar ve «o ucun ucuncusudur» dememislerdir. Fakat onlar, AilÂh\'i bile bile inkÂr etmislerdir. Nitekim Ulu AllÂh (C.C.) buyuruyor ki:

«— Kendilerine kitap verdiklerimiz O\'nu (Muhammed\'i) cocuklarini bilir gibi bilirler Fakat onlarin bir gurubu bile bile gercegi saklarlar»

(Bakara - 146)

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:

\"Onlara kendi ellerindeki kitabin tasdik edeni olarak Allah tarafindan bir kitap geldiginde — ki daha once kÂfirlere karsi feth dilerlerdi— (bu defa) kendilerine bildikleri gelince inkÂr ettiler. Hic suphesiz AllÂh\'in laneti kÂfirlerin uzerinedir.\"
(Bakara - 89)

Ulu Allah (C.C.) Bel\'am Ibni Baura kissasi hakkinda buyuruyor ki:

\"Onlara, kedisine Âyetlerimizi bildirdigimiz halde onlardan siyrilarak seytana uyan ve azginlardan olanin haberini anlat.\"

(A´raf - 175)

Az ilerde Ulu Allah Bel\'am icin soyle buyuruyor:

«— O uzerine varsan da kendi haline biraksan da dilini cikarip soluyan bir kopek gibidir.»

(A´raf - 175)

Iste gunÂha dalmis Âlim de boyledir. Cunki Bel\'am Allah\'in kitabini biliyordu. Buna ragmen azgin arzulara dolarak kopege benzetildi. Âyet demek istiyor ki. «O hikmeti bilsin bilmesin, ferketmez. Her iki durumda da azgin arzulara bulasir.»

Hz. Is (A.S.) buyurur ki; «Kotu Âlim, nehrin agzinda dusup onu kapatan kaya
gibidir, ne kendisi suyu icer ve ne de bitkilere ulasmasina meydan verir.»

[IMG]http://img246.**************/img246/2930/besmelekuran3pv.jpg[/IMG]