Balıkesir'in Sındırgı ilcesinde ciftcilik yapan Zeliha Şofor (55), 15 donumluk arazisine 10 bin TL banka kredisi cekerek ’astronot yiyeceği’ olarak da bilinen kinoa ekti. Buyuk umutlar bağladığı ve hasat yaptığı 2 tona yakın kinoaya alıcı cıkmadı

Balıkesir Sındırgı'da Alzheimer hastası annesi ile yalnız yaşayan 55 yaşındaki Zeliha Şofor, alım garantisi olduğu ve yuksek gelir elde edildiğini oğrendiği, astronot yiyeceği olarak da bilinen kinoaları 15 donumluk arazisine ekti.

Kinoaların tohumları ve bakımları icin bankadan da 10 bin lira kredi ceken Zeliha Şofor, urunlerini ağustos ayı sonunda hasat ederek tohumları temin ettiği ve urunlerine alma garantisi veren Turkiye Kinoa Yetiştiriciliği Derneği’nden gelecek haberi beklemeye başladı. Ancak 3 ay gecmesine rağmen dernekten kimsenin gelip urunleri almadığını soyleyen Zeliha Şofor, umut ve parasını bağladığı 2 tona yakın urununu ise bozulmaması icin oturma odasında muhafaza etmeye başladı.

'URUNLERİ YETİŞTİRMEK İCİN 15 GUN OVADA KALDIM'

Gecen yıllarda mahalleden bazı komşularının da kinoa ekerek para kazandığını, bunu gorunce kendisinin de kiona ekmeye karar verdiğini soyleyen Zeliha Şofor, "Kinoa tohumu satarak urunlerini alan bir dernekle iletişime gectim. Kilosu 150 liradan tohumları aldım. 15 donum tarlama ektim. Dernek, 'Onceliği size tanıyacağız' dedi. Bekliyoruz, gelmediler. Mağduruz. 10 bin lira kredi cektim bu urunu ekmek icin. Kinoa ekimi, yetiştirilmesi ve hasadı cok cileli. Buyuk caba istiyor. 15 gun ovada kaldım. Tarlada yattım, yılanların icinde. Amelede bulamadım. 3-4 kat elden gecirdim. Derneğe sesleniyorum, ne olursunuz gelip alın bunları" dedi.

Borclarını odemek ve derman olsun diye cok para kazandırdığını duşunduğu kinoa ektiğini belirten Zeliha Şofor konuşmasını şoyle surdurdu:

"Kinoaları yağmur yağar, urun hasar gorur diye oturma odamda saklıyorum. Oturma odamı kullanamıyorum. Urunler zarar gorup elimde kalmasın istiyorum."

Gazeteler