Bartın Universitesi Orman Fakultesi Oğretim Uyeleri, İranlı bir bilim insanıyla birlikte "peygamber ciceği" olarak bilinen Cyanus'a ait yeni bir bitki turunu daha dunya literaturune sokmayı başardı.
Bartın Universitesi Orman Fakultesi Oğretim Uyeleri Prof. Dr. Halil Barış Ozel, Doc. Dr. Zafer Kaya, yuksek lisans oğrencisi Ramazan Ateş ile İranlı bilim insanı Kazem Negaresh birlikte arazide yuruttukleri calışmalar neticesinde yeni bir bitki turu daha keşfedildi. Bir yıl suren calışmalar sonucunda "peygamber ciceği" olarak bilinen Cyanus'a ait yeni bir bitki turunu daha dunya literaturune kazandırıldı.
"Peygamber ciceği" ailesinden olduğu tespit edilen bitki turune, tespit edildiği yer olan Celikhan ilcesinin ismi verilerek, literature "Cyanus celikhanensis" denildi.
Keşfedilen bitki turune ilişkin bilimsel calışma, Almanya'da "Fresenius Environmental Bulletin" dergisinde yayımlandı.
Prof. Dr. Ozel ve Doc. Dr. Kaya, daha once yuruttukleri başka bir calışmada ise Bolu'nun Mengen ilcesine bağlı Arak koyunde yeni bir bitki tur keşfetmiş ve bu ture "Cyanusbanchevae Z.Kaya" adını vermişti.
Prof. Dr. Halil Barış Ozel konuyla ilgili bilgiler vererek, keşfedilen bitki turunun kurak bolgelerde yapılan ağaclandırma calışmalarında toprağın yapısı acısından da onemli olduğunu vurguladı.
Doc. Dr. Zafer Kaya ise "Cyanus"un Turkiye'de keşfedilmiş 26 turu bulunduğunu aktararak, "Ulkemize, bilim dunyasına, konuyla ilgilenenlere hayırlı olsun" dedi.
Rektor Uzun tebrik etti
Universite Rektoru Prof. Dr. Orhan Uzun yaptıkları calışmalardan dolayı Oğretim Uyeleri Prof. Dr. Ozel ve Doc. Dr. Kaya ve tebrik ederek, “Bilimsel konularda uretkenliğimizi her gecen gun artırıyoruz. Bunun neticesinde Universite Araştırmaları Laboratuvarı (UniAr) tarafından akademik personelin performansı olcut alınarak yapılanan “Devlet Universiteleri Genel Sıralamasında” 108 universite arasında 18’inci sırada yer almayı başardık. Hedefimiz surdurulebilir bir gelişmeyle başarılarımızın artarak devam etmesidir. Bu doğrultuda gayret gosteren değerli hocalarımızın başarılarının devamını diliyorum.” dedi.
HABERE AİT RESİMLER

Kaynak