BURSA (DUNYA) - Bursa Ticaret Borsası organizasyonuyla katılım sağlanan seminere; BTB Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Aslım, Meclis Uyesi Mustafa Aksu, Tarım A.Ş Genel Muduru Fetullah Bingul, Uludağ Universitesi Veteriner Fakultesi Oğretim Uyeleri Prof. Dr. İsmet Turkmen ve Prof. Dr. Mustafa Tayar, Uludağ Universitesi Ziraat Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. İbrahim Ak ile Uludağ Universitesi doktora oğrencileri katıldı.

Hollanda ile Turkiye arasındaki iş birliklerinin ve tarımda akıllı teknolojilerin ele alındığı seminerin acılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Hollanda ile birbirimizden alacağımız cok şey var. Onların tarım ve hayvancılıkta ciddi deneyimleri var, bizim de buyuk bir yetkinliğimiz, onemli bir iş gucumuz ve verimli topraklarımız var. Bu alanlarda Hollanda ile karşılıklı fayda ve iş birliği cercevesinde onemli neticeler elde edeceğimize inanıyoruz” dedi.

DEİK Turkiye – Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Ozyeğin ise, “Turkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler noktasında Turkiye'nin en fazla neye ihtiyacı var ve Hollanda'nın en ileri olduğu konuları bir noktada buluşturmaya calıştık. Ulkemizin en fazla ihtiyacı olan şeylerin başında tarım alanındaki dunyadaki inovasyon, yenilikler ve akıllı uretim. Hollanda ise bu konuların oncusu olarak bircok orneği barındıran, en iyi ornek. Seminerimizde Turk tarımına katkı sağlamak, Hollandalı firmalara da Turkiye`ye acılım yapma noktasında katkı sağlamak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gercekleşen etkinlikte, ureticilerin bir tablet ya da telefon yardımıyla tum ciftliği yonetebilme ve gozlemleyebilme imkÂnı olduğu, teknoloji ile senkronize yonetim sistemlerinin benimsendiği taktirde işletmelerde iş gucunun azaltılarak verimli, kaliteli ve doğal uretim imkanlarının kolaylaştığı konuları dikkat cekti.

İki oturum şeklinde gercekleştirilen seminerde; tarımda, nesnelerin internetiyle verimliliğin en ust duzeye taşındığı, doğal kaynakların ihtiyac olan duzeyde kullanılmasının maliyetleri duşurduğu, ciftliklerde kullanılan akıllı sistemlerle, uretim icin gerekli olan tum faktorlerin analiz edilerek kaynak israfının onune gecildiği ve sonucunda kaliteli urun uretmenin oldukca kolaylaştığı konularında alanında uzman katılımcılar tarafından sunumlar gercekleştirildi.

Kaynak : AA