Karadeniz’in gıda ambarı olan 55 bin hektarlık Bafra Ovası’nda bu yıl 10 bin donum beyaz, 10 bin donum de mor lahana ekimi yapıldı. Ovadaki lahana bahceleri drone ile havadan goruntulendi. Gecen yıla gore yarıdan daha az ekilen lahananın kıymeti arttı. Uretim miktarı azalınca fiyatlar fırladı, uretici ise adeta bayram etti. Gecen yıl rağbet gormemesi nedeniyle bahcede curuyen lahana, bu yıl ureticisinin yuzunu guldurdu. Gecen sene kilosu 10 kuruştan alınmayan mor lahana şu anda 1 lira 20 kuruştan, gecen yıl kilosu 20 kuruşa satılamayan beyaz lahana ise 60 kuruştan satılıyor.
"URETİM AZ, TALEP COK"
Gecen yıla oranla lahana ureticisinin oldukca mutlu olduğunu ifade eden Bafra Ziraat Odası Yonetim Kurulu Uyesi Mehmet Bilgic, "Bu yıl Bafra’da lahana hasadı guzel geciyor. Ureticinin yuzu lahana sayesinde guluyor. Ureticilerin gecen yıla oranla neşesi oldukca yerinde. Bu sezon mor ve beyaz lahana altın yılını yaşıyor diyebiliriz. Ekim alanı gecen yıla oranla oldukca az. Gecen yıl 25 bin donum alana ekilen beyaz lahana, bu yıl 10 bin donume ekildi. 30 bin donum alana ekilen mor lahana ise yine 10 bin donum alana ekildi. Bu da Bafra Ovası icin buyuk bir alan değil” dedi.
Gecen yıl uretilen lahanaların para etmediğini dile getiren Bilgic, "Gecen yılki lahanaları tarlaya gommek zorunda kaldık. Bu yıl gubre, mazot, tohum ve diğer girdi fiyatlarında artış yaşanınca uretici fazla ekim yapamadı. Az ekim var ama satışlar iyi. Lahana az olduğu icin durulmuş lahana hic beklemiyor. Ureticiler sırasıyla olgunlaşan lahanalarını kesip satıyor. Lahana beklemediği icin de para ediyor. Beyaz lahana gecen sene 20 kuruştan satılıyordu. Bu gunlerde ise 60 kuruştan satılıyor. Gecen yıl, beyaz lahanalar gibi mor lahanalar da satılamayıp, tarlalara gomulmuştu. Bu yıl mor lahana satışları da guzel gidiyor. Mor lahana da surekli talep olduğundan dolayı tarlada bekletilmeden kesilip hemen satılıyor. Mor lahana gecen sene 10 kuruştan satılıyordu, bu yıl 1,5 TL’den satışına başlandı. Şu anda da 1 lira 20 kuruştan alıcı buluyor. Bu fiyatların daha da yukselebileceğini duşunuyoruz” diye konuştu.

Gecen sene curumeye terk edilen beyaz ve mor lahanalar, bu sene neredeyse yok satıyor.
Gazeteler