Amasya'nın Suluova ilcesinde kooperatif kurup, Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları destekle besi ciftliği inşa eden, ancak tesisin yapımı icin verilen kredinin ilk taksitini odeyemediklerinden banka hesaplarına bloke konulan koyluler yetkililerden yardım bekliyor.

Curlu Koyu Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kuran koy sakinleri, 2014 yılında Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Projesi kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları destekle, ilk 1 yılı odemesiz, kalan 5 yılı yuzde 3 faizli taksitle aldıkları 2 milyon 523 bin lira ile 23 bin metrekarelik alanda besi ciftliği actı.

Ardından Tarım ve Orman Bakanlığının hesaplarına yatırdığı 1 milyon 980 bin lirayla Romanya'dan 180 buyukbaş hayvan alan kooperatif uyeleri, Romanya gumruğunde yaşanan sorunlardan dolayı hayvanlarına kavuşamadı ve uretime başlayamadı.

Uretime başlayamadıkları icin kredilerinin ilk taksitlerini odeyemeyen koylulerin banka hesaplarına bloke konuldu.

Kooperatif hesabında bulunan 1 milyon 980 bin lirayı, bloke nedeniyle kullanamayan koyluler, taksitlerinin ertelenerek hesaplarında bulunan blokenin kaldırılması icin yardım bekliyor.

-Kooperatif onunde yardım cağrısı

Bir an once hayvanlarına kavuşup uretime başlamak isteyen koyluler, kooperatif onunde toplanarak yardım cağrısında bulundu.

Ellerinde dovizlerle slogan atan koyluler adına acıklama yapan Kooperatif Başkanı Levent Topal, besi ciftliğini kurmalarındaki amacın, koyden kente gocu onlemek ve gencleri burada istihdam edip, katma değere katkıda bulunmak olduğunu soyledi.

Canlı hayvan alacakları paranın hesaplarına yatmasına rağmen 2 yıldır tesisin atıl vaziyette kaderine terk edildiğini ifade eden Topal, şunları kaydetti:

"Şu an 1 milyon 980 bin lira hesabımızda, canlı hayvan alıp, uretime gecmek icin devletimiz para gonderdi. Aşağı yukarı 1 yıl oldu, bu parayı kullanamadık. 2014 yılında inşaatımıza başladık, 2016 yılında inşaatımıza hayvan alıp, besleyebilecek kapasiteye getirdik. 2016 yılından 2018 yılına kadar da canlı hayvan alıp beslemek icin, tesisimizi şenlendirmek icin bekliyoruz ama gumrukteki sıkıntılarla uğraştık. Bir turlu canlı hayvan alıp, uretime gecemedik. Bu zaman zarfı icinde inşaata harcanan paraların geri odeme gunleri geldi. Devletin bize gondermiş olduğu kredinin taksit odemeleri geldiğinden, hesabımızda şu an canlı hayvan alımı yapılması icin beklenen parayı kullanamıyoruz."

Kooperatifin 30 uyesi olduğunu belirten Topal, sozlerini şoyle surdurdu:

"Kooperatife ortak olan 30 aile var. Onların tamamının şu an hesaplarında bloke ve haciz var. Biz bu zaman zarfı icinde bu tesisi canlandırıp, arkadaşlarımızla devlete, millete katma değer uretip, faydalı işler yapmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurup, olaya el atmasını, sorunlarımızın dinlenmesini istiyoruz. İki yıldır kaderine terk edilmiş vaziyette, devletin parası ve bizim emeklerimiz burada heder oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızdan tek isteğimiz; bir an once sesimizi duyup, kaldığımız yerden heyecanla uretimimize devam etmek istiyoruz. Biz hayvanlarımızın etinden, sutunden, derisinden, buzağısından kazanacağımız parayla devletimize olan borcumuzu odeyecektik. Eğer hayvan alımımıza musaade edilirse, hayvanlarımıza kavuşursak, biz bu borcu kesinlikle odemek istiyoruz."

Kooperatif uyelerinden Hulya Yolcu ise tesisi kurmak icin cok buyuk hayallerle yola cıktıklarını anlattı.

Yolcu, "Tesisimiz var, toprağımız var, otumuz var, yerimiz yurdumuz var, ineklerimiz nerede? İneklerimizi istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, her konuya el attığınız gibi bizim konumuza da el atmanızı istiyorum. Coluğumuzu, cocuğumuzu bu umutlardan geri koymayın. Gurbette, orada, burada calışmaktansa kendi topraklarımızda uretmiş olduğumuz ineklerimizle, sutumuzle, derisiyle bu ulkeye faydalı olmamız icin bize yardımcı olmanızı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

tarımpusulası