gazeteci, yazar
1944 yılında İstanbul'da doğdu. Cemal Paşa'nın torunudur. 1965 yılında Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı. Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı ve Gunaydın gazetesinde calıştı. 1973 yılında Cumhuriyet gazetesine girdi. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yonetmenliği yaptı. 1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinde yazdı. Milliyet gazetesinde yazıyor. Nokta dergisi 1989 Doruktakiler ve Gazeteciler Cemiyeti Fıkra Odulu’nu kazandı.
ESERLERİ:
1915: Ermeni Soykırımı (2012)
Barışa Emanet Olun (2011)
Turkiye'nin Asker Sorunu (2010)
Cumhuriyet'i Cok Sevmiştim (2005)
Kurtler (2004)
Kimse Kızmasın, Kendimi Yazdım (1999)
Ozal Hikayesi (1989)
Tarihi Yaşarken Yakalamak (1987)
Demokrasi Korkusu (1986)
Tank Sesiyle Uyanmak (1986)
ESER-AYRINTI
Kimse Kızmasın, Kendimi Yazdım
Hasan Cemal
Doğan Kitapcılık
"Yirmici Yuzyıl'ın butun iniş cıkışları ben de kendi tarihimde yaşadım. Bu uzun yuzyılın bir yanı nasıl ki insanlık icin buyuk acılarla dopdolu gectiyse, ben de bir yerde o acılardan payımı aldım. Yirmici Yuzyıl nasıl ki, demokrasiyle totalitarizm arasında, yani ozgurlukle faşizm, nazizm, komunizm arasında buyuk mucadelerle gectiyse, ben de bu mucadeleleri yaşadım. Hem kendi benliğimde, ic dunyamda, hem de bu guzel topraklarda... Yirminci Yuzyıl'da nasıl ki dunya kocaman bir duvar tarafından acımasızca ikiye bolunduyse, bizler de bolunduk duşman kamplara. Aramızda yuksek duvarlar, kafalarımızda setler oluştu. Sonra o duvar yıkıldı, 1989'da. Demokrasi kazandı! Ama ben o duvarı, o setleri kendi kafamın icinde 1970'lerde yıkmaya başlamıştım. İşte bu kitap bunların oykusu...Kendi siyasal tarihimi, kendi siyasal kişiliğimin oluşumunu artılarıyla eksileriyle yazdım."
2.Demokrasi Korkusu
12 Eylul Gunluğu
Hasan Cemal
Doğan Kitapcılık
Ulkemizde ic barışın, istikrarın ve guzel bir geleceğin yolu, demokrasinin yaygınlaşıp derinleşmesinden geciyor. Demokrasiden korkmak yerine onu geliştirip cevresinde kenetlenmek başlıca amacımız olmalı. Turkiye'de demokratik surec, kimi zaman kesintiye uğramasına, zikzaklar cizmesine karşın butun acı ve sıkıntılarıyla işleyişini surduruyor, surdurecek; bundan kimsenin kuşkusu olmasın; cunku, ozellikle son kırk yılda ulkemizde demokrasi alanında kucumseneyecek bir bilgi ve tecrube birikimi oluşmuştur. Bu birikim, karamsarlığı iyimserliğe donuşturecek tohumarı icermektedir. Demokrasinin bir gece ansızın gokten zembille inmeyeceği ve bir mucadeleyi gerektirdiği acıktır. Ama demokrasi icin mucadele ederken, hele Turkiye gibi yonetilmesi gercekten guc bir ulkede, hoşgoru, diyalog ve uzlaşma gibi kavramları hicbir zaman unutmayalım. Onceliklerle sonralıkları, ozlemlerle gercekleri birbirleriyle karıştırmayalım. Coğulcu demokrasinin, karşılıklı goruşlere tahammulden, birbirini anlamaya calışmaktan gectiğini ve gonullu uzlaşmalara dayandığını goz onunde tutalım. 12 Eylul'ler artık olmasın, ama... İşte bu "ama" ustunde siviliyle askeriyle ciddi bir bicimde taşınmak durumundayız; eğer bir şafak vakti yine tank sesleriyle uyanmak istemiyorsak...
HABER
Milliyet'le Hasan Cemal'in yolları ayrıldı
18 Mart 2013
Gazeteci-yazar Hasan Cemal'in Milliyet Gazetesi'nden ayrıldığı acıklandı.
Hasan Cemal'in artık Milliyet'te yazmayacağını gazetenin genel yayın yonetmeni Derya Sazak duyurdu. İşte Sazak'ın o mesaji:
Milliyet Gazetesi'nin değerli yazarlarından, 45 yıllık meslek ustası Hasan Cemal’le yollarımız bugunden itibaren uzulerek ayrılmaktadır.Kendisine gazetemizdeki 15 yıllık yazarlık yaşamı nedeniyle teşekkur ederiz. Ne zaman isterse Milliyet’teki koşesi gelecekte de ona acık olacaktır.
Sevgi ve Saygılarımla,
Derya Sazak
Milliyet Gazetesi Genel
HABER
Hasan Cemal Yeni Şafak'a mı transfer oluyor
26 Mart 2013
Yeni Şafak gazetesi, Milliyet'ten ayrılan gazeteci yazar Hasan Cemal'e teklif goturdu.
Son 15 gundur Hasan Cemal ve Cengiz Candar'a gondermeler yapan Yenişafak gazetesi yazarı Salih Tuna, kamuoyuyla ilginc bir bilgi paylaştı.
Yazısında once Hasan Cemal'in mutlaka fikirlerini dile getirebileceği bir koşesi olması gerektiğini ifade eden Salih Tuna, şoyle devam etti:
"Şu sıralar en cok duymak istediğin haber nedir diye sorsalar, hic duşunmeden okuduğunuz yazının başlığını soylerdim.
Gercekten oyle.
'Hasan abi' surgun krallar gibi ellerini kavuşturduğu o meşhur fotoğrafıyla Yeni Şafak'ta başkoşeye kurulsa keşke.
Olmayacak şey de değil hani.
Bu gazetede sevgili Candar'dan Koray Duzgoren'e Mehmet Barlas'tan Nazlı Ilıcak'a kadar bircok kalem erbabı yazmıştı."
Salih Tuna asıl bombayı ise yazısının sonundaki notta patlattı:
Bu yazıyı yazdıktan sonra Genel Yayın Yonetmenimiz İbrahim Karagul, 'Kimden oğrendin?..' diye sordu... Yemin ederim bilmiyordum.
Vaktiyle bu koşede 'Mehmet Altan Yeni Şafak'ta'(09.02.2012) başlıklı bir yazı yazmıştım ya, bu yazının da aynen onun gibi bir dilek mesabesinde kalacağını sanıyordum. Meğer Yeni Şafak, Hasan Cemal'e teklif goturmuş... Sevindim, cok sevindim. Hadi bakalım.