Torende konuşan Pakdemirli, "Burokratlar ve genel mudurler ile Turkiye'deki tum illeri ziyaret etmeye başladık. Bu sırada gordum ki ufacık problemler, Ankara'ya varmadan dağ gibi oluyor. Bizim daha cok sahada olmamız, vatandaşa ve ureticiye dokunmamız lazım. Bizim tarım politikalarını yazarken danışmanlara ihtiyacımız yok. 'En buyuk danışmanımız, koylumuz ve ciftcimiz' diyerek, 81 ili dolaşmaya başladım.'' dedi.
POLAR SORUNU
Ciftcinin polar sorununa değinen Pakdemirli, ''Bununla ilgili şu an bir cevap veremiyorum ama bu konuyu calışacağız. Eğer poları 12'ye sabitleyebilirsek uretim artacak gibi gozukuyor. Eğer uretimi artıracak, poları 12'ye sabitleyecek olursak şehir dışından gelen urunler gelmemiş olacak. Gelirken bir hesabını yaptık, kÂrıyla zararı 3 aşağı 5 yukarı aynı. 'O zaman bu iş olur' dedik. İnşallah bir calışalım, bununla ilgili mujdeyi veririz" dedi.
'CİFTCİ COK COK CALIŞIR, AZ AZ KAZANIR'
Ciftcilerin temel ihtiyaclarında fiyatları duşurmek icin calışma yaptıklarını soyleyen Pakdemirli, "Ciftci cok cok calışır, az az kazanır. Bunun genel kanunu ne yazık ki boyle. Son donemde hızlı bir şekilde artan doviz kurlarından dolayı gubre, yem, ilac fiyatları arttı. Bunların hepsini biliyoruz. Gunbegun butun ureticilerin uzerinde inanın sizlerin adına baskı kuruyoruz. 'Tamam bir iki ay doviz kurları cok arttı ama şimdi geriye geldi. Hadi bunları duşurun' diyoruz. Olmazsa olmazımız, Turkiye'nin uretimi, sizlerin uretmeniz. Bir ulkede tarım, savunma kadar onemli. Her şeyiniz olabilir, ucağınız, roketleriniz, hatta uzay mekiğiniz olabilir ama buzdolabı boşsa bunun bir anlamı yok. Buzdolabını dolduran da sizlersiniz. Gelecek yılın cok daha bereketli ve verimli olacağına inanıyorum" dedi.
tarımpusulası