Uretimin en onemli ayaklarından birisinin sektorde sahip olunan bilgi birikimi ve erişilen teknoloji duzeyi olduğunu belirten Antalya İl Tarım ve Orman Mudurluğu, Antalya’nın tarımsal uretimde edindiği bilgi birikimi ve teknolojiyi ulkemizin değişik illerine bağlı ilceleriyle paylaşmak amacıyla Gelin Kardeş Olalım Projesi’ ni hayata gecirdi.

Gelin Kardeş Olalım Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İl/ İlce Tarım ve Orman Mudurlukleri arasında kurulan karşılıklı bilgi alışverişi ve ortak calışmalara dayanan bir ortaklık projesidir. Bu ortaklık bitkisel uretim, hayvansal uretim, tarım alanında bilgi alışverişinde bulunmak, ortak projeler yurutmek gibi pek cok farklı sebebe dayanabilir. Kardeş İlce ortaklıkları bolgeler de uretim yapan bolge ciftcilerine, İl/İlce Mudurlukleri calışanlarına ve topluma karşılıklı yarar sağlayacak ortak konuların ele alınması acısından onem arz etmektedir.

Tarımda alternatif uretim tekniklerinin ve modern teknolojinin kullanılarak ulkemizin ve dunya insanının beslenmesine katkıda bulunan Antalya ilimiz; nufus buyukluğu itibariyle Turkiye’ de 5. sırada, 138.000 ciftci ailesiyle 12,1 Milyar TL Tarımsal uretim değerleri itibari ile 2. sırada, Turkiye Bitkisel Uretim Değerinin % 7,46’ sını karşılayarak 1. sırada Turkiye Tarımının lokomotifi konumundadır. ‘Antalya ozellikle yaş sebze meyve uretiminde ulkemizin lideri konumunda olup uretim aşamalarında yoğun bilgi ve teknoloji kullanımına sahiptir. Antalya sahip olduğu bu bilgi ve teknoloji birikimini ulkemizin değişik yerlerinde uygun ekolojiye sahip ilcelere aktararak ulkemizin tarımsal uretim potansiyelinin arttırılması noktasında katkı sağlanması hedeflemektedir. Bircok uzman tarafından icinde bulunduğumuz cağ bilgi cağı olarak adlandırılmaktadır. Bu bilgi cağı icerisinde bilgi ve teknolojiye Antalya kadar erişim şansı bulamamış olan ulkemizin değişik bolgelerinde bulunan ilcelerimizin potansiyellerini harekete gecirmek hedeflenmektedir.

Antalya olarak bu proje ile Ortualtı uretim başta olmak uzere Yaş Meyve, Sebze, Sus Bitkileri ve Mantar Uretim ve ihracatındaki bilgi birikimimizi kardeş İlcelere aktararak Ulkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamsı amaclanmaktadır.

Gelin Kardeş Olalım Projesi ile Antalya’nın 16 ilcesine kardeş olmak isteyen İlcelerin Antalya İl Tarım ve Orman Mudurluğu web sayfasında yayınlanan Proje Teklif Cağrısında belirtilen son başvuru suresi olan 24 Aralık 2018 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor.

Projeye başvuracak İlceler, Aksu, Doşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik olmak uzere 16 İlce arasından 3 ilce sececekler. Her İlce en fazla 3 İlceye başvurabilecek. Başvuruların ardından İl Mudurluğunce kurulacak Proje Komisyonunca değerlendirmeler yapılacak ve kardeş ilceler belirlenecek.

tarımpusulası