Antalya’nın Akseki ilcesinde yaşayan Abdullah Guven, yazın Toros Dağları'nda kesilip bicilen kekiklerin yağını cıkararak gecimini sağlıyor. Kekik yağının litresi 750 ila 1000 lira arasında satılıyor

Alaceşme Mahallesi’nde yaşayan Abdullah Guven, Orman İşletme Mudurluğu'nden aldığı izinle yazın bin 200 metre rakımlı Toros Dağları'nda kekik, şalba, andız, mersin, ardıc, defne ve su nanesi topluyor.

Daha once bu otları topladıktan sonra kurutup sattığını belirten Guven, eskiden ilkel yontemle kekik, elma yağı, defne yağı, andız yağı, su nanesi yağı sıkmaya başladığını, şimdi ise daha gelişmiş yontemle yaptırdığı kazanlarda bu işi yapmaya devam ettiğini soyledi.

Kazanlara koyduğu 8 kilo kekiği 4-5 saat kaynattığını kaydeden Guven, "8 kilo kekikten 100 gram kekik yağı cıkarıyorum. Bunun geliri var. İleride daha gelişmiş olarak bu işi yapmak istiyorum. Yağ cıkarmak oldukca zahmetli bir iş. Sabah saatlerinde başlamış olduğum yağ cıkarma işi yaklaşık dort saat suruyor" dedi.

Ailesiyle biriktirdiği kekik, şalba, defne, su nanesi otlarını kuruttuğunu belirten Abdullah Guven, yağ sıkma işini şoyle anlattı:

"Biriken kekikleri kazana doldurup icine su dokerek sabahın erken saatlerinde 300 dereceye varan ısıda ısıtıyoruz. Kazan kaynayınca icerisi buharla dolar. 4 saat sonra buhar soğutulmuş boruların ic yuzune değince yoğunlaşır ve damla haline gelir."

''Damlalardan oluşan damıtılmış su bu borudan dışarı akar. Aktığı yere kekik yağı ile karışık damıtılmış kekik suyunun birikmesi icin bir kap konur damlalar halinde aşağıya akar. Kap dolup taşınca ilk olarak dışarıya yağ kısmı akar."

"Birbirinden ayrılan kekik yağı ve kekik suyu kendi kaplarına doldurularak kullanım icin saklanır. Bu işlem yaklaşık 8 saat sonra tamamlanır."

Bazı bitkilerin yağlarını da soğuk pres yontemi ile cıkarttığını anlatan Guven, "Menengic ve corek otu yağını soğuk pres yontemi ile cıkartıyorum. Her cıkardığımız yağın ayrı ayrı şifaları vardır."

"Yağlarını cıkardığımız urunlerin posalarını kesinlikle atmıyoruz. Posalarını dahi değerlendiriyoruz. Posaları da hayvan yemi olarak satıyoruz. Yağları cıkarmadan bana sipariş verirler. Ben de sipariş uzerine calışıyorum. Pazarlama sorunum yok" diye konuştu.

İnternethaber