Kıyamet senaryoları arasında buyuk bir yere sahip olan zombi kurgusu, filmler kadar video oyunları icin de ciddi bir kaynak.
Amerika’nın unlu kanallarından AMC’nin The Walking Dead adlı dizi serisini duymayanınız yoktur umarım? İki sezondur izleyicileri ekrana bağlayan dizinin, Telltale Games tarafın video oyunu geliştirildi ve satışa sunuldu. Telltale Games’in adını duyanların kimisi irkilirken kimileri de farklı bir tecrube yaşayacaklarını şimdiden fark etmiştir. Kesinlikle ortadaki urun her dakikasında aksiyon bombası patlatan Left 4 Dead tarzı bir oyun değil. Walking Dead The video game diyaloglara, bulmacalara, yer yer aksiyona ve ozellikle secim yapmaya dayalı bir adventure (macera) oyunu.
Episode 1 – A New Day

Telltale Games, onceki bazı oyunlarında (bkz. Back to the Future: The Game) yaptığı gibi Walking Dead’i de bolumlere ayırmış. İlk bolumde Lee Everett adındaki karakteri yonetiyoruz, sonraki bolumlerde karakter değişir mi bilemiyorum. Kader mahkumu olan Lee hakkında bilgileri oyun ilerledikce oğreniyoruz. Bu arada, kıyametten yani zombi buhranının henuz başlamadığı anda giriş yaptığımız oyun, yavaş yavaş sizi kıyamet sonrasına sevk ediyor. Bu zorlu anları şefkat sevgisi kalbime işleyen sevimli, afacan ve aynı zamanda zeki Clementine adındaki bir kız cocuğu ile atlatıyoruz.

Dakikalar ilerledikce neler olduğunu idrak edip Lee’nin yerine kendimizi koymaya başlıyoruz. Kendimiz, Clementine ve ileriye donuk bize yararı olacak kişiler uzerinde secim yapıyoruz. Belki bu ‘ileriye donuk’ hususu 2 sezondur izlediğim dizinin bir etkisi olabilir. ‘Lan oğlum keşke yapmasaydın.’ dediğim secimleri bizzat oyunda ben yapabiliyorum, bu cok hoş bir şey. Hemen karakterleri tahlil edip, coğu zaman duygusal ama yeri geldiğinde de mantıklı secimler yapıyorum. Velhasıl oyunun ağır basan yanı ciddi anlamda secimlerinize bakıyor, altını cizelim.
Durum değerlendirmesi, bir sonraki sahnede yararınıza olacak secimler, diyaloglar, bulmacalar, beklenmedik zombi saldırıları, karar anları derken ilk bolum icin yaklaşık 3 saatin sonunda dizi gibi oyunun da yeni bolumunu bekler şekilde buldum kendimi.

Sırlar Acığa Cıkıyor

Spoiler vermemek icin kendimi baya kasıyorum bilesiniz. The Walking Dead Video Game’de yeni sezonunu buyuk bir heyecanla beklediğim dizideki ve henuz bakmaya fırsat bulamadığım cizgi romanda yer alan bazı karakterler karşımıza cıkıyor. Hatta bu karakterler aynı zamanda oyundaki kader arkadaşlarımız oluyorlar. Orneğin Glenn ve Hershel… Ozellikle benim gibi dizi uzerinden bu farklı zombi evreniyle tanışan kişiler, ‘Glenn neden Atlanta’da?’ veya ‘Hershel neden somurtkan bir moruk?’ sorularının cevabını buluyor. Hatta bu onemli karakterlerin dizideki rollerini adeta biz dağıtıyoruz hissiyatına dahi kapılıyoruz.

Yayınlanmasını beklediğim Starved for Help, Long Road Ahead, Around Every ve No Time Left adlı diğer dort bolumde de yine tanıdık bircok yuz goreceğimize eminim.
Sadece bilinen karakterlerin sırları acığa cıkmıyor! Lee Everett başta olmak uzere diyalogları zorlamamız sonucunda bircok karakterin de gecmişini oğreniyoruz.

Secimlerinizin sonucunda uzulur musunuz bilmiyorum ama ben doğru olanı yaptığıma inanıyorum. İlk bolum biterken ekrana gelecek bir gorsel sizi şoke edebilir. Yine ilk bolum bittiğinde beni diğer bir etkileyen Telltale Games’in Credits’ine BENİ eklemesi oldu. Buradan kendilerine cok ama cok teşekkur ediyorum. Ah bircoğunuz ne demek istediğimi anlamayacaktır, oyunu bitirin anlarsınız…
The Walking Dead Video Game’in iki kotu yanı var. Sıkı durun itiraf geliyor! Aslında bahsi gecen iki eksi hususun nedeni, oyun cıkana dek turune bakmamış olmam. Ben cellshade bir aksiyon tps bekliyordum ama son anda bir macera oyunu olduğunu oğrendim, bu yuzden midir bilemiyorum oyundaki aksiyon anları bana az geldi. Ayrıca dizinin de yan etkileri yok diyemeyiz… Bir de hareket alanlarımız cok kısıtlı, biraz daha buyuk ve ozgur alanlar olsaydı atmosferi daha iyi soluyabilirdik diye duşunuyorum. Fakat bu durumun adventure’lara ozgu bir tarz olduğu icin pek yadırgamıyorum.

Değindiğim ve benim nezdimde eksi yanlar olarak beliren hususlar dışında oyun, tam kıvamında olmuş. Ne sıkıcı diyaloglar, ne aptal karakterler ne de bildiğimiz Walking Dead atmosferine aykırı oğeler oyunda bulunmuyor. Daha 3 saatlik bolumuyle 80′i hak eden The Walking Dead Video Game, cıkacak olan 4 yeni bolumuyle cıtasını nereye kadar yukseltir tam bir merak konusu.

The Walking Dead Video Game ile taşlar yerine oturuyor… Populer karakterler hakkındaki cevapsız sorular aydınlanırken bir yandan da kıyamet senaryosunda yerinizi alıyorsunuz. Telltale Games’in bolum sonundaki surprizleri ise suratınızda farklı ifadelerin oluşmasına vesile oluyor.



__________________