Samsun’da doğdu (1926). Bir asker ailesinin coğu olarak, ilk ve ortaokul yılları boyunca, Anadolu’yu dolaşıp yurdun değişik yorelerini tanımak olanağını buldu. Kabataş Lisesi’nden sonra ıTU’ye devam etti (1944-45). Mimarlık oğrenimini ABD’de tamamladı (1950). Melda Sunay ile evlendi (1952). Demokrasiye geciş (DP) doneminin eğitim, felsefe ve yabancılaşma sorunlarıyla ilgilendi. Kalkınıyoruz - Geriliyoruz tartışmaları arkasında, Ne oluyoruz? sorusuna yanıt aradı (1958-61). Kulturun değişen bir varlık alanı olduğu gerceğini, Columbia Universitesi’ndeki insanbilim derslerinde oğrendi (1962-63). Hacettepe Universitesi’nde ınsanbilim Bolumu’nu kurdu; docent (1969), profesor (1977) ve emekli oldu (1993).
ESERLERİ
Guvenc’in yayımlanmış araştırmaları insan, kultur, eğitim ve değişim sorunlarında toplanıyor: Turkiye Demografyası (HU 1971), Sosyal Kulturel Değişme (HU), ınsan ve Kultur (Remzi 1991), Kultur Sorunu (Remzi 1985), Japon Kulturu (1992), Eğitimi (1991), Mantık ve Metot (AU 1992), Universiteye Geciş (OSYM 1992). Yazarın Erich Fromm’dan (Ozgurluk Sorunu, Ozgur ınsan), Octavio Paz’dan (Yalnız Dolambacı, Cem), Ben Ferrington’dan (Darwin Gerceği, Cağdaş), Will ve Ariel Durant’dan (Tarihten Dersler, Cem) Calvin Wels’ten (ınsan ve Dunyası, Remzi) gibi cevirileri var. Bozkurt Guvenc, Turk Kultur Tarihinin Kaynakları uzerinde yaklaşık on yıl suren son calışması TURK KıMLığı adıyla sunuyor. Gulduşun Fıkraları,İnsan ve Kultur.