17 -18 yaşlarında mÂnevi yolda buyuk dereceler kat’eden Beyazıd-ı Bestamî Hazretlerine, bu mertebeye nasıl ulaştığı soruldu.

«Annemin duası beni yuceltti» buyuran Beyazıd-ı Bestamî, başından gecen hadiseyi şoyle anlattı:

— Annem, yaşlı ve hasta idi. Bir gece benden su istedi. Ben hemen uykudan uyanıp anneme su almak icin dışarı cıktım. O anda kaplarda su bulamamıştım. Bakır tasla dışarıdan suyu alıp da iceri girdiğimde, annemi uyumuş buldum. Uykusundan uyandırmadım, bir muddet başucunda uyanmasını bekledim. Bir muddet sonra annem uyanıp da benden su isteyince, Ben de hemen diğer elimde soğuktan donmuş buz gibi tası verdiğimde, tasla beraber elimin derisinin kavladığını goren Annem, cok uzulmuştu ve ağlayarak, Allah’a dua ediyordu. Ya Rab, Sen bu fedakÂr oğlumu goruyorsun, ne soyleyeyim Ya Rabbi, Ne soyleyeyim, ne soyleyeyim, diye uc defa seslendikten sonra, Allah’ım onu aziz eyle, deyip elini yuzune surdu. O geceden itibaren bende bazı değişiklikler olduğunu farketmeye başladım. Cenab-ı Allah annemin duası hurmetine bu mertebeye beni lÂyık gordu.ALINTI#