Sultan Murat Han o gun bir hoştur. Telaşlı gorunur. Sanki bir şeyler soylemek ister sonra vazgecer. Neşeli deseniz değil, uzuntulu deseniz hic değil. Vezir-i a’zam Siyavuş paşa sorar:
– Hayrola sultanım canınızı sıkan bir şey mi var?
– Akşam garip bir ruya gordum.
– Hayırdır inşallah.
– Hayır mı şer mi oğreneceğiz. Hazırlan dışarı cıkıyoruz.
Ve iki molla kılığında cıkarlar yola. Gorunen o ki padişah hÂl gorduğu ruyanın tesirindedir ve gideceği yeri iyi bilir. Hızlı ve kararlı adımlarla Beyazıt’a cıkar, doner Vefa’ya, Zeyrekten aşağılara sallanır. Unkapanı civarında soluklanır. Etrafına daha bir dikkatle bakınır. İşte tam o sırada yerde yatan bir ceset gozlerine batar. Ahali ile aralarında şoyle konuşma gecer:
– Kimdir bu?
– Aman hocam hic bulaşma, ayyaşın biri işte!
– Nereden biliyorsunuz?
– Musaade et de bilelim yani. Kırk yıllık komşumuz.
Bir başkası tafsilata girer. Aslında iyi sanatkÂrdır. Azaplar carşısında calışır. Nalının hasını yapar. Ancak kazandıklarını ickiye, fuhuşa harcar. Hem şişe şişe şarap taşır evine hem de nerede namlı, mimli kadın varsa takar peşine.
Hele yaşlının biri cok ofkelidir; isterseniz komşulara sorun, der, sorun bakalım onu cemaatte bir goren olmuş mu?
Hasılı mahalleli doner ardını gider. Bizim tebdil-i kıyafet mollalar kalırlar ortada. Tam vezir de toparlanıyordur ki padişah sorar:
– Nereye?
– Bilmem bu adamdan uzak durmayı yeğlersiniz sanırım.
– Millet bu, ceker gider. Kimseye bir şey diyemem. Ama biz gidemeyiz, şoyle veya boyle tebaamızdır. Defini tamamlasak gerek.
– İyi ya, saraydan bir kac hoca yollar kurtuluruz vebalden.
– Olmaz ruyadaki hikmeti cozemedik daha.
– Peki ne yapmamı emir buyurursunuz?
– Mollalığa devam. Naşı kaldırmalıyız en azından.
– Yapmayın sultanım, bunun yıkanması var. Tekfini, telkini…
– Merak etme ben beceririm. Ama once bir gasilhane bulmalıyız.
– Şurada bir mahalle mescidi var ama…
– Olmaz vefat eden sen olsaydın nereden kalkmak isterdin?
– Ne bileyim, Ayasofya‘dan Suleymaniye’den, en azından Fatih camiinden.
– Ayasofya ile Suleymaniye’de devlet erkanı coktur. Tanınmak istemem. Ama Fatih Camiini iyi dedin. Hadi yuklenelim.
Ve gelirler camiye. Vezir sağa sola koşturur kefen tabut bulur. Padişah bakır kazanları vurur ocağa. Usulu erkanınca bir guzel yıkarlar ki naaş ayan beyan guzelleşir sanki. Bir nurdur aydınlanır alnında. Yuzu şakilere benzemez.
Mechul nalıncıyı kefenler, tabutlar musalla taşına koyarlar. Ama namaz vaktine hayli vardır daha. Bir ara vezir sıkıntılı sıkıntılı yaklaşır.
– Sultanım der, yanlış yapıyoruz galiba! Heyecana kapıldık sorup soruşturmadan buraya getirdik cenazeyi. Kim bilir belki hanımı, yetimleri vardır.
– Doğru oyle ya, neyse, sen başını bekle, ben mahalleyi dolanıp geleyim.
Padişah garip maceranın başladığı noktaya koşar. Sorar soruşturur, nalıncının evini bulur. Kapıyı yaşlı bir kadın aralar. Hadiseyi metanetle dinler. Sanki bu vefatı bekler gibidir. Hakkını helal et evladım der. Belli ki cok yorulmuşsun. Sonra eşiğe cokup ellerini şakaklarına dayar. Biliyor musun oğlum diye dertli dertli soylenir! Bizim efendi bir Âlemdi vesselam. Akşamlara kadar nalın yapar. Ama birinin elinde şarap şişesi gormesin, elindekini avucundakini verir satın alırdı. Sonra getirip dokerdi helaya.
Sonra malum kadınların ucretlerini oder eve getirirdi. Ben sizin zamanınızı satın aldım mı diye sorar, onlar da aldın derlerdi. Oyleyse şimdi dinleseniz gerek dedikten sonra ceker gider, ben menkıbeler anlatırdım onlara. Mızraklı ilmihal, Huccetul İslam okurdum ..
– Bak sen! Millet ne sanıyor halbuki.
– Milletin ne sandığı umurunda değildi. Hoş, o hep uzak mescitlere giderdi. Oyle bir imamın arkasında durmalı ki derdi, tekbir alırken KÂbe’yi gormeli.
– Oyle imam kac tane kaldı şimdi?
– İşte bu yuzden Nişancı’ya, Sofular’a uzanırdı ya. Hatta bir gun, bak efendi dedim, sen boyle boyle yapıyorsun ama komşular kotu belleyecek. İnan cenazen kalacak ortada.
– Doğru oyle ya!
– Kimseye zahmetim olmasın, diye mezarını kendi kazdı bahceye. Ama ben usteledim iş mezarla bitiyor mu dedim. Seni kim yıkasın, kim kaldırsın?
– Peki o ne dedi?
– Once uzun uzun guldu, sonra Allah buyuktur hatun dedi. Hem padişahın işi ne?ALINTI#
-
12-09-2019, 21:42:29