Muze ziyaretinde dunya ortalamasında sınıfta kaldık




Dunyanın onde gelen muzeleri yılda en az 5 milyon ziyaretciyi kabul ederken, İstanbul'un en onemli muzeleri 2 milyonu goremiyor.

Avrupa Kultur Başkenti olma yolunda onemli adımların atıldığı İstanbul, bu tanımı; tarihi, mimarisi, kultur-sanat yaşamı ve kulturel miraslarıyla hak ediyor. Ancak tum dunyada turistlerin ilk tercihlerinden biri olan muze ziyaretleri, ne yazık ki İstanbul'da dunya ile kıyaslandığında oldukca az.

Ziyaretci akınına uğrayan muzelerin başında, dunyanın en buyuk muzesi olarak bilinen Paris'teki Louvre Muzesi geliyor. Muzeyi her yıl 8 milyona yakın kişi ziyaret ediyor.

Yine Paris'teki Centre Pomlpidou, gecen yıl 5 milyonu aşkın ziyaretci cekti, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Tate Modern'i gecen yıl 5.2 milyon, bir onceki yıl da 7.7 milyonun uzerinde turist gezdi. Tate Modern, 11 milyon kişi tarafından da internet uzerinden ziyaret edildi.

İngiltere'nin en unlu muzelerinden British Museum ise her yıl 4 milyonun uzerinde ziyaretciyi ağırlıyor.

İki milyon kadar sanat eserinin sergilendiği New York The Metropolitan Museum of Art ise gecen yıl 5.2 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.

Sergilenen eser sayısı da az

Dunyanın en populer muzelerinin ziyaretci sayıları, yılda 5 milyonun altına duşmezken, dunyanın en değerli tarihi eserlerinden sayılan İstanbul'daki Ayasofya Muzesi ile cok değerli eserleri sergileyen Topkapı Sarayı'nı yılda 2'şer milyon civarında kişi geziyor.


Bu eserlerin yanı sıra, UNESCO Dunya Mirası listesindeki Efes ile Hierapolis'i 1'er milyon, Goreme Acık Hava Muzesi'ni 565 bin, Truva'yı 297 bin civarında kişi gezdi. Dunya miras listesindeki Nemrut ve Hattuşaş'ın ise daha az ziyaretci cektiği goruldu.

Turkiye ile dunyadaki muzeler arasında, sergilenen eser sayısı acısından da ciddi fark bulunuyor. British Museum 13 milyon, The Metropolitan Museum of Art 2 milyon esere sahipken, Turkiye'de Kultur ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 95 muze mudurluğu ve bağlı 92 birimde, toplam 3 milyon civarında eser bulunuyor. Bunların yaklaşık 1 milyon 650 binini de sikkeler oluşturuyor.

İstanbul Arkeoloji Muzesi'nde 704 bin, Anadolu Medeniyetleri Muzesi'nde 185 bin, Gaziantep Muzesi'nde de 92 bin, Topkapı Sarayı Muzesi'nde 62 bin 450 civarında eser yer alıyor.

Eski Tarih Vakfı Başkanı, Antalya Kent Muzesi Kurucu Kuratoru ve Proje Yoneticisi Orhan Silier, Turkiye'nin, koleksiyonları acısından dunya capında, uygulama acısından ise 'taşralı ve geri muzeciliğe' sahip olduğunu soyluyor. Turkiye'deki toplam tarihi eşya sayısının cok olduğunun bir yanılgı olduğunu soyleyen Silier, acımasız bir eleştiri yapıyor: "Bunların sayısı 3 ya da 4 milyon. Sadece Londra Kent Muzesi'nde 3.5-4 milyon tarihi eşya var. Demek ki biz cok az sayıda muze kurmuş ve diğer ulkelerle karşılaştırdığımızda, cok az sayıda eseri, muze envanterine kaydetmişiz. Tarihiyle guya cok ovunen ama onu koruma altına alma, toplumla paylaşma bakımından dunya ulkeleri arasında gercekten geri bir yerde duran Turkiye manzarasıyla karşı karşıyayız" dedi. Tum şehirlere kent muzesi kurulması gerektiğinin altını cizen Silier, İstanbul'un 2010'a 'kent muze'siz gireceğini de sozlerine ekledi.

Orhan Silier, Turkiye'nin muzelerindeki personel sayısının da diğer ulkelere gore bire on duzeyinde olduğunu soyluyor.

Muze sayımız da cok az

Turkiye'de 250 civarında muze varken, Fransa'da 9 bin 500, Almanya'da 10 bin civarında muze bulunuyor. Yurt dışındaki muzelerin ek gelir kaynaklarına sahip olduğu ve muzelerde gonullu calışanların bulunduğu gozlenirken, Turkiye'deki muzelerin gelirlerinin sadece bakanlığın odenekleri ve ziyaretcilerden elde edilenlerden oluştuğu biliniyor.

Gecen yıl nasıldı?

Turkiye'de, Kultur ve Turizm Bakanlığı'na bağlı muze ve oren yerlerini gecen yıl 19 milyon, 2006'da 16 milyon kişi gezdi.

inşallah biz de bir gun ziyaret edenlerin sayisini coğaltırız. emeğine sağlık guzel bir haber ve konu Destina Teşekkurler Destina onemli bir konuyu
gundeme getirmişsiniz.Gelecek gecmişe
bağlı kalınarak inşaa edilir.Umarım gele-
cekle ilgili planları olanlar gecmişi de gozardı
etmezler. Hic şaşırmadım gecen ay birkac arkadaşımla muzeye girmek istedik kişi başı 15 ytl dedi 5 kişi 75 ytl kapıdan donduk dahaaaa cokkk sınıfta kalırız biz..

Teşekkurler Destinaa.. Ewet ezleme katılıyorum yaff elin adamları rahat rahat geziyorlar biz kendi ulkemizde bir yere kıpırdayamıyoruz neden maddiyattan 4 kişil bir ailenin bir muzeye gezmek icin gittiğini duşunsenizya tabi kalırız sınıfta hic senelerce gecemeyiz malesef Evet kesinlikle duyarlı olmamız gereken bir konu. Gecmişi bizlere en guzel anlatan elle tutulur , gozle gorulur
bir şekilde tarihi cok daha iyi anlamamıza yardımcı olan bu değerlere bilerek ve gorerek ayrıca kıymet bilerek sahip cıkmalıyız. Anlam yuklu paylaşımınız icin teşekkurler Destina. bilgilendirme icin teşekkurler destina emeğine sağlık Ezlem cok doğru soylemiş valla. Bu fiyatlarla biz daha cok sınıfta kalırız.Hayatımızda ancak 1 -2 defa gittiğimizde yetinmek zorunda kalıyoruz. O da okul yıllarımızda okulca gittiğimiz gezilerde gezdiğimiz muzelerle sınırlı kalıyor maalesef.