1924 yılı mayıs ayında Elazığ Harput’un Gollubağ’ında doğdu.Harput Sarayhatun Camii imamlığı yapan Omer Efendi ile Munire Hanım’ın oğludur.Cocukluğu Harput yakınlarında Gollubağ denilen bolgede gecti.Elazığ Numune Mektebi’nde ilk tahsiline başlayan (1931) Kabaklı, orta ve lise tahsilini Elazığ’da yaptı.1944 yılında İstanbul Yuksek Oğretmen Okulu parasız yatılı imtihanını kazanarak İstanbul Universitesi Edebiyat Fakultesi Turkoloji Bolumu’nde yuksek tahsilini tamamladı.
Diyarbakır ve Manisa Lisesi’nde edebiyat oğretmeni olarak calıştı.1956 sonbaharında bir yıllık eğitim stajı icin MEB tarafından Paris’e gonderildi.Donuşunde İstanbul Capa Eğitim Enstitusu edebiyat oğretmenliğine tayin edildi (1958-1969). Bu arada Aydın’da iken başladığı Ankara Hukuk Fakultesi’ni bitirdi (1955-1960). 1969’dan itibaren İstanbul Yuksek Oğretmen Okulu’nda oğretim uyesi olarak calıştı.1974’de emekliye ayrıldı.Daha sonra Turk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda edebiyat dersleri verdi (1975).Turk Edebiyatı Cemiyeti Başkanı ve Turk Edebiyatı Dergisi’nin yonetmenliğini yaptı.MEB ve sivil toplum kuruluşları tarafından Ahmet Kabaklı’ya 1997 yılında Şeyhul Muharririn payesi verildi.
1956 yılında Tercuman gazetesinin fıkra yarışmasını iki kişiyle birlikte kazandı ve aynı gazetede yazı hayatına başladı.1957’den 1990 yılına kadar Tercuman gazetesinde, 1990’dan bu yana da Turkiye gazetesinde koşe yazarlığı yaptı.8 Şubat 2001 tarihinde İstanbul’da oldu.
ESERLERİ
Kultur Emperyalizmi, Musluman Turkiye, Mabet ve Millet, Mehmet Akif, Yunus Emre,Mevlana, Bizim Alkibiaadis,Ecurufya,Sohbetler 1-2, Temellerin Duruşması,Guneydoğu Yakından,Şiir İncelemeleri, Doğudan Doğuş,Turk Edebiyatı 1-3
HAKKINDA YAZILANLAR
Şeyhu’l Muharririn Ahmet Kabaklı
Mahmut Cetin
1924 yılı Mayıs ayında Elazığ Harput’da doğdu.Harput Sarayhatun Camii imamlığı yapan Omer Efendi ile Munire Hanım’ın oğludur.Cocukluğu Harput yakınlarında Gollubağ denilen bolgede gecti. Hep bir Harput hasretlisi olarak yaşadı.Elazığ Numune Mektebi’nde ilk tahsiline başlayan (1931) Kabaklı, orta ve lise tahsilini Elazığ’da yaptı.1944 yılında İstanbul Yuksek Oğretmen Okulu parasız yatılı imtihanını kazanarak İstanbul Universitesi Edebiyat Fakultesi Turkoloji Bolumu’nde yuksek tahsilini tamamladı.
Oğretmenlik Yılları
Diyarbakır ve Manisa Lisesi’nde edebiyat oğretmeni olarak calıştı.1956 sonbaharında bir yıllık eğitim stajı icin MEB tarafından Paris’e gonderildi.Donuşunde İstanbul Capa Eğitim Enstitusu edebiyat oğretmenliğine tayin edildi (1958-1969). Bu arada Aydın’da iken başladığı Ankara Hukuk Fakultesi’ni bitirdi (1955-1960). 1969’dan itibaren İstanbul Yuksek Oğretmen Okulu’nda oğretim uyesi olarak calıştı.1974’de emekliye ayrıldı.Daha sonra Turk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda edebiyat dersleri verdi (1975).
Yazı Hayatı
1956 yılında Tercuman gazetesinin fıkra yarışmasını iki kişiyle birlikte kazandı ve aynı gazetede yazı hayatına başladı.1957’den 1990 yılına kadar Tercuman gazetesinde, 1990’dan 2000 yılı sonuna kadar da Turkiye gazetesinde koşe yazarlığı yaptı. “Gun Işığında” koşesinde değerli makaleleri ile ışık sactı. Turkiye’ye Turk Milletine ve Turkceye aşık olup, cok seviyordu. Ve omrunu bu değerlere hizmet icin harcadı. Kalemiyle 54 yıl hizmet etti. arkasında ciltler dolusu eser, makale, şiir ve sohbet ile derin izler bıraktı. Bir omur emek vererek ulkesine hizmet etti.
12 Eylul 1980 oncesinde terorun Turkiye'yi teslim almak icin dort koldan saldırdığı bir hengamede, bazı zenginler memleketi terk ederken Kabaklı Hoca, toplumumuzun değer yargıları icin mucadele veren bir insandı.
Şeyhul Muharririn
MEB ve sivil toplum kuruluşları tarafından Ahmet Kabaklı’ya 1997 yılında Şeyhul Muharririn payesi verildi.
Ahmet Kabaklı Capa Yuksek Oğretmen Okulu
Hocalık yaptığı Capa Yuksek Oğretmen Okulu’na Mehmet Sağlam'ın Milli Eğitim Bakanlığı'nda ismi verilmişti. Ne yazık ki bir sonraki yonetim, "Ahmet Kabaklı" adını oradan kaldırdı.Ama cenazesindeki kalabalık, bu asil milletin O’nu sevdiğinin ve minnet duygusunun tezahurudur.
Turk Edebiyatı Vakfı
Turk Edebiyatı Vakfı Başkanı ve Turk Edebiyatı Dergisi’nin genel yonetmenliğini yaptı. Sohbetten aldığı hazzı belki hicbir şeyde duymazdı.
Sohbet duşkunluğunden dolayı Turk Edebiyatı Vakfı'nda sohbet toplantıları tertiplerdi. Bu guzellik 30 yıl surdu. Turk Edebiyat Vakfı’da 30 yıl her hafta Carşamba gunu acık oturum ve konferanslarla Turk ve İslÂm Dunyasının meselelerini gundeme getirdi.Turk Edebiyatı Vakfındaki Carşamba sohbetleri tatlı bir hatıra olarak kaldı.
Rahmetli Ahmet Kabaklı cok sevdiği eşini Kadir Gecesi’nde kaybetmişti. Once eşi Meşkure Hanım girdi ahiret kapısından. Ondan hemen sonra da Kabaklı Hoca. 8 Şubat 2001 ... Ahmet Kabaklı’nın ameliyatla bir kat daha saflaşan kalbi, dakik bir saat gibi 14.00'te durdu. Turkce'ye, Turkiye'ye ve Turk insanına aşkla bağlıydı, hicbir olumsuzluk onu Buyuk Turkiye idealinden donduremedi.
Eserleri
Turk Edebiyatı (5 cilt), Musluman Turkiye, Mabet ve Millet, Kultur Emperyalizmi, Burokrasi ve Biz, Mehmed Akif, Yunus Emre, MevlÂna, Mubayyelat-ı Aziz Efendi, Bizim Alkibiyades, Ecurufya, Ejderha Taşı, Nedim, Temellerin Duruşması, Sohbetler, Sultanu’ş Şuar ve Şiir İncelemeleri...