Muhammed b.RÂfi’den (r.aleyh) nakledildiğine gore başından gecen bir kıssayı şoyle anlatmaktadır.
“Şam beldelerine yaptığım yolculuktan donerken yolda yunden bir cubbe giymiş bir gence rastladım. gencin elinde su kabı vardı.
Ben ona:
– Nereye gitmek istiyorsun? Diye sordum.
O da bana:
– Bilmiyorum, diye yanıt verdi.
Ben tekrar:
– Peki nereden geldin? Diye sordum.
– Bilmiyorum, dedi.
Verdiği bu cevaplar uzerine onu kuruntulu, vesveseli biri sandım ve:
– Seni kim yarattı? Dedim.
Bu sorum uzerine gencin beti benzi attı, sapsarı kesildi. Sonra bana şoyle dedi:
– Beni yerde ve gokteki hic bir şeyden, hatta bir zerreden bile habersiz olmayan ZÂt yarattı.
Ben:
– Allah sana rahmet etsin, ne guzel soyledin canım kardeşim. Sen benim kardeşimsin. Artık benden uzak durma! Deyince genc:
– Vallahi, muhakkak ki ben, eğer caiz olsaydı insanlardan uzaklaşır; onlardan ayrılır sarp ve yuksek bir dağa cıkar veya bir mağaraya yerleşir yalnız başıma orada yaşardım. Boylece dunya ve dunya ehli ile bir saatliğine bile olsa irtibatımı keserdim, dedi.
Ben de ona şoyle dedim:
– Dunya yuzunden senin başına ne geldi ki, senden boyle bir buğzu haketti.
– Onun sucları cok, ama en onemlisi beni kor edip işlediği suclarını gormemi engelledi.
– Peki beni kor edip maksadıma ulaştırmaktan alıkoyan bu hastalığın bir ilacıvarmı dır ki ben onunla şifa bulayım?
– Evet vsr; ama ben senin ona dayanabileceğini sanmıyorum. Sen en iyisi ilacların en kolay ve hafifini sec.
– O halde bana bu ilacı soyle! Dedim.
– Hastalığın nedir?
– Dunya sevgisi.
Genc guldu ve:
_ Hangi hastalık bundan buyuktur ki zÂten. Bu hastalığın ilacı en kuvvetli zehirleri icmeye benzeyen sıkıntıları goğuslemendir, dedi.
– Sonra nedir?
– Sonra sabra sarılmandır ki, bu sabır esnasında asla umitsizliğe duşmemelisin. Sonra yorgunluk ki o yorgunlukta asla rahat yuzu goremezsin.
– Sonra nedir?
– Sonra insanlardan uzaklaşıp uzlete cekilmendir:
– Sonra nedir?
– Yapmayı arzuladığın dunyevi isteklerinden sıyrıl ve nefsinin sevdiği şeyleri yerine getirme ve sabret! fitnelerden uzak dur! cunku fitneler kapkara gecenin fırıldaklarıdır:
Gencin bu anlattıklarından sonra ona:
– Beni Allah’a yaklaştıracak bir ameli bana soyleyebilirmisin? Diye sordum.
Şoyle cevap verdi:
Ey din kardeşim! Ben butun amellere baktım. Fakat insanlardan kacıp uzak durmayı, onların aralarına karışmamayı daha faydalı buldum, dedi ve anlatmaya devam etti: “Ey guzel kardeşim! Kalp on parcadır. Dokuzu insanlar iledir. Biri ise dunya ile. Kim yalnız başına yaşamaya alışırsa kalbin bu dokuz parcasına sahip olmuş olur.”
Bunları soyledikten sonra ortadan kayboldu ve onu bi daha gormedim. Allah kendisinden razı olsun.”
Alıntı
-
12-09-2019, 21:36:36