2017 Copernicus Masters kazananı olan FSSCat, İspanya'daki Universitat Politècnica de Catalunya tarafından onerildi. FSScat, Avrupalı şirketler ve enstituleri konsorsiyumu tarafından geliştirildi. Her biri neredeyse bir ayakkabı kutusu buyukluğunde olan iki CubeSats, en gelişmiş cift mikrodalga ve hiperspektral optik aletlerle Copernicus Land ve Marine Environment hizmetleri aracılığıyla sağlanabilecek verileri toplayacak. Ayrıca bir dizi uydu ici iletişim teknolojisi deneyi de yapacak.
[h=2]PhiSat-1, cok yakında goreve başlayacak[/h]

Yapay zekanın uzaydaki potansiyelini gostermek icin Avrupa Uzay Ajansı (ESA), misyonu bir sonraki seviyeye cıkarmak icin ɸ-Sat'ı geliştirmek icin ortaklarla birlikte calışıyor. ESA’nın Dunya Gozlem Programları Direktoru Josef Aschbacher, “ɸ-Sat’a buyuk ilgi olduğunu ve ortaklarımız sayesinde başlatılmaya hazır olduğunu goruyoruz” acıklamasını yaptı.
CubeSats'tan birinin uzerindeki aşırı kamera, bazıları bulut ortusu nedeniyle kullanım icin uygun olmayacak kadar cok sayıda Dunya goruntusu toplayacak. Bu mukemmel goruntulerden daha kucuk olanları Dunya'ya geri bağlamaktan kacınmak icin, ɸ-Sat yapay zeka yongası bunları yalnızca kullanılabilir verilerin dondurulmesi icin filtreleyecek.
[h=2]PhiSat, toplanan verileri ayıklayarak daha verimli bir hale getiriyor[/h]

Yapay zeka algoritmasının geliştirilmesine onculuk eden şirket, Remote Sensing'den Marco Esposito, “Kompaktken, termal infrared'deki bantlarla guclendirilmiş, hiperpektral ozellikli gorunur ve yakın kızılotesiyle kaplı olan cihaz, cok kucuk bitki ortusu değişikliklerini izlemek ve su kalitesini değerlendirmek icin kullanılabilecek terabayt veriyi elde ediyor. Ancak, bu miktarda veri uretilmesi aslında bir sorun teşkil ediyor cunku verilerin kullanıcılara zamanında ulaşabilmesi icin verimli bir şekilde ele alınması gerekiyor. PhiSat ile biz de bunu amacladık” acıklamasını yaptı.
ESA'dan Massimiliano Pastena, "Bu yapay zekanın yorungede kullanımını gosteren ilk uydu olacak ve onumuzdeki aylarda başlatılmasını dort gozle bekliyoruz" dedi. Josef Aschbacher, “Tam olarak PhiSat'ın Dunya Gozlem Uydu Misyonları icin ileriye donuk onemli bir adım olmasını bekliyoruz” acıklamasını da yaptı. ESA ayrıca, PhiSat-1 ile yetinmeyeceklerini ve yakında PhiSat-2 icin calışmalara başlayacaklarını da acıkladı.