Hz. Muhammed (a.s.m.) butun insanlara peygamber olarak gonderilmişti. O, once yakın cevresini ve icinde yaşadığı toplumu İslÂma davet etti.
Daha sonra da İslÂm Dini’ni dunyaya tebliğ etme gorevine başladı. Bu maksatla Bizans İmparatoruna, İran, Mısır, Habeşistan, Umman ve Bareyn devlet başkanlarına elciler yolladı. İslÂma davet mektupları gonderdi.
Peygamberimiz gumuşten bir muhur yaptırmış, uzerine de “Muhammedu’r-Rasûlullah” cumlesini yazdırmıştı. Mektuplarının altını bununla muhurluyordu.Hz. Peygamber’in davet mektubu
Habeşistan hukumdarı Peygamberimizin mektubunu alınca muslumanlığı kabul etti.

Bizans İmparatoruna gonderilen mektup: “Bismillahirrahmanirrahim. Allah’ın kulu ve Resuûlu Muhammed’in Rumların buyuğu Hirakl’e. Hidayet yoluna uyanlara selÂm olsun. Bundan sonra, ben seni İslÂma davet ediyorum. Musluman ol ki selÂamete eresin. Allah da sana ecrini iki kat verir. Eğer kabul etmezsen halkının vebali senin boyundadır. Ey Ehl-i Kitap! Biizmle sizin aranızda muşterek bir kelimeye gelin: Ancak Allah’a kulluk edelim. O’na hicbir şeyi ortak yapmayalım. Allah’ı bırakıp bir kısmınız diğer kısmınızı rab edinmesin. Eğer yuz cevirirlerse, şahit olun, biz muslumanız deyin.”
Bizans İmparatoru Hirakl, Peygamberimizin gonderdiği elciye: “Ben bu Peygamberin zuhur edeceğini biliyordum fakat onun Arabistan’dan cıkacağını zannetmiyordum. Eğer ona ulaşabileceğimi bilsem, her zahmete katlanırdım, yanında olsam ayaklarını yıkar, hizmet ederdim.” dedi.
İmparator, muslumanlığı kabul etmedi ancak peygamberin elcisine iyi davrandı ve ona hediyeler vererek geri cevirdi.

ALINTI#